2008-05-28 36 views
五月廿三日(六)知道今日會黎太子,已經做好準備,老婆係OR度搵到尼間一點心,食過既人暫時都無人喊面,係酒樓食點心就試得多,係尼類類似快餐點舖頭食點心真係第一次~店舖比想像中靚,本以為是地茂酒樓格局,但原來環境與一般食肆相若~二時多來到亦有不小人等位,待了一會終於入座,點了以下點心:馬拉糕($11)可以吃到細籠蒸馬拉糕地方不多,這裡正是其中一個。終於可以食到一個完全屬於自己既馬拉糕。小籠蒸馬拉糕好處是每一塊都是邊位!每一塊都能感覺到邊位較滑的口感,而且已分開六件,不用自己"搣"。甜味較重,味道與酒樓相若,較滑~雞札($13)本人最愛吃點心,幾乎每次到酒樓都叫。這裡的雞札頗為足料,雞及魚肚大舊,食落非常充實,味道拍得上大酒樓。唯一不好是沒有豬肚用了冬菇,個人口味問題,幸好老婆給我解決了冬菇~ ~" 很高水平的雞札~叉燒腸($13)本人認為最好食既有饀腸粉就是叉燒腸,由細食到大都係最鐘意叉燒。尼度叉燒腸味道唔錯,而且岩我口味,因為無乜落到芫茜!蝦餃($13)較平常酒樓細粒,皮略厚及過於黏,蝦算新鮮,個人認為未能與有水準酒樓看齊,但畢竟一分錢一分,$13來說這籠蝦餃用料和味道已算不錯~黑椒牛仔
五月廿三日(六)
二時多來到亦有不小人等位,待了一會終於入座,點了以下點心:

馬拉糕($11)

雞札($13)

叉燒腸($13)

蝦餃($13)

黑椒牛仔骨($13)
味道不俗,夠惹味。但牛仔骨方面則比較肥及有根,可能亦是牛仔骨成本貴的關係,這味不過不失~

鳳爪($10)
後來追加的點心,鳳爪味道不俗,醬不會杰且夠入味。惟有骨肉分離現像,碟中較多水亦不排除有翻蒸可能以致分離~

六款點心加茶錢(@$2)合共$78不用加一,絕對比酒樓平,而且食物亦有水準,不失為一個吃點心的好選擇~
吃擺剛好夠鐘拿電話,GOOD~
籠仔馬拉糕
雞札、叉燒腸
蝦餃、牛仔骨
鳳禾
$39 (Lunch)
籠仔馬拉糕
雞札、叉燒腸