2018-08-21 3467 views
好高質既日本料理😍必叫薄切羽太魚片 即係石斑魚師傅刀工好好真係切得好薄配上黑松露同檸檬汁更加帶出魚片嘅鮮味👍🏻另外捲埋蔥又係另一番風味😋其他料理亦都鮮味十足👍🏻
好高質既日本料理😍
必叫薄切羽太魚片 即係石斑魚

師傅刀工好好真係切得好薄
配上黑松露同檸檬汁更加帶出魚片嘅鮮味👍🏻
另外捲埋蔥又係另一番風味😋

其他料理亦都鮮味十足👍🏻
在時代廣場附近、工作日去蠻安靜的。坐下以後有種立刻忘記外面是嘈雜的HK的寧靜。因為暫時沒辦法吃刺し身和大多數的お寿司、所以只能點其他的。不過至少還有かっぱ巻き可以食、已經很滿足了!本來想吃すき焼き可惜今天沒有了。所以在很想吃鍋物的情況下只好點了北海道海鮮鍋。雖然裡面的龍蝦和蟹肉讓我大快朵頤,但是就我而言、整體口味比較普通。先生點的讃岐うどん看起來有滋有味但他故作驚訝地講:這肉沒熟。爆笑。值得要提一下:服務態度非常好、這一點大概日料點整體水平都不錯的原因吧。等可以不受種類限制的時候再去嚐嚐這店的壽司們吧!

2018-07-11 1379 views
收藏了很久的餐廳,終於來一試。訂座9:30,到場時只剩一枱。環境挺寧靜的,只是裝飾陳設很復古,有點舊舊的能覺。四人來吃,點了個玉子。正常甜度。旁邊的蘿蔔蓉好吃點了兩個十二貫,餐牌上都列出了9款必有的壽司,因此不用太擔心到菜時口味不對。至於另外三款則由廚師發版,由於點了兩客,因此有6款是未知口味。上菜時,侍應會介紹3款未知口味的名稱。由於名字都很陌生,很長,就只記得常有的深海池魚一款都挺好吃的,不過只嫌吞拿魚腩還不夠肥炸雞皮,挺特別的,味道也可以,就是貴了點。牛舌也不錯,不會腥/蘇。咀嚼感可以。吞拿魚蓉卷物,中規中矩的。點了個牛肉烏冬,可選巑岐或稻庭。可向店員查詢不同之處再選哦是次我們選了巑岐,覺得略為普通。再點了個蕎麥冷麵,也是普普通通的。總結:有點期望太大。其實是不錯的,只是說不上很好很好吃,就是應該要有的水準。而且不算便宜哦。
收藏了很久的餐廳,終於來一試。
訂座9:30,到場時只剩一枱。
環境挺寧靜的,只是裝飾陳設很復古,
有點舊舊的能覺。

四人來吃,點了個玉子。
正常甜度。旁邊的蘿蔔蓉好吃

點了兩個十二貫,
餐牌上都列出了9款必有的壽司
因此不用太擔心到菜時口味不對。
至於另外三款則由廚師發版,
由於點了兩客,因此有6款是未知口味。
上菜時,侍應會介紹3款未知口味的名稱。
由於名字都很陌生,很長,
就只記得常有的深海池魚一款

