雅苑座

The Greenery
2021-06-05 7395 views
食自助餐啦🤣一睇到蝴蝶酥,相信好多人都知係邊間酒店嘅自助餐喇,冇錯,就係帝苑喇🥰近排做緊優惠,低至58折,lunch buffet講緊都係270左右一個人,可能因為人太多,lunch分兩輪,1200至1430,1500至1730。因為book唔到第一輪,焗住食第二輪,不過好處係夜晚嗰餐都慳返,因為真係飽到冇朋友。全場食得最多係三文魚,不停叫師傅俾多啲🤣三文魚好新鮮好肥美,其他幾種刺身我就覺得麻麻地。海鮮就有蟹腳、蝦同青口,蟹腳冇乜咩,不過我都食咗唔少,最正係有泰式醬,點乜都好味。之後到熱盤,牛一定唔少得,師傅切得好薄,不過啱晒我,只係想試吓個味,牛煮得好冧,唔錯。羊我就冇試喇,不過睇個樣都ok嘅。蒸魚都幾好味,不過好快就冇,要等換盤先。另外仲有串燒雞肉,呢個正,加埋燒菠蘿,正。平時自助餐我就唔飲湯嘅,不過呢度個湯真係好正,好甜,尤其係中湯,飲完仲想飲。最後就係最愛嘅甜品,蝴蝶酥閒閒地食5、6塊唔算過分掛。仲有即整嘅pancake,配上雪糕真係一流,4隻Haagen-Dazs 口味任食,不過因為係大杯100ml,兩杯已經好飽。蛋糕幾乎全部試晒,覺得tiramisu 同美國芝士蛋糕最好味😋
自助餐啦🤣
咁嘅質素咁嘅價錢真係抵到爛。
2021-04-04 30625 views
First time I’ve been back in a long long time. Maybe almost 10 years?This was a popular buffet back in the day, and it seems like it’s still doing well. Not too much has changed in terms of the layout, and the offering is mostly the same. There aren’t too many patrons dining here, so it shouldn’t be an awful scramble of an experience.I tried a bunch of different food, including noodle station, sushi, cooked food, kids food, crepes... everything was fine, and the offer range is not bad. Still, I

I tried a bunch of different food, including noodle station, sushi, cooked food, kids food, crepes... everything was fine, and the offer range is not bad. Still, I don’t think there was a single item there that made me feel “wow, this is really great”

One thing that they no longer do here is the blowtorch sushi. I remember that used to be a big thing here back in the day. I don’t know if they removed it because of covid or because it’s no longer in vogue, but it would have been nice to have.

On a final note, the open rice discount is a little misleading. The actual discount they are offering right now is 20% off (8折), so just keep that in mind. There is also a service charge of 10%.
2021-04-03
$420 (Lunch)
Coupon
2021-03-26 25244 views
對上一次食自助午餐係上年11月尾第四波前既W hotel ,相比下帝苑更加抵食同好食提早兩日eshop買卷然後訂枱,平日每位$272,1200-1430!款式唔算好多,但多過W,至少有蟹腳,味道唔錯,服務唔錯,整體滿意!每枱都有一支搓手液,好方便另外有袋有褸都會主動加椅套環境開揚,枱同枱之間唔逼,坐上層樓底高空間感好!帝苑甜品質素有保証,唔會差得去邊,不過午市無拿破崙,晚市先有!但有蝴蝶酥曲奇兩隻味比人夾曬就無汽水任飲HD雪糕五款,100ml黎沙律有三款,另外有幾款菜可以自己撈,好新鮮甜品唔錯即整pancake好味,好薄,好有蛋香壽司即整,刺身就麻麻,有粉面檔但無試!熟食味道唔錯,芥蘭好好味炸魷魚圈炸蝦都好食!蒸魚就好快無,無refill有叉燒但鞋,有燒肉但比較肥,有紅腸生腸海南雞飯、生菜包海鮮方面就有蟹腳、蟹鉗、凍蝦、青口、同唔記得蜆定螺🤣

每枱都有一支搓手液,好方便

另外有袋有褸都會主動加椅套

環境開揚,枱同枱之間唔逼,坐上層樓底高空間感好!

