男朋友生日前夕上咗嚟間餐廳慶祝,Openrice見到佢個tasting menu好吸引,一個menu咩都有哂:魚生刺身,鮑魚,龍蝦,鵝肝,牛柳,係慶祝生日嘅好地方。然後去完真係冇令我哋失望!佢哋每一道菜都展示咗廚師嘅用心同日本料理嘅細膩,無論係食材質素、烹調手法定擺盤,都係一場視覺同味覺嘅饗宴。自家製醬汁煮南非鮑魚Wow! 第一道菜就食鮑魚,太奢華了吧!南非鮑魚選用咗醬油底嘅自家製醬汁長時間慢煮,令鮑魚充分吸收咗醬汁嘅鹹香,入口鮮甜而有嚼勁。配搭嘅蘿蔔亦同樣吸收咗醬汁嘅精華,柔軟而入味,作為開場菜式,呢道菜係非常好嘅開始。🐚🍢季節刺身 3款季節刺身係由油甘魚、鯛魚同吞拿魚赤身組成。每款魚生都係當季最鮮美嘅選擇,油甘魚脂肪分佈均勻,入口即化;鯛魚清淡爽口,肉質細緻;吞拿魚赤身則富有彈性而無過多油脂,味道鮮甜。呢個刺身拼盤擺盤精美,魚生新鮮度極高,絕對係日式料理中不可或缺嘅部分。🍣🐟吞拿魚蓉米餅呢道菜比咗我好多驚喜!將傳統嘅壽司飯同吞拿魚蓉結合,並搭配特別嘅米餅,整體口感層次超級豐富!吞拿魚蓉配上蔥花,味道清新。好特別嘅係,呢度用嘅鹽係用米粉製成,呈片狀,係一道非常有創意嘅點綴,鹹味恰到好
自家製醬汁煮南非鮑魚
季節刺身 3款
吞拿魚蓉米餅
呢道菜比咗我好多驚喜!將傳統嘅壽司飯同吞拿魚蓉結合,並搭配特別嘅米餅,整體口感層次超級豐富!吞拿魚蓉配上蔥花,味道清新。好特別嘅係,呢度用嘅鹽係用米粉製成,呈片狀,係一道非常有創意嘅點綴,鹹味恰到好處,令人覺得非常新鮮有趣。🍘🍚
海鮮茶碗蒸
海鮮茶碗蒸嘅蒸蛋質感絲滑,內裡有本菇同白果,增添咗口感嘅層次。而醬汁係用蟹肉同蟹汁製成,鹹度適中,帶有濃郁嘅鮮味。每一口都充滿咗海鮮嘅香氣,非常適合作為一個輕盈但味道豐富嘅中段菜式。🥚🦀
季節吸物:蜆清湯
呢道蜆清湯非常鮮甜,湯底清澈,充滿咗蜆嘅鮮味,係令我覺得自己去咗日本嘅感覺!呢個湯不但平衡咗前面刺身同煮物嘅口感,亦為後續嘅重口味菜式做好咗準備。蜆肉嫩滑,湯底嘅鮮甜讓人一試難忘。🍲🐚

鐵板燒部分:
野生生猛龍蝦
野生龍蝦係呢餐嘅重點之一,龍蝦肉質非常彈牙又鮮甜。廚師特意將龍蝦膏同龍蝦肉一齊炒,令味道更加濃郁。整體口感豐富而唔會過重,龍蝦膏嘅香氣充滿咗每一口龍蝦肉,驚艷了我!🦞🔥
香煎鵝肝伴自家制醬汁
香煎鵝肝用咗自家製嘅黑醋醬汁,鵝肝煎得外脆內軟,口感非常豐富。鵝肝本身非常肥美,入口即化,而黑醋醬汁帶有輕微嘅酸味,恰恰中和咗鵝肝嘅油膩感,令整道菜變得更加平衡。呢道菜絕對係高級料理中嘅一大亮點。🍴🦢
美國頂級牛柳
我哋叫咗五成熟,上枱嘅時候熟度剛剛好。牛肉口感超級軟嫩,入口即化,帶有好濃嘅牛味,真係頂級嘅味道!肉質非常鮮嫩不特止,仲充滿咗肉汁,每一口都係極致嘅享受,唔捨得食哂佢!🥩🇺🇸
煙肉香蒜炒飯
煙肉香蒜炒飯作為一道副菜,炒得粒粒分明,煙肉帶有香脆嘅口感,蒜香撲鼻。呢個炒飯簡單但味道豐富,特別適合配搭較重口味嘅主菜。🍚🥓
炒什菜
炒什菜主要係以芽菜為主,清脆爽口,同時帶有輕微嘅焦香味,中和吓之前比較重口味嘅主菜。🥬
甜品:抹茶紅豆布甸
最後嘅抹茶紅豆布甸係一個完美嘅收尾,抹茶嘅微苦配上紅豆嘅甜,口感軟滑而唔會過甜。呢個甜品非常清爽,為整個餐單畫上咗一個完美嘅句號,令人食完後有一種舒適嘅滿足感。加埋一杯熱茶,perfect!🍵🍮

我哋離開嘅時候都覺得好滿足,走嘅時候我哋都覺得唔到今餐最好食係咩,因為樣樣嘢都咁好味!佢哋無論係海鮮定肉類,每一道菜都充滿誠意。如果你鍾意精緻嘅日本料理,呢個品嚐菜單絕對係一次難得嘅體驗!
2024-11-01