都挺好吃的,不過只嫌吞拿魚腩還不夠肥

炸雞皮,挺特別的,
味道也可以,
就是貴了點。

牛舌也不錯,不會腥/蘇。
咀嚼感可以。

吞拿魚蓉卷物,
中規中矩的。

點了個牛肉烏冬,
可選巑岐或稻庭。
可向店員查詢不同之處再選哦

是次我們選了巑岐,
覺得略為普通。

再點了個蕎麥冷麵,
也是普普通通的。

總結:
有點期望太大。
其實是不錯的,
只是說不上很好很好吃,
就是應該要有的水準。
而且不算便宜哦。
2018-07-03
2018-06-29 814 views
沒有什麼好慶祝的一週年紀念... 揀左銅鑼灣呢間日本料理.... 阿女友一幅什麼都不在乎的咀臉... 望住餐牌又放底叫我落order.... 什麼興趣都沒有... 咁我就求其叫左一set八件壽司🍣,真材實料每件都好好味,一客兩串牛舌... 沒有太多香料燒得不錯,還有一份油甘魚魚頭.... 食物都好食,只係燒魚頭需要等一d時間.. 想叫支sake.. 但見阿女友又攰又唔想食... 我都無引再叫多d.... 快手食完就埋單。
2018-04-09 888 views
依排工作忙,所以想食餐好既獎勵自己,朋友話想食D日本野,咁我就諗不如豪一餐。上openrice搵下銅羅灣既日本野,其實都有好多間都有好多好評,其中一間就係花見。於是就諗住食依家。因為諗住我地都係早食(六點左右),所以就無打電話去book,結果果然我地係第一堆入場既客,哈哈。 因為肚餓既關係,我地就叫左個玉子燒。之後就….. 燈燈燈燈,壽司黎啦,三文魚壽司好味,朋友話味道係日本先食到,之後拖羅我就覺得一般,性價比唔係咁好。不過,火灼三文魚就好好味,真係燒到岩岩好,值得推介,所以我地之後又encore多左一次。因為唔夠飽,我地叫左個壽喜燒鍋同埋魚生飯。壽喜燒就一般,魚生飯尚可。雖然價錢屬中上,但味道係值回票價。

2018-03-30 509 views
上個禮拜,家姐約咗我去銅鑼灣度食午餐,佢話帶我去食日本菜,就係時代廣場附近。呢度環境好舒服,唔係有好多人,所以唔會好嘈,可以安靜咁食個午餐。我地就每人叫左個set lunch。Set lunch 都包湯沙律同前菜,味道清淡,都唔錯。我叫左個季節限定既燒魚 - 叫做竹簽魚。唔知係咪條魚好似竹簽咁,所以就叫做竹簽魚呢!味道清清地,不過最鍾意點埋個有柚子汁,可以帶出魚嘅鮮味我哋仲叫咗個燒鰻魚,鰻魚好肥美,燒得好甘香,不過就好多細骨。最後甜品係美祿奶凍,有好香嘅美祿味,不過個質感比較似啫喱多啲

$200 (Lunch)
2018-03-24 312 views
價錢貴,食物一般。旺角質素,銅鑼灣價錢,佐敦環境,招呼唔夠。漏單唔出聲。Fatty tuna $120 一件,但普通tuna 質素。好失望。千兩質素好過佢。一句講哂,不值得去。
2018-03-21
Type of Meal
Dinner
2018-03-20 397 views
昨天,我和朋友一起去了銅鑼灣的一間花見日本餐廳吃午餐。這是朋友介紹我去吃的,所以我也是第一次到這間餐廳去。我們看了看餐牌,我們叫了兩個餐及一些小食。套餐包括了沙律, 漬物,茶碗蒸及麵豉湯。我特別喜歡這個茶碗蒸雞蛋很滑呢,漬物是茄子,我本身不太喜歡吃茄子,但是這個茄子卻整得很出色,味道帶點酸甜,不是有很濃郁的茄子味,所以很合我口味我們叫一個刺身定食,總共有六款不同的刺身,包括有海膽、牡丹蝦、三文魚、油金魚、帶子及吞拿魚。這裏的刺身都很新鮮及肥美,尤其是吞拿魚可以看得出紋路,十分鮮甜呢!

我們看了看餐牌,我們叫了兩個餐及一些小食。

這裏的刺身都很新鮮及肥美,尤其是
吞拿魚可以看得出紋路,十分鮮甜呢!

