2022-06-17
今晚同朋友聚一聚, 黎到銅鑼灣食鐵板燒. 全木設計, 上雲石枱面, 環境雅緻, 感覺好舒服, 優質禮貌既服務, 令人精神放鬆.柚子醋沙律柚子醋清新, 配沙律永遠都一流, 加上新鮮既蔬菜露筍, 蝦爽口彈牙, 呢個前菜為今晚晚餐帶來好既開始.香煎廣島蠔師傅細心煎到金黃既廣島蠔, 最尾配上煎香既蔥,蒜蓉同櫻花蝦, 入口香濃流心!南非孔雀活鮑魚鮑魚大隻, 成隻手掌咁大, 活生即煎. 師傅建議先試原味, 之後再配上紫蘇花(食用花), 海苔醬一齊食, 肉質鮮甜, 軟硬適中, 食落真係有鮮花既香味. 鮑魚肝臟同樣鮮美, 入口軟綿綿既口感, 與系鵝肝有D相似.熊本A5和牛師傅精湛既技術, 和牛煎到啱啱好, 外表香味濃郁, 裡面仲係粉紅色, 配上竹炭鹽, 山葵, 脆脆既蒜片, 真正入口即溶, 和牛既香味充滿口腔, 絕品! 就連煎完既蔬菜菇類都保留到原有既多汁!昆布鰹魚清湯清澈既湯色, 以為係平凡既湯, 點知原來超級濃味, 估佢唔到! 清甜既鰹魚味, 絕對唔係平時街見到既鰹魚粉, 配上北寄貝, 雜菇. 清新!三文魚籽海膽炒飯飯炒到粒粒分明, 粒粒彈起, 最後配上海膽同魚籽, 美味可口! 要多一個丫唔該 (
飯炒到粒粒分明, 粒粒彈起, 最後配上海膽同魚籽, 美味可口! 要多一個丫唔該 (自己幻想)
有幾款口味可以揀, 我叫左柚子, 味道清新, 其實佢似多過雪糕. 雪糕下面仲有香甜大大粒紅豆, 加埋朱古力棒棒, 完美既句號.