2016-10-04
唔知點解覺得今年好似有大閘蟹之神的愛護,10月嘅第一個星期已經食咗兩次大閘蟹了。你一日就同一位朋友相約喺我屋企附近晚餐,選址就係位於皇后大道西嘅陶源酒家。食嘅呢就係蟹宴。呢度做緊大閘蟹優惠,即叫即蒸,現在呢個時分食男的大閘蟹。我當然唔可以執輸立即叫左隻啦!大閘蟹嘅膏量十足,望落去已經有爆膏嘅感覺。仲有點jelly 白膏!好味!值得一提嘅就係呢一度嘅醋十分之出色。味道很好同大閘蟹很配!食完大閘蟹心思思都係想繼續食有關大閘蟹嘅菜色,點左呢個高雅嘅蟹粉豆腐花膠。我真係好鍾意食花膠。自己都經常會煲來飲。每一次見到有花膠嘅菜式都一定唔會放過!今次點嘅呢個蟹粉豆腐花膠。顏色10分至金黃。蟹粉份量很多,豆腐香滑,最重要嘅係花膠膠質很重份量亦都很足夠,百多元的價錢已經食得很高興,花膠厚度可以,膠質很重!絕對係女性嘅滋補之選!立即再點左一個蟹粉小籠包,每一個小籠包都做得精緻而且強壯。再配上呢一度特別好食嘅蟹醋,內裏爆汁量驚人,蟹黃味道鮮甜。配上豬肉等材料,入口那種蟹黃味滲出,很正啊!人哋話食完蟹呢啲咁涼嘅嘢要食返啲薑,點可以唔叫翻個薑味糖水?好鍾意飲熱薑味嘅糖水,薑味湯水能夠令人立即感到溫暖而且幸福,但
呢餐晚飯最令我回憶到嘅就係有一次去到某甜品度食糖水,當日嘅天氣很凍,在深夜,喝到呢一碗熱暖暖的澧薑水。我沒有對帶我去食嘅人講啲乜嘢,但係很記得當天感覺好幸福!
這裏的薑湯丸,雖然未到未必好似吃過的咁濃,但已經很不錯。