Szeyhui
真心要推介俾大家,食物環境無得輸
Szeyhui
Level 3
2016-04-03
Follow
上次係呢棟大廈進餐,見到the grill room 既banner 已經幾impressed, 價錢都經濟,今次同屋企人黎開呢邊,決定一於黎試下。

週末中午時間唔駛等位仲有梳化位坐,十分舒適之餘,環境十分優閒,光線亦很充足,適合一家大細,朋友情侶來相聚聊天。

開放式廚房給我整潔的感覺,廚師們都打扮得專業。

服務員十分有禮,服務快捷,上菜十分有效率,還會幫食客添加黑椒呢~~哈

外在質素就無一百分都九十八分喇,重點還是食物的質素。

Set lunch for sat & sun

和爸媽一人叫一款

分別有西冷扒,鱈魚扒,port ribs。

前菜: 蘑菇湯/凱薩沙律

熱湯裡頭還食得出蘑菇蓉,十分香滑,配上一片香烤麵包,我個人喜歡沾湯食,正

沙律媽媽也十分欣賞,已拌均的沙律菜,olive oil & cesar salad 既dressing 是沙律的重點,配上香脆麵包粒,感覺好fresh 。

主菜: 香煎鱈魚柳

一來,外觀精緻吸引。

二來,食物都是新鮮煮起,連薯角露荀都係熱辣辣上碟的。鱈魚柳外皮香脆,魚肉十分軟滑,火口掌握得很好,忌廉汁的texture和味道剛剛好,完全吃不到雪藏味,啖啖肉又唔會太濟,母親大人表現九十分美味。

主菜:8oz西冷扒

三個之中最喜歡的。

外觀較為平淡,但內在都有九十分。

同樣的薯角露荀,配菜已經令我們感覺不夠喉,牛扒下單時點了五成熟,來到已經有八成熟。雖然如此,肉質依然好夠淋,而且食得出牛味,算是很不錯的西冷。父親大人很滿意了。

主菜:坑燒豬小排

擺碟很美,針板上,還有新鮮即炸薯條一筒和沙律。豬小排外觀都燒黑似的,不太討好,但食落並不如此焦味,是醬料來的,味道其實不錯,只是肉質較鬆散和肉汁較少,所以豬小排的評分沒以上的高。

最後,以呢個價格,呢個環境,呢個質素,呢間餐廳整體我會俾98分,豬小排有少許改善空間,但真係真心推介,同絕對會再去,試埋其他。

Like
Ratings