2017-09-30 145 views
平時同班FRD食飯通常都係食日韓泰等等,真係冇咩點食西班牙菜。今次一於就約朋友黎食西班牙菜!因為我放假,朋友係附近放早,結果約咗六點係呢間餐廳。印象中好似未黎過奧海城,每次出親街通常都會搭地鐵既我,係出門前真係搵過 google map,想知點去先係最快最方便最直接。點知,google map唔係suggest我過海兩次去奧運站,就係叫我搭到去旺角行過去。根據以往係薄扶林讀書既經驗,係放工時間過海真係要好大勇氣,因為會人多到唔知要等幾多班車先上到地鐵,但係又好淆底驚自己唔識由旺角行過去,所以就問住係附近既朋友。 經朋友既指導下,我成功無遲到,準時六點到餐廳門口!XD由門口望落去間餐廳都幾有特色。我鍾意字體夠靚,個碎石底好有feel。等咗陣,朋友都黎到,就入去間餐廳。入到去當然就開始睇MENU,開頭見到紅色仲以為係楓葉,原來係西班牙國花︰石榴花。望落都幾多野食揀!飲品就有第二份MENU。選擇都幾多,我鍾意!因為早黎既緣故,餐廳冇咩人。卡位望落幾舒服~長木枱都啱一大班人黎Gathering!後面有bar位,點完野飲之後,就會見到佢地即席整緊野飲~係我地揀緊食既時候,侍應拎咗碟墨西哥脆片($

等咗陣,朋友都黎到,就入去間餐廳。
望落都幾多野食揀!
飲品就有第二份MENU。

選擇都幾多,我鍾意!
因為早黎既緣故,餐廳冇咩人。卡位望落幾舒服~
長木枱都啱一大班人黎Gathering!
後面有bar位,點完野飲之後,就會見到佢地即席整緊野飲~
墨西哥脆片
係我地揀緊食既時候,侍應拎咗碟墨西哥脆片($35)黎,配搭側邊既cream cheese,好好味!我忍唔住係我朋友揀緊食咩既時候,不停係咁食~XD
同埋食完之後,可以free refill,咁既話,就算俾我食哂,都唔驚我朋友冇得食!XD
正宗西班牙奄列
點完餐,同朋友傾傾下計,就上咗第一碟︰正宗西班牙奄列($62)。
正宗西班牙奄列
賣相唔錯,已經切好一份份,側邊有醬可點。內裹有黃椒、紅椒、辣肉腸作餡,食落口感唔錯!
西西里海鮮pizza
跟住就有西西里海鮮pizza($88),就咁一睇,已經睇見表面D配料唔少,有魷魚、蝦、洋葱等,再配埋芝士同埋茄醬,味道層次豐富。

個pizza底好似餅乾咁脆,令人食落口感新奇。
德國蜜糖燒豬手
除此之外,我地仲點咗德國蜜糖燒豬手($188),一上枱就覺得隻豬手燒得好靚。

蜜糖係面,食落甜甜地,個皮燒得好脆,入面D肉又唔會燒到好乾,食落好有肉汁,連側邊既醬汁都可以唔駛點,就已經好夠味。
Sex On The Beach
飲品個到,我叫咗杯Sex On The Beach($68),飲落有果味,甜甜地又不失酒味,好易入口。
Phoenix Sunshine
朋友叫咗Phoenix Sunshine($78),佢話似菠蘿沙冰~XD
女孩子既甜品胃都要滿足一下,所以叫咗侍應拎個甜品MENU黎睇下。睇黎都唔少選擇喎~
西班牙吉拿捧
我地最後點咗碟西班牙吉拿捧($58)。

朋友表示吉拿捧係佢去外國既樂園時必食既小食之一,外國版油炸鬼。點一點朱古力醬趁熱食又真係幾好味!
門口位見到有D酒樽擺設,都幾合適,呢到的而且確係一個好適合同朋友放工黎飲下酒傾下計既好地方!

今晚仲見到有兩枱人慶祝生日,餐廳會播生日歌,侍應仲會拎咗點咗火花爉燭既蛋糕出黎,好靚好驚喜!
2017-09-27
$317.5 (Dinner)
墨西哥脆片
西西里海鮮pizza