2018-08-05 245 views
Simsobath係老撾皇朝皇族名字,係有上過美女廚房先認識。今日星期六嚟到中環行下半山位,晚上再專登落返半山近腳揾佢試下,第一次食唔知點?店員有話老撾人食酸食辣,有辣牛肉醬有3個辣椒,未有膽量挑戰!食住2個既是拉差牛油雞翼。是拉差牛油雞翼$48雖然2辣,但係唔太過!我食小辣都食到,佢係食兩啖先出辣,而辣似係炸香既香料既感覺,仲有炸蒜!雞皮係似中菜食既蜜汁雞翼咁,甜甜的!老撾青芒果沙律 $68辣味超過是拉差牛油雞翼既辣度,好多份量!因為擇左素食,所以無加蝦米!老撾燒豬頸肉 $48有一半超林,超juicy,有油光無呃你!仲要比平時食既厚至少一倍!有一半係有咬肉感,似脆非脆!老撾網蝦米紙卷 $48有金不換在內好誇張地出味,炸蝦都幾金黃既。個醬唔係辣既,有d鮮蝦感覺?酸酸味味咁!比起其他菜,依個普通d。白咖哩雞肉見求 $78好正好多野食!薯角熱辣辣。個飯係白米、糙米同糯米煮成,食落有d煙q感覺!白咖哩係有椰漿味配合!雞肉炒過有點火喉既,幾有雞味。加老撾太陽蛋,蛋黃橙黃食d,嘻,混飯!老撾扎肉墨魚100%全米湯粉 $78米香味超突出!睇返報導先知係直接老撾擺既,怪唔得同香港食過既唔同啦!扎肉厚

是拉差牛油雞翼$48

老撾青芒果沙律 $68

老撾燒豬頸肉 $48

老撾網蝦米紙卷 $48

白咖哩雞肉見求 $78

老撾太陽蛋,蛋黃橙黃食d,嘻,混飯!

老撾扎肉墨魚100%全米湯粉 $78

米香味超突出!睇返報導先知係直接老撾擺既,怪唔得同香港食過既唔同啦!扎肉厚都好足料。

南薑香茅水 $19
凍既無熱咁搶味,加糖醬甜d會好味d!但我杯就無加,追求健康!以為香茅味會好重好大?錯了,南薑幫手中和左,所以係岩岩好,老少都飲得,入到口!

青檸梳打 $24
青檸檬梳打好清酸爽開胃,夏天飲好解喝,梳打算係0卡路厘咁濟,似汽水,唔怕飲哂啦!
Type of Meal
Dinner