2016-09-23
接老公收工後搵食,0係油麻地街頭,地鐵站附近,見到有間清湯腩就走左入去食了。呢度裝修幾特別,行復古風,好多老香港既裝飾,幾有格調。呢度既牛腩分成好多種,有幅圖會顯示哂唔同既部位,例如坑腩、崩沙腩等等。我地兩個一人叫左一碗河粉,加一份小食。《坑腩河》坑腩係主角,但其實無咩太特別。反而湯底清香味鮮甜,好好飲。而配角反而先是主角,比到驚喜我地,蘿蔔煮得好唸好甜好入味。河粉簡直係神級,切到好薄好薄,又煮得好滑好滑,但又唔易斷wor。《牛四寶河》牛四寶,分別有牛腩、牛肚、牛筋、牛舌。當中都係牛腩、牛舌最好味。夠火候所以入味,有牛味同甜甜地。《鯪魚尖椒》小食揀左鯪魚尖椒,魚肉煎得好香,有魚味,表面脆脆地。尖椒入口微辣,後勁十分凌厲。成件都煎得好香口,脆一脆。配埋甜豉油,味道一流,甜豉油有煮過,甜甜地,吊到味。呢個小食意外地好高分。呢度既河粉同小食都好高質,反而牛腩就無咩特別。兩個人最後食左$150,簡簡單單,算係親民價。
牛坑腩河
牛四寶河