2020-02-26 266 views
今晚同男朋友撐枱腳,想食日本餐廳,上OpenRice揾下尖沙咀有咩食既時候,見到依間食Omakase,又幾多好評,所以就決定黎試一試依間餐廳主打Omakase,可能好多人唔知咩係Omakase,意思係廚師發辦,廚師會根據當天新鮮食材既配搭和客人既喜好去決定比你既菜式,係日本流行既一種用膳方法。入到去侍應安排咗我哋坐卡位,夠闊落,坐得舒服。無論裝修或餐具都好有日本格調。前菜係蟹膏蟹肉配魚麵,啲蟹膏味好濃郁。跟住就係刺身,有九州生蠔🦪,火炙銀雪魚,赤貝同拖羅,不得不提,生蠔超鮮甜同大粒然後上場既係牛肋骨及山燒鰻魚,燒得好脆身,但又可以鎖住肉汁,外脆內嫩。 蔬菜類既有本菇炒帶子,啲帶子都幾大粒。除咗刺身,仲有壽司🍣海膽壽司好足料!天婦羅🍤炸物,廚師話驚上兩份會凍哂,所以炸完一份即刻拎上黎比我哋食,再去炸第二份,有點貼心。新鮮魚湯🐟,同期望中一樣,有好鮮甜既魚味。最後食埋甜品,依個omakase menu就告一段落。Omakase既特別之處係廚師會一份一份食物上,然後你唔會知幾時會食完同進度,係一個頗有趣的用餐體驗,最後我同男朋友都食到好飽

前菜係蟹膏蟹肉配魚麵,啲蟹膏味好濃郁。

蔬菜類既有本菇炒帶子,啲帶子都幾大粒。

除咗刺身,仲有壽司🍣海膽壽司好足料!

新鮮魚湯🐟,同期望中一樣,有好鮮甜既魚味。

最後食埋甜品,依個omakase menu就告一段落。

2020-02-25
$800 (Dinner)
Celebration
Anniversary