2018-03-19
Type of Meal
Lunch
2018-02-10 423 views
🌻見日本料理•一間以🌻做背景嘅餐廳•一朵朵🌻🌸襯托下•感覺好溫暖舒服•絕對係傾心事嘅好地方•特上時令壽司盛合(12款)***排序左至右上而下***海膽•蔥吞拿魚•赤貝•牡丹蝦•帆立貝•時令三款(依左木•牛鰍•橫筋笛鯛)•三文魚•油甘魚•吞拿魚•赤身•三款時令🐠•伊左木非常新鮮爽口•好奇心作祟•細問之下原來師傅用大滾水燙過再浸冰水•串燒青椒仔•秋葵•鹽燒雞翼•大蔥雞肉串•雞肉串燒乾身鎖住肉汁•味道中上。汁煮牛舌牛舌相當厚•出奇地煮得非常淋身•嫩滑唔鞋囗•
特上時令壽司盛合(12款)
***排序左至右上而下***

海膽•蔥吞拿魚•赤貝•牡丹蝦•帆立貝•
串燒
青椒仔•秋葵•鹽燒雞翼•大蔥雞肉串•
雞肉串燒乾身鎖住肉汁•味道中上。
汁煮牛舌
牛舌相當厚•出奇地煮得非常淋身•嫩滑唔鞋囗•
  • 特上時令壽司盛合
  • 汁煮牛舌
2018-02-09 343 views
黎到銅鑼灣。想食高質素嘅日本嘢。唔一定要去大型商場。「百樂中心」食廈都係一個好選擇。同閨蜜慶祝生日。相約在🌸見日本料理。好有感覺嘅一幅畫😍好美呀。環境優雅。私隱度高。魴佛🐟刺身~師傅🔪工一流。每一片薄薄透光的。加埋酸汁蔥花一齊食。魚味更加濃郁。刺身盛合(六款)(左至右)拖羅。三文魚。甜蝦。油甘魚。鯛魚。赤貝。刺身厚切肥美。刺身🐟油份滲透口腔。赤貝鮮甜爽口。一人一件刺身有d d唔夠喉鰻魚蓋飯~鰻魚外脆內軟。口感一流。有芝麻粒灑面。蛋絲伴飯。大滿足下次約埋三五知己一齊。相約在🌸見。

同閨蜜慶祝生日。相約在🌸見日本料理。
好有感覺嘅一幅畫😍好美呀。
環境優雅。私隱度高。
魴佛🐟刺身
刺身盛合(六款)(左至右)
拖羅。三文魚。甜蝦。油甘魚。鯛魚。赤貝。
刺身厚切肥美。刺身🐟油份滲透口腔。赤貝鮮甜爽口。

一人一件刺身有d d唔夠喉
鰻魚蓋飯~
鰻魚外脆內軟。口感一流。有芝麻粒灑面。蛋絲伴飯。大滿足

下次約埋三五知己一齊。相約在🌸見。
  • 鰻魚蓋飯
  • 剌身盛合
  • 赤貝刺身
2018-01-27 6882 views
細細夜雨,銅鑼灣找地方吃飯,不想光顧大品牌,連忙上OR找地方,晚上八點多致電定位,竟然還有位,幸運的。正如其他評價一樣,當晚見到的確是舊客居多。當晚星期五樓下排了一條長龍,我和朋友只好拾級而上,好在是二樓,很快就到餐廳,昏暗的環境,由於等同walkin,所以安排了較前近門口的位置。一坐下,一位女侍應主動拿了多一張椅子給我放手袋,細節見真章。今晚朋友真的餓了,點了七樣菜,一杯梅酒。有些是餐牌上面沒有列明的菜式,細問之下原來也可以做得到。燒玉子:暖暖的,甜甜的,雞蛋香也軟,份量不多但也夠我們兩個品嚐了。第二道前菜:芥末八爪魚,八爪魚軟身,配以淡淡芥末味,帶點鹹,帶點鮮,慢慢把胃口打開了,小小一碟,少吃多滋味。香蔥吞拿魚腩卷:吞拿魚腩很香很綿,配上芝麻,增加香味,壽司飯也帶點酸味,大愛這個組合,好吃豆腐沙律配芝麻醬:我只吃了豆腐,豆腐滑,豆味很重,最近咬不到菜,問店家是否可以只要豆腐,可惜沒有這個做法,實在有點遺憾。鹽燒三文魚頭:菜單上沒有這道,細問之下原來店家可以準備,本來推介第二種魚頭,但只有我一個人吃,少少一份就剛好,魚味鮮,油分多,皮脆,慢慢吃,別有風味,其實下酒也相當不錯的。不想食

