2023-06-15
今晚同屋企人行下灣仔嘅利東街,發現附近有間餐廳係出名食北京填鴨嘅中菜廳,緊係去食下喇😆因為屋企人都勁鐘意食北京填鴨😋餐廳裝修都幾雅致,座位闊落,建議先用Openrice 訂座有驚喜優惠🥰睇下餐牌,發現有雙親節套餐都幾抵😍所以決定到時帶daddy 再食一次😋除左套餐,主餐牌都提供唔少額外選擇🥳🌸至尊拼盤入面5款前菜有雞絲粉皮,拍開洋黃瓜,花雕醉雞,四喜烤麩,揚州水晶肉😍擺盤好精美😍打卡一流👍🏻當中醉雞同水晶肉好入味🥰食完前菜更開胃😌🌸到主角烤北京填鴨🤩師父片個鴨件片片都肥瘦適中,大小均一🤤我地將鴨件同青瓜🥒,京蔥,哈密瓜加上醬汁用鴨件皮包住☺️味道帶油香,外皮香脆肉嫩,唔油膩😋鴨件皮係手工做😍除左鴨件之外,仲有比左一口酥,我地點左砂糖食,口感酥脆🤤🌸南翔小籠包,小籠包皮簿,入面係滿嘅湯汁😋🌸上海粗炒麵,麵條軟硬適中岩岩好🥰同埋配料都幾足🤤麵條同醬汁都好夾,唔會太咸同埋份量都多😍🌸高力豆沙香蕉,外面香香脆脆,入面口感細滑,配埋豆沙同香蕉一齊食,味道甜而不膩🥰
🌸南翔小籠包,小籠包皮簿,入面係滿嘅湯汁😋