12點幾到達, 已經有3成人入左席. 未開始食前晌buffet檯前行左一個圈, 直覺款式都唔係太多.
冷盆方面: 最多人一窩鋒去搶長腳蟹, 凍蝦等, 幸好refill好快, 唔好令其他人冇得試. 凍蝦好新鮮, 但長腳蟹係異常地十分之咸!! 我食左一隻已經放棄. 眼見其他檯全部收碟都係一大碟既蟹殼, 佢地既嚐"咸"程度小妹實在佩服.
沙律方面: 可自己挑選自己喜愛既款式, 如果冇idea既可以叫chef 提供意見. 我就揀左紅椰菜,車厘茄同紅腰豆, 黑醋同olive oil 令沙律更鮮味.
前菜方面: 我留意到呢D係比較冇咁受歡迎, 因為個個都去食蛋腳嘛, 我只係試左少少, 有菠蘿沙律, 青木瓜沙律, 味道不過不失啦. 反而我好欣賞佢既芝士配餅乾, 雖然只係普通既克力架, 但食得出係岩岩開封而唔係放左好耐既. 仲有餐包, 有我最愛既提子餐包, 軟綿綿, 配上牛油有係yummy yummy.
刺身方面: chef 十分有禮, 唔錯. 我其實唔多食生野, 但一場黎到, 都試左吞拿魚八爪魚. 吞拿魚好新鮮但八爪魚就冇味. 可能我真係唔識欣賞啦.
潮州打冷: 好大排檔feel, 我冇食呀, 但男友就話唔錯. 有豬紅呀, 墨魚呀紅腸等等. 最岩有碗粥一齊食啦.
熱盤方面: 款式好大路, 有豬排, 魚柳, 白汁千層麵, 薯角, 西蘭花, 你諗得出都會有, 其中一款咖哩雞好入味, 如果有埋白飯就更加好! 仲有即煮粉麵檔, 可以任選自己鍾意既材料, 有魚蛋, 貢丸, 牛丸, 仲有麵, 米粉, 河粉任揀. 但個人覺得食buffet食粉麵有點怪, 而且我都冇咁大個胃口啦.
甜品啦: 反而呢part我有D失望, 第一款式已經唔係多, 但買相又唔係太討好. 印象中藍苺芝士餅係好一點之外, 其他例如bread pudding 就太淋, 鮮果撻冇味, 朱古力mousse太甜, 朱古力噴泉得個玩字, 其他...都冇乜印象啦. 另外即整pancake都OK, 材料任你配. 最多人都係用雲呢拿同朱古力做餡, 味道唔錯. 雪糕方面, 大家都知道係用"哈境大師" , 味道當然有保證啦, 但最奇怪我之前行一圈睇有乜好食時(當時大約係12點3到), 發覺每桶雪糕都己經冇左一半! 唔通食客一入黎就食雪糕唔食其他? 定係連早餐buffet都提供雪糕? 小妹真係孤陋寡聞啦. 我試左芒果雪芭同朱古力, 個雪芭真係似食梗真芒果咁, 朱古力就好滑. 仲有其他幾款, 不過我真係夠晒皮啦.
最後附上餐茶一杯, 整個用餐都晌好滿足. 幸好安排坐晌近窗口位置, 今日正係酷熱天氣警告中, 場內中間位置會太陽由天窗射入黎, 相信呢個位置會比較熱. 多謝開飯啦既贈卷, 埋單2位都唔過$200. 晌呢個地點, 服務, 我會畀85分.
自助餐真係一次半次好啦, 一來食得太多身體唔健康, 二來我發覺小妹既胃口真係比其他人細. 眼見其他人食完一碟又可再追加另一碟. 自問我真係冇咁既本事啦. 到第三碟已經開始投降啦. 如果要我畀更多既價錢食自助餐, 對我黎講都不大化算呢!