2017-09-10 258 views
岀左糧,梗係要搵好嘢食奬勵自己做嘢做得咁辛苦為乜,都係為咗可以享受下。結果搵左間日本要你試吓。間鋪頭近住時代廣場,要上樓嘅,見到樓下啲人等緊𨋢排晒長龍,好彩間野喺3樓度, 可以唔駛搭𨋢。店內嘅環境唔係好光猛,環境都好清靜,好適合同朋友來度食下野傾吓偈咁,環境都幾舒服唔錯。負責人都好細心介紹有啲咩俾我食,佢話佢哋有廚師拍板嘅料理,係唔知食乜嘢嘅,全部用廚師決定,睇電視就睇得多人哋食呢啲咁嘅料理,但係自己又未試過所以今次就試咗。首先頭盤佢俾咗個白飯魚片,同埋茶豆俾我做小食。個白飯魚片真係有一隻隻嘅白飯魚切成烘乾,非常趣好香嘅白飯魚味。大家望圖片嘅嗰隻豆好似平時食開嘅枝豆,但係食落去嘅味道同枝豆唔同,茶豆嘅味龍啲,味道比普通嘅枝豆更加好。跟住到個刺身盛合,裏面有帶子,金線鯛, 池魚,仁座標,大拖羅,仲有好大隻嘅牡丹蝦。師父切帶子嘅時候係加左啲花紋上去嘅,有刀工。上面圖中有一只魚肉係捲着啲好似草咁嘅嘢,嗰塊叫做仁座標,非常之有咬口,好新鮮好好食。因為之前食過幾次白魚,都覺得白魚嘅味道較為淡同埋肉質比較林,但係呢隻嘅金線鯛就比較有咬口,同埋味道都比較濃,好好食。跟住到個池魚囉,個池魚說都好厚,都

跟住到個池魚囉,個池魚說都好厚,都比較有咬口,顏色好靚,一啲都無魚腥味。

呢個菜大家見到好似係牛腩咁,負責人叫我食下睇下係咩黎,食完之後覺得好似牛腩咁樣,原來負責人話俾我聽呢個係牛脷來,肥瘦啱啱好,好新鮮啲肉好亂滑,中間夾左一啲好似紅根咁嘅樣,配埋佢個汁甜甜地,非常之好食。

之後就食咗呢個大蝦北海燒,裏面加左蟹子蟹柳同埋沙律醬去燒,本身隻蝦嘅肉質好新鮮好彈牙,三樣嘢夾埋一齊個味道好夾。

到最後就食咗呢一個嘅壽司拼盤,裏面有太刀魚,馬糞海膽壽司,同埋切碎左嘅吞拿魚陀螺壽司。食太多魚嘅感覺有啲似食左口魚咁,佢上面加左啲蒜蓉同埋紫菜漿喺上面,好特別嘅食法。馬糞海膽壽司就好新鮮,海膽一啲都冇些微好好食。最後係個睡衣陀螺壽司上面加左啲聰同埋蔥絲喺上面感覺好清新好食。

飯後甜品就係負責人知家制嘅。有薑汁糖衣包住嘅嘅番薯,青提子,同埋加左花生碎嘅芝麻湯圓, 仲有新鮮嘅芒果,個甜品好有心思。

見到佢嗰時午市餐牌都幾多款式,最衰唔係喺附近返工,如果唔係都會來試一試,因為呢度嘅嘢食質素真係唔錯。

最後要特別一讚嘅就係負責人好用心咁服侍啲客人,而家已經好少搵到呢啲做服務嘅餐廳,感覺非常之舒服,俾多少少錢都係值嘅。

2017-09-08
$700 (Dinner)