sailor rabbit
Level 3
2019-02-17
1K 瀏覽
關注
之前路過既時候,發現呢間餐廳幾靚,bookmark左一排,就決定情人節同女朋友黎呢度慶祝啦
經訂位app book左枱,過左一輪就收到email confirm booking。附上當日set menu,亦都講明當日只供應此menu既食物,睇過菜式都算啱食就confirm啦,都預左呢啲節日係會出呢啲餐黎賺你錢。Confirm booking仲要先付訂金,以免你果日甩底佢賺少左。

當日7:30準時去到,係樓下等左一陣,張枱先ready。
餐廳都算幾大,連埋地下總共三層。地下有bar枱同埋幾張大圓枱,有梳化幾舒服咁。我地被帶到上去二樓,相對地就坐得比較逼,大部份都係二人枱(可能係當日特別set成咁),枱與枱之間既空間唔太多,大聲少少都聽到隔離講乜,櫈亦都唔係太好坐。不過餐廳環境確係幾靚既,落地玻璃窗前仲放左啲植物,裝修有啲復古。枱面都有放左啲花瓣,蠟燭,幾有氣氛

既然已經係set menu,理應都唔需要order既,不過待應都有循例過黎介紹下menu,同埋問下你嗌唔嗌酒,但都等左成十分鐘先有人埋黎。

過左一陣,先放低一籃包,包幾軟熟,有兩款醬配,其中一款蒜蓉蛋黃醬幾好味。食完個包,生蠔就黎喇,生蠔幾新鮮。直到呢度,一切都正常既…

跟住再有下一道菜,已經係15分鐘後…而且開始冇跟menu順序上喇…下一道送上既係小食,煎香腸。腸本身幾惹味,但煎過左火,個底燶左食唔到。傍邊果片蕃薯,正好中和返腸既鹹,呢個配搭都唔錯。隔左一陣,另一個前菜,炸芝士波到左。一咬開熱辣辣既芝士流出,係好食既

又隔左大概十分鐘,再上埋另一道小食,香蒜煎蝦,蝦好新鮮,爽甜,只加少少調味就好好食,全晚最好食都係呢個。個蝦食完我地又等下一個菜。呢個時候發現我地食晒啲小食仲有個前菜係未黎…

然後…我地再等左半個鐘都未再有野食…
開頭都不以為意,諗住咁full出菜可能慢啲…但再望下鐘,訂枱既時候講明兩個鐘交枱,再等又食唔切,咁就開始追喇。此時先發覺,待應得果三個,睇晒成層忙到飛起,好不容易先等到個人理下我地,得到既係例牌回應:煮緊,黎緊。唔知佢有冇真係幫我地跟啦…之後又等左一陣都未有,但眼見遲過我地入黎既都食緊我地未食既菜,又忍唔住再同另一個待應該追下啦。得到既回應都係一樣,完全沒有唔好意思,我都開始有啲火,同佢講我地等左好耐

跟住見到個待應拎碟燒豬出黎,仲以為係我地既,點知佢行左去第二度,又發現唔係果枱既。睇黎佢地出菜都出到亂晒。終於送到黎我地枱,我順便問返佢仲有個前菜未到,佢先恍然大悟,今次佢有即刻幫我跟。

其實到呢個時候,已經冇乜心機食。個燒豬係幾嫩滑既,好多肉汁,個皮可以再脆啲。不過主菜黎講,佢份量真係細左啲,每人兩啖就食完。再黎返個前菜,吞拿魚,我地兩個都唔喜歡,醃得太酸,下面個汁又好酸
然後又等左一陣,終於,最後個主菜都黎埋。中間見到啲待應好忙,都費事再追,相信好多枱都追緊。而佢地亦都忙到水都唔記得幫你加。墨汁飯賣相不錯,但略為鹹左啲,食落亦冇乜墨汁既鮮味。
食埋呢道主菜,已經成十點幾。拿拿淋叫佢起埋個甜品,唔係驚尾班車都趕唔到。
等緊甜品既途中,我地留意到好多枱遲過我地入黎既,枱面都係冇野食,係度等緊。另外,相信因為好多枱都好似我地咁樣,冇野食,遲左交枱,變左下一輪book左枱既就冇枱,等左好耐先上到黎,唔知佢地食完要幾點呢。實在係不能理解,已經係全場都食一樣既野,點解出菜都咁慢呢。當晚full booking但成層主要都係得三個待應,根本serve唔切咁多枱客,出菜又係出到亂晒。真係唔expect比左更貴既價錢,但得到既service係咁差,要係咁追先有野食,完全破壞左個情人節。食物味道係ok既,但個份量偏細,性價比好低。
我就係下一輪book 左9點15分😢 然後*侍應仲不斷話吹緊d人埋單原本根本就佢地做唔切我地一等 等到10點半先有枱然後11點半都未上主食 我同男朋友就嬲到走左好差既安排😞😞😞
2019-02-21
回覆
我都見到好多人成十點幾先入黎啊😞諗緊以佢地既出菜速度,咪食到十二點都未食完
2019-03-01
並不是只是時節服務及食物水準差, 平日去它們的服務同食物都係咁差劣。。
2019-07-25
回覆