2012-02-07 13 views
上星期跟同事(一行5人)去了那裏開餐. 成世女都未去過重慶大廈, 一個龍蛇混雜的地方. 因上了openrice 睇過, 都先訂了位, 一入到重慶大廈, 朋友問我係邊家. 當我地周圍望, 有人問我地找邊間, 我地就話叫咖喱王, 佢就話間間都叫咖喱王窩, 死啦, 點算呢. 好彩我記得係E座的, 那人就主動帶路, 都唔識路, 為有跟啦, 行了幾個彎, 就有個印巴人士拿了張寫住咖喱王VIP 咭指令我地去搭lift 啦. 上到去, 地方唔大的, 有一間房仔, 可坐5人, 好似有3張可坐8人的桌, 再有兩張4人桌. 坐下就會有人招待的, 服務唔錯家, 有水比你自己加. 其實咖哩都離唔開雞/牛/羊/魚/蝦, 那裏無蟹的. 當我地叫菜時, 有個叫Johnny 的30-40歲男人好熱誠地走埋黎, 說"你地想叫menu 上的菜, 還是我介紹比你地果D 呀. 我介紹的menu 無家窩. 白飯我送的, 黎個咖哩雞/牛/羊/魚/菜啦, 見佢咁熱誠, 我地唔好意思推辭啦. 咪比佢發牌. 至於, 薄餅就唔少得啦, 佢就介紹了蒜蓉和芝士兩種.我地想叫埋蝦, 佢話唔抵食, 就無叫到呢. 差唔多15分鐘, 就上晒菜啦.

先講下咖哩類, 真係隻隻咖哩都唔同味, 我的朋友就話羊好"show", 最好食係雞那種咖哩, 魚的咖哩就普通啦, 菜咖哩就麻麻啦, 牛肉咖哩唔錯, 但牛肉好勒.

蒜蓉薄餅好大塊呀, 有3大塊, 一碟10幾元, 夠晒4-5人食啦, 不過芝士薄餅就細塊好多, 份量是蒜蓉薄餅的3分1,唔知點解. 可能芝士薄餅太大塊, 好"留"啦.

因有兩個男士, 我地再加了一個燒雞拼盤, 不過就麻麻地, 乾乾的.

一叫完菜, 就會有人送上9折VIP 咭比你備用家啦.

老實講, 那Johnny 似乎推介每桌都是一樣似的. 如有網友, 都係食我講的野, 回應下, prove 下我講的野呀.

最後埋單, $372, 真係好抵呢. 你去那些香X屋, 都一定要成舊水啦.

2012-02-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)