2017-04-27 232 views
豬先生一向鐘意食住家飯 可惜豬小姐係地獄廚神尼 為保大家命仔 平時都係出街食好啲今晚去土瓜灣探完朋友仔 貪就腳搵左間中式餐館食晚餐 八時入席「非凡小廚」!環境係一般中菜館嘅裝潢 夠光猛 全都用上圓形餐枱我地叫左三款小菜加一款甜品首先上菜嘅係馬拉盞通菜炒牛肉除左通菜 大家可以選擇菜心 芥蘭 白菜等等牛肉份量多 咬落亦夠軟腍不韌 通菜爽脆翠綠加上馬拉盞帶尼嘅惹味 不錯!略嫌少了點獲氣及偏油黑金蜜糖蝦球及砵仔焗魚腸同步上菜!黑金蜜糖蝦球賣相精緻 齋睇置中嘅雕玫瑰 已覺大廚刀工厲害數量一打有多嘅蝦球圓碌碌 炸至金黃色 炸漿薄薄 令爽而彈的蝦球騷脆不粉感毫不吝嗇嘅黑松露及蜜糖味道相得益彰 互相配合 令小菜更矜貴及特別砵仔焗魚腸係出面買少見少嘅小菜皆因事前整作需時 洗乾淨魚腸已經要花很多功夫豬小姐小時候食過一次 今晚決定廿年後再度回味用圓型砵仔盛載住 外層係漂亮治癒嘅微焦黃色(怎麼覺得有啲似XL版嘅焦糖布丁 哈哈)裏面嘅魚腸及魚內臟徹底洗得乾淨 唔會覺得腥同臭!蛋味焗出陣陣香氣 加入莞茜及大量胡椒粉一齊食 果然別有一番風味不過感覺太乾及很易覺膩 若配些醬汁稍為濕潤一下會更易「送飯」呢!已飽得七七八
豬先生一向鐘意食住家飯 可惜豬小姐係地獄廚神尼
為保大家命仔 平時都係出街食好啲

環境係一般中菜館嘅裝潢 夠光猛 全都用上圓形餐枱

我地叫左三款小菜加一款甜品

馬拉盞通菜炒牛肉
首先上菜嘅係馬拉盞通菜炒牛肉

除左通菜 大家可以選擇菜心 芥蘭 白菜等等

略嫌少了點獲氣及偏油

黑金蜜糖蝦球及砵仔焗魚腸同步上菜!
黑金蜜糖蝦球賣相精緻 齋睇置中嘅雕玫瑰 已覺大廚刀工厲害

砵仔焗魚腸係出面買少見少嘅小菜

皆因事前整作需時 洗乾淨魚腸已經要花很多功夫

豬小姐小時候食過一次 今晚決定廿年後再度回味
砵仔焗魚腸
裏面嘅魚腸及魚內臟徹底洗得乾淨 唔會覺得腥同臭!
砵仔焗魚腸

已飽得七七八八 叫埋個小甜食就perfect了!
炸雪糕可選擇朱古力醬/士多啤梨醬/焦糖醬
我地揀左朱古力醬

size有如網球一般 外層係即炸嘅麵包糠 內層係雲呢拿味雪糕!
初初未食會以為係冰火交加嘅感覺 點知不是所想

表面嘅麵包糠脆身 熱力卻不會令雪糕溶化
食落都幾夾 不再單調了

簡簡單單又一餐
豬小姐係時候的起心肝渣下獲剷 學整番兩味比豬先生嘆下先 哈哈
2017-04-26