但有蝴蝶酥

曲奇兩隻味比人夾曬就無

汽水任飲

HD雪糕五款,100ml黎

沙律有三款,另外有幾款菜可以自己撈,好新鮮

甜品唔錯

即整pancake好味,好薄,好有蛋香

壽司即整,刺身就麻麻,有粉面檔但無試!
熟食味道唔錯,芥蘭好好味
炸魷魚圈炸蝦都好食!蒸魚就好快無,無refill

有叉燒但鞋,有燒肉但比較肥,有紅腸生腸海南雞飯、生菜包

海鮮方面就有蟹腳、蟹鉗、凍蝦、青口、同唔記得蜆定螺🤣
Lunch
今日去到帝苑酒店雅苑座食自助早餐,由地下到三樓好似去左室內花園一樣,周圍種滿花草,中間仲有噴泉,環境清幽怡人🌴沙律選擇比想像中少,冇太多配菜,得3款醬汁可以加,冷盤有兩款火腿同煙三文魚,仲有幾款生果同乳酪,乳酪獨立一杯杯裝,夠衛生中式點心有3款,分別是叉燒包、豬肉燒賣同小籠包,refill速度都幾快,keep住一籠籠送上,我比較鍾意食小籠包,湯汁清甜😋唔會好乾,仲有薯餅都好好食,熱辣辣炸好,食完一塊再夾多塊餐廳設有蛋section,大部分客人都係order奄列,人龍都幾長,等左約10分鐘先有,整得不錯,唔會過老,不過如果再多芝士會更好🙈到我最期待包點類😍不過就有點失望,全部包點都唔係唔熱,牛角包唔鬆脆,看似擺左好耐,唔太新鮮,班蘭餐包未夠軟熟,而且班蘭唔算好濃,朱古力酥算係比較好,但都係唔太脆,同朋友一人一半試試就算😖

2021-08-14
Breakfast
2021-08-10 1187 views
很久沒有去這裏食自助餐 ,開始見到好多美食, 食落發覺有啲問題! 麵包蟹蓋ok啲肉有啲怪味 ,刺身連最基本嘅子薑都冇提供, 有啲失望! 仲約咗啲friend遲啲九月再去,希望可以改善下喇🙏
! 仲約咗啲friend遲啲九月再去,希望可以改善下喇🙏
2021-08-10
$300 (Tea)
Celebration
Birthday
  • 燒牛肉
2021-08-10 968 views
見之前嘅食評都唔錯,所以book 左平日 lunch buffet。食物質素都ok,但款式一般。條蒸魚好食,刺身都唔錯,凍海鮮普通,得青口,蝦,蜆& 麵包蟹。服務都ok,好多 staff。唯獨冇諗過竟然同本地旅行團一齊食,成班大媽瘋狂搶食,頭果15-20分鐘唔好加入戰團,以免誤傷。如果我係去九展食,我冇所謂,預左會接待旅行團。但真係冇諗到尖東嘅酒店竟然會係咁!埋單七五折,折實$338/位,仲要同人搶,真係唔會再黎!
2021-08-10
$338 (Lunch)
2021-07-30 2296 views
好遲先book,既然排到waiting list ,所以就去左。12:20到達,裝修好令,有個水池,上年食有外藉人士現場鋼琴演奏+唱英文歌。食左幾款沙律,跟住食左凍海鮮、熱食。凍海鮮(最近周圍都無長腳蟹供應)青口:無咩特別蝦:很鮮甜彈牙,似係游水蝦蜆:鮮甜飽滿彈牙,大部分都脹卜卜,我狂食,點泰式辣汁好惹味麵包蟹:睇落好似一般,但其實挖開黎食會見有好多橙色膏,只係圖片影唔到。我食左好多!好邪惡😈 所以要食返多d菜平衡下。煙三文魚: 正常白身魚:無咩味三文魚:不錯吞拿魚: 好新鮮,唔鯹燒牛扒:不錯豬: 不錯中式蒜蓉蔬菜: 幾好食仲有其他無影相,蒸魚: 不錯炸魚: 炸粉好好食😋雞肉串燒: 同超市買果種好似,好juicy菠蘿(生果區):好食😋仲有其他我無試,例如海南雞飯、燒味。朱古力蛋糕: 超好食,朱古力好靚,狂食!提拉米蘇:帝苑最出名! 好有酒味,咖啡味都有,但可以再多少少,然後我靈機一觸,去咖啡機沖咖啡,加落tiramisu食,果然好食😂我地去問經理有無芒果拿破崙,佢話夜晚先有😂 因為上次食過好好食。整體而言: 食物選擇真心少,但樣樣味道都不錯,海鮮新鮮,如果可以有返長腳蟹就好完美😋 如果