鹽燒三文魚頭:菜單上沒有這道,細問之下原來店家可以準備,本來推介第二種魚頭,但只有我一個人吃,少少一份就剛好,魚味鮮,油分多,皮脆,慢慢吃,別有風味,其實下酒也相當不錯的。不想食太多肉,魚頭也是好選擇。
最後有幾道菜我沒有嚐過,但同伴說味道都不錯,看見對方把東西都吃完,相信味道也不會差到哪裡去了。最後賣單八百多,給大家參考一下。

說得服務方面,除了一開頭說的主動提供多一張凳放手袋,晚飯期間還多次主動加熱茶,收拾碟等等。服務有誠意,員工也很有禮貌,真的要讚一個👍🏻

2018-01-23 383 views
[就算是一生一次花見都要給我一個等的理由]咁好唱口 因為前幾日黎左呢間係百樂中心GE餐廳百樂中心美食實在多蘿蘿 食極都食吾哂呢間係二樓既日本餐廳 行樓梯直上吾洗排長龍等LIFT尤其放工時間真係要等好耐朋友一早BOOK左位店員雖然少 但都好友善咁招呼我地叫得花見當然係佈置上有不少花既影蹤門口大大幅既花畫作好有詩情畫意餐廳放左好多酒 見有大大瓶既自家浸梅酒 第一次見!餐點交比朋友決定不過見原來LUNCH TIME MENU都幾多選擇自選手握壽司呢類比晚市個價抵WOR! 呢個前菜小吃揀得好燒得好煙韌好有口感切成條狀份量好足而且個醬汁咸得黎好惹味我覺得沙律醬都吾洗點! 八款特選刺身 同餐牌寫明既一樣放係冰上可以令到刺身更加鮮味 同就咁放係碟真係有分別呢個拼盤可以滿足到好多個願望全部都係熱門既刺身之選包括拖羅 吞拿魚食哂咁多件都好難揀邊款最好味因為全部都夠新鮮同嫰滑拖羅同吞拿魚都係有水準拖羅: 完全無筋或者渣 魚油十足活赤貝: 好爽脆同埋鮮彈 有淡淡既海水鮮味真鯛: 比較少食既魚刺身 但原來魚味慢慢滲出嚟咁都可以好味道牡丹蝦:大隻之餘甜味令人難忘 壽司我地又係食拼盤八件放係長枱上賣相精緻主角海膽
[就算是一生一次花見都要給我一個等的理由]

朋友一早BOOK左位

店員雖然少 但都好友善咁招呼我地
叫得花見當然係佈置上有不少花既影蹤
門口大大幅既花畫作好有詩情畫意
餐廳放左好多酒 見有大大瓶既自家浸梅酒 第一次見!

餐點交比朋友決定

不過見原來LUNCH TIME MENU都幾多選擇
自選手握壽司呢類比晚市個價抵WOR!

呢個前菜小吃揀得好

燒得好煙韌好有口感
切成條狀份量好足
而且個醬汁咸得黎好惹味
我覺得沙律醬都吾洗點!

八款特選刺身 同餐牌寫明既一樣

店員推介左個汁煮油甘魚頭比我哋
其實原本諗住叫其他小食
見係佢推介朋友就聽佢講
油甘魚刺身成日食魚頭就真心冇試過

仲怕怕地無肉食 原來擔心都多餘 !

因為魚頭非常之大個 無論頭頂或臉頰等等都好多肉
特別喺下巴位置D肉好肥美
估吾到個醬汁睇落好咸既醬油色
食落可以咁鬼甜! 直頭應該拎嚟餸飯呀! 超惹味!

