2016-01-07 667 views
同男朋友7點幾o係太子, 好多餐廳都勁多人,就行入少少食多次第一腸粉。位於太子的第一腸粉曾是米芝蓮推介,都幾有期望。不過地方就比較入,但都易搵的。去到見到好多人都係一個人去食,一入到去自己搵位坐低,入面menu有的10隻手指數得哂。腸粉專門店係咁上下,我見兩個人又唔係太餓,就點少少試下,再轉場食下一餐!菜乾豬骨粥,好有家庭的味道,粥底好綿,加埋有幾舊咸香的豬骨,已經煲到好淋,骨帶著小小肉,又有腸原,我相信女士應該好鍾意。另外菜乾打碎左再煲,每一啖都好香,加埋鴨腎令個粥多左一份懷舊的感覺。豬潤有薑汁味,幾爽口,唔會好粉。而鴨絲無乜特別,普普通通。整體算係不過不失,腸粉勝在即叫即做,夠熱,而且平平地,係一個晚餐的最佳選擇。整體來講腸粉皮薄,餡又多,而且入面的餡都係出面茶樓冇得試的款式。見到好多人都叫第一腸粉,下次試下先。

菜乾豬骨粥
薑汁豬潤&明爐鴨絲雙拼腸