食左幾款沙律,跟住食左凍海鮮、熱食。

凍海鮮(最近周圍都無長腳蟹供應)

青口:無咩特別

蝦:很鮮甜彈牙,似係游水蝦

蜆:鮮甜飽滿彈牙,大部分都脹卜卜,我狂食,點泰式辣汁好惹味

煙三文魚: 正常

白身魚:無咩味

三文魚:不錯

吞拿魚: 好新鮮,唔鯹

燒牛扒:不錯

豬: 不錯

中式蒜蓉蔬菜: 幾好食

仲有其他無影相,

蒸魚: 不錯

炸魚: 炸粉好好食😋

雞肉串燒: 同超市買果種好似,好juicy

菠蘿(生果區):好食😋

仲有其他我無試,例如海南雞飯、燒味。

朱古力蛋糕: 超好食,朱古力好靚,狂食!

整體而言: 食物選擇真心少,但樣樣味道都不錯,海鮮新鮮,如果可以有返長腳蟹就好完美😋 如果麵包蟹同長腳蟹,我比較鍾意食長腳蟹😭因為唔駛怕膽固醇過高,可以狂食。

環境、服務都幾好,lunch價錢(折後)也不錯。真心推薦比唔挑食+鍾意食甜品同海鮮既人💖

2021-07-18
$465 (Lunch)
2021-07-20 3563 views
吃過幾次這兒的自助午餐, 最喜歡吃長腳蟹。7月17日(星期六)再次光顧, 沒有長腳蟹, 只有麵包蟹, 非常失望!出名的海南雞也失準, 似沒有味道的烚雞胸, 完全不滑。服務態度也差, 我還沒吃完, 不問一聲便把調味料收了, 還說2:30就要收了(明明星期六自助午餐到3:00), 好似趕客咁, 當天又多小孩又嘈吵, 以為自己去左澳牛。酒店餐廳環境也不整潔, 竟然有蒼蠅飛來飛去。如果沒有openrice 首50名6折, $478加一 $525.8 一位的自助午餐實在不值。很多酒店自助午餐, 有生蠔有長腳蟹有movinpick也不用這個價錢。很差的一次經驗, 不會再光顧了。
2021-07-17
2021-07-13 4005 views
星期六瞓醒覺,好想食buffet,但是即日是很難book位的,太差的buffet唔會book,太貴的又食唔起,最hit的又未必book到位,心裏想揾一間中高檔級數walk-in搏一搏,但係都試下打電話去問一問先,誰不知Royal Garden的Late lunch buffet有位,只不過時間是3:30~5:30p.m.,Go Go GoRoyal Garden的buffet食物選擇非常多,以烤肉來計,牛/猪/羊有齊,熱葷有牛面頰/魚/菜/印度咖哩/中式燒味/點心/串燒/生滾麵檔,刺身/壽司是必然,中/西式湯,海鮮冷盤,甜品/雪糕,應有盡有,全部好食,中上級水準,結帳仲有六折。👍👍👍

2021-07-10
$340 (Tea)
2021-07-13 2216 views
又係因為staycation食嘅餐廳🙈今次就係房送嘅自助早餐 質素唔錯哦👍🏻👍🏻同平時嘅酒店早餐一樣都係有即場煎蛋嘅我就點左太陽蛋🙈佢仲有omelette,炒蛋,煎蛋白等等個薯餅仲脆嘅👍🏻煙肉就放耐左有啲難咬個牛肉燒賣係估唔到嘅好食😋一啲都唔粉👍🏻炒麵亦唔錯👍🏻👍🏻 另外雞粥無影度相 但係係好食啲粥係有雞油味嘅😋