最後呢道餸令我地對魚頭改觀
2018-01-21 277 views
日本4月才是櫻花季節,現在未到時候,先到花見吃一個豐富晚餐。餐廳裝修得輕簡雅致,坐座寬敞,令人有充足的空間感。先來一客季節限定的鮟鱇魚肝,原因鮟鱇魚在冬天的時候最肥大,肝臟亦是最肥美,魚肝浸了在清酒中,咬下時會舌尖及鼻子都能嗅到濃濃的肝香。吃完味濃的魚肝,可以吃一口海帶清清味蕾。再吃一個師傅推介的薄切魚—曹以。曹以味道會比較清淡,口感爽口,吃的時候,加少許黑松露酸汁,再加少許蔥花卷起來吃,引出魚的鮮味。日本料理的師傅注重食物的擺設設計,他為我們的剌身盤特別加了個冰柱做裝飾,一來令食物保鮮得更好,二來令賣相變得更精緻。刺身是由師傅拍板,點了拖羅、牡丹蝦、赤貝、三文魚、鰆(即是鮫魚)。拖羅好味之處是口感嫩滑,每口都充滿了魚脂的香味。赤貝亦特別爽脆。鰆加了炸蒜、紫蘇葉、乾蔥等混合一起食用,因為加了很多配料,香草的味道直湧上喉嚨。壽司也交了由師傅拍板,師傅點選當天最新鮮的魚做壽司,包括了海膽軍艦、蟹肉蟹膏軍艦、燒三文魚壽司及吉備奈子壽司。海膽雖不是用最大片的,但海水味濃及鮮甜。蟹肉蟹膏的則是蟹肉份量比蟹膏多,會比較好口感,帶點淡淡的蟹膏味。吉備奈子是首次食到,名字很特別,很像日本人的名字,師傅

壽司也交了由師傅拍板,師傅點選當天最新鮮的魚做壽司,包括了海膽軍艦、蟹肉蟹膏軍艦、燒三文魚壽司及吉備奈子壽司。海膽雖不是用最大片的,但海水味濃及鮮甜。蟹肉蟹膏的則是蟹肉份量比蟹膏多,會比較好口感,帶點淡淡的蟹膏味。吉備奈子是首次食到,名字很特別,很像日本人的名字,師傅特別加了少許薑蓉在面來吃。
主菜要了兩個不同煮法的魚頭,先有炸三文魚頭,後有炆油甘魚頭。三文魚炸得魚頭的骨也變得香脆,而炆的油甘魚頭則用了甜甜的醬油來泡制,魚頭內的肉及魚皮吸收了醬汁後都變得甜甜的,送飯首選。
2018-01-18 295 views
頭盤有他們推介的鮟鱇魚肝,用清酒煮配蘿蔔蓉,呢種要冬天先有先夠肥,同埋已經唔多日式料理餐廳有,挺不錯曹以薄切配黑松露酸汁及日本香蔥圍邊,的確新鮮,而且侍應更特意提我地食少少海草清一清味蕾,都幾細心跟住當然有刺身喇,牡丹蝦,帶子,赤貝,三文魚及鮪魚腩,鰆(鮫魚)配紫蘇炸蒜香蔥全部都好新鮮爽口,又唔會太凍還點了少許燒物,如燒雞肝燒雞翼,燒金針菜,燒冬菇和燒三文魚頭及鮫雞翼燒得好有水準,皮脆卜卜又大隻另外仲有壽司,海膽,炙三文魚,蟹肉蟹膏同吉備奈子D海膽好鮮好多,吉備奈子幾特別,平時較少嘗試蟹肉蟹膏都好有質感最後就係汁煮油甘魚頭及鮫,配珍珠飯,D汁好正,魚又滑又鮮PS:以此食物質素,Lunch set既價錢都值得一試
曹以薄切配黑松露酸汁及日本香蔥圍邊,的確新鮮,
而且侍應更特意提我地食少少海草清一清味蕾,都幾細心

