2K
2016-07-22 4930 views
首次拜訪功德林,花了一點時間才搵到黎 7 樓呢,望到間舖喇,有點滴汗 ﹗估唔到居然係商場街邊位,最討厭。事到如今都無辦法,既然黎到都要硬著頭皮坐下。侍應們示意早已安排好的位置,我臉色一沉,又係二人四方迷你檯?香港真係串金呎土,感謝大陸政府及地產企業 ﹗要否感恩唔係摺檯摺櫈呢?朋友仔仍在途中尚未到達,叫壼鐵觀音嘆嘆茶順便研究一下 menu。坐坐下,發生什麼事嘈得那麼利害?轉身向後望一望,一檯成班阿叔,另一檯成班師拉,好那炒耳呀!食野靜少少得唔得!迫我用 headphone 塞住對耳仔聽音樂,鬼殺咁嘈您地屋企咩 ﹗發現有套餐提供,不過唔多合心水,都係散叫開心好多。侍應姐姐話只得一款湯供應,好失望啊 ﹗先點菜,等朋友仔到步就可以出喇。出品高質好味,只不過係環境嘈些少、張檯細些少,而且要坐商場街邊位囉。香辣蘿蔔花生,依個辣度唔係人人受到喎,哈哈。我就十分喜歡,辣蘿蔔絲醃到脆卜卜,其實基本上跟辣菜甫一模一樣,係形態唔同之麻。好想黎碗熱辣辣既粥,撈埋花生菜甫食就正喇。竹笙百合北蟲草燉湯,唯一今晚供應的湯水,張相靚好多喎。味道十分清淡,湯底清徹見底,微甜帶輕輕咸味,飲落舒服暢快,身心調和。全部飲晒,

竹笙百合北蟲草燉湯,唯一今晚供應的湯水,張相靚好多喎。味道十分清淡,湯底清徹見底,微甜帶輕輕咸味,飲落舒服暢快,身心調和。全部飲晒,連渣都無得剩。

雜菌荷葉飯,意想不到係個飯最先到。開呀,熱辣辣出晒煙,荷香撲鼻,但飯粒似乎太濕喎。芡汁味道非常濃郁兼霸道,菌味微弱到幾乎食不到。肉眼發現不到任何菇菌呢,已礳成粉?而且依隻珍珠米質地怪怪的,不嚥韌不飽滿,不是珍珠米來的嗎?

上湯有機蕃薯苗,我都分不清係蕃薯苗還是蕃薯葉喇,食落都差不多。清爽味道,鮮爽中帶點粗糙,還可以。

功德林麻婆豆腐,不失為招牌菜,撈上荷葉飯更加好味,但要趁熱食,放涼會有點偏咸。濃濃醬汁夠香夠辣,豆腐幼滑無比我最鍾意,十分討厭硬豆腐呢。香辣麻婆滑豆腐撈飯一流,滑豆腐可以跟飯粒完全融合,而醬汁就透進每條縫隙之中,全數掃晒入口,一滴不漏,美味大滿足 ﹗

蜜桃咕嚕肉,色香味俱全,都係疑幻似真,跟真咕嚕肉不遑多讓,難分真假啊。味道、質感、外觀都做到一模一樣,仲要好好味啊 ﹗如果多一點鑊氣就真係巧奪天工喇,甜酸度剛剛好,醒腦又醒胃,趙落嚥韌富彈性,仲要外脆肉嫩呢。

香辣蘿蔔花生
竹笙百合北蟲草燉湯