全部都好新鮮爽口,又唔會太凍

另外仲有壽司,海膽,炙三文魚,蟹肉蟹膏同吉備奈子

最後就係汁煮油甘魚頭及鮫,配珍珠飯,D汁好正,魚又滑又鮮

PS:以此食物質素,Lunch set既價錢都值得一試
2018-01-17 272 views
最近有太多朋友去左日本旅行, 但我偏偏工作超忙, 日日睇住佢地既旅行美食相實在太殘忍啦!!!!所以我決定要去食返間正既日本野, bookmark左呢間係銅鑼灣既日本餐廳好耐, 因為見朋友post相話呢到刺身好新鮮, 結果真係無令我失望呀!!!! 餐廳座位好闊絡, 掛滿日式風情畫作既牆身, 配埋幽暗燈光, 相當有情調呢, 而且有部份卡位係自成一角, 好適合朋友或者情侶想揾個寧靜舒適既地方慢慢暢談, 不過可能要book位時講定先. 大家留意下~ 先來一客日式沙律!無論食咩餐都中意食沙律作頭盤, 而西式同日式既沙律我更愛日式, 因為日式既通常都係芝麻醬, 好正! 今次都唔例外, 食左個日式豆腐沙律, 豆腐切成細粒方型進食好方便, 日本豆腐都好難唔滑嫰係咪先XD 蔬菜已經預先撈云好哂d芝麻醬, 岩岩好每啖都食到! 最正係原來有好多芝士粒, 睇落仲以為係豆腐粒, 咸香度十足!! 今次唔叫串燒, 但都要叫魚乾, 魚乾絕對係居酒屋前菜既佐酒佳物~~~(雖然我唔飲酒XDD) 魚乾即烤上枱時帶有温度, 比起之前食既呢到較厚身, 所以更有嚼頭, 而且個醬汁好夠濃甜, 惹味無比!!! 點埋沙律醬真係無得輸~

先來一客日式沙律!

蔬菜已經預先撈云好哂d芝麻醬, 岩岩好每啖都食到!

魚乾即烤上枱時帶有温度, 比起之前食既呢到較厚身, 所以更有嚼頭, 而且個醬汁好夠濃甜, 惹味無比!!! 點埋沙律醬真係無得輸~~~~~

刺身盛盒8款 $720

刺身係我黎呢到既原因, 全部新鮮由日本師傅準備, 有兩款盛盒選擇, 分別係6種同8種, 但既然黎到當然要試最正架啦! 全部都幾厚身同埋色澤光鮮, 未食都feel到會好新鮮~~~~
分別有吞拿魚腩、吞拿魚、油甘魚、三文魚腩、帆立貝、赤貝、牡丹蝦同埋真鯛。
店員建議我地由赤貝同蝦等較淡味既刺身食先, 赤貝夠爽彈, 真鯛清淡但黎帶有獨特既魚肉質感, 我既最愛一定係三文魚腩同帆立貝
, 兩者都柔滑軟稔, 至於主角吞拿魚腩同吞拿魚往往係用作評價一間日本餐廳刺身新鮮度既標準之一, PASS喎!
吞拿魚相比腩肉較薄身, 但魚味確係濃郁, 至於吞拿魚腩入口即溶, 魚脂非常平均呢!!!

壽司盛合 8件 $320

雖然有得揀十二貫定八貫, 但刺身都試左多款式, 來個8貫都已經好滿足了!!
分別真鯛、吞拿魚、油甘魚、三文魚腩、赤貝、海膽、甘蝦同埋三文魚籽
。食刺身時已體驗過佢既拖羅質素, 呢個就可以試里佢既海膽同三文魚籽,睇返menu原來一件海膽同三文魚籽壽司都要$70 同$60一件, 所以叫盛合確係抵D。

雖然個人對海膽既喜好程度麻麻, 但都試左~ 無腥味之餘更是creamy呢!!!
每貫飯量偏少, 主角刺身比例上多!! 日本米既獨有香糯綿黏既質感好好食~ 但估唔到呢個甘蝦比刺身既牡丹蝦更有驚喜, 又厚又粗身!!!
綿滑中帶半點入口溶化既幸福感, 明明我平時唔太吃蝦架呢haha~~~

無令人失望既日本菜~~
環境清靜得黎又有得慢慢嘆美食, 雖然未至於係食過最新鮮美味, 但都值回票價~