同平時嘅酒店早餐一樣都係有即場煎蛋嘅

我就點左太陽蛋🙈佢仲有omelette,炒蛋,煎蛋白等等

個薯餅仲脆嘅👍🏻煙肉就放耐左有啲難咬

個牛肉燒賣係估唔到嘅好食😋一啲都唔粉👍🏻

2021-07-08 1438 views
自助晚餐$600食茶餐廳三餸飯嘅質素 加茶餐廳阿姐嘅服務態度 苦口苦面又八掛多事 大聲講d客 啫係我地「食食食食鬼咁多嘢」極度趕客 食多嗰少少都已經冇晒胃口 好唔舒服只能話期望越大失望越大 竟然連最基本嘅禮貌都冇🥺仲要環境都補救唔到 因為個場勁細又勁迫 只係樓底高 但其實實用面積極細買個教訓以後$600可以攞嚟坐定定食高級餐廳咯😛P.S. 有幾個著西裝貌似經理嘅人喺度係咁消毒d夾同蓋 但我覺得佢哋只係不停噴到d野食😬
買個教訓以後$600可以攞嚟坐定定食高級餐廳咯😛
2021-07-08
2021-07-05 1536 views
作為一間5星酒店嘅自助早餐,食物款式真係少左啲…基本上會食嘅野我都拎哂,一眼睇哂就係咁多😀食物都唔係特別出色.👍🏽的食物:西式酥餅:出色好味、夠酥脆又唔會太甜朱古力酥餅:香濃嘅黑朱古力味,咬到黑朱古力碎,唔會太甜又唔溜,非常好👍🏽蘋果酥餅:面頭有清甜嘅蘋果蓉,咬到粒粒嘅蓬蘋果,非常讚👍🏽雀巢穀物片、雀巢乳酪.👌🏽的食物:薯餅、煙三文魚、煙肉、火腿.👎🏽的食物:中式點心、炒面炒飯.諗住早餐點都會有帝苑餅房嘅👉🏽蝴蝶酥/曲奇餅/蛋糕甜品,點知一樣都無…🥲.仲有個短髮女經理態度真係差..雖然早餐10:00完我9:30先落黎食,個經理居然黑我面、態度又差,仲有成半個鐘先夠鐘喎…唔洗咁樣下話😕話明食到10點,我9點幾係到拎野食巳經全程比個短髮女經理眼啤啤,都算啦仲要未夠10點正就開始收野食…咁嘅態度真係唔掂喎🤨😕😡

👍🏽的食物:
西式酥餅:出色好味、夠酥脆又唔會太甜
蘋果酥餅:面頭有清甜嘅蘋果蓉,咬到粒粒嘅蓬
蘋果,非常讚👍🏽
雀巢穀物片、雀巢乳酪
👌🏽的食物:薯餅、煙三文魚、煙肉、火腿
👎🏽的食物:中式點心、炒面炒飯

整體黎計,帝苑嘅自助晚餐海鮮唔錯出色,刺身十分出色,熱葷選擇多、水準唔錯,冷盤都算有選擇又吸引,甜品選擇比較多、精緻小巧、甜度剛好。環境幽雅,氣氛唔錯,收碟速度快,refill速度快,侍應有禮貌。海鮮:每樣都有試 龍蝦、麵包蟹、蟹腳 較出色。.👍🏽龍蝦:多膏、肉質爽彈、有龍蝦味👍🏽✨👍🏽麵包蟹:蟹蓋超級多蟹膏,半隻蟹蓋可以有3大匙羹嘅蟹膏,可以好似食飯咁食,非常過穩。蟹身嘅肉質都爽甜,新鮮有蟹味👍🏽✨👍🏽蟹腳:用左比較靚嘅加拿大蟹腳,蟹腳肉質爽彈一絲絲,打開啲肉完全無痴殼,無雪味無霉,仲有小小海水咸味同蟹肉鮮甜味👍🏽✨.👌🏽蟹鉗:普通,肉質爽彈,不過完全無味👌🏽青口:普通,無沙冇渣,細隻無味👌🏽翡翠螺:正常,爽口,不過唔夠鮮甜👌🏽凍蝦:正常水準,爽口彈牙,新鮮有蝦甜味.刺身:👍🏽6款:八爪魚、吞拿魚、錭魚、油甘魚、希靈魚、三文魚🍣師傅切得厚肉 一啲都唔孤寒,件件都非常新鮮、好鮮甜,刺身水準十分高,超讚✨👍🏽✨👍🏽.熟食:👍🏽羊架:麵包糠焗羊架,外邊香脆,內面肉質嫩滑,粉紅色好似有小小血水 其實係肉汁,佢巳經熟哂,口感十分之好,有小小羊肉香味,完全唔蘇,非常讚👍🏽✨👍🏽✨👍🏽燒牛扒:即使

海鮮:

每樣都有試 龍蝦、麵包蟹、蟹腳 較出色。
👍🏽龍蝦:多膏、肉質爽彈、有龍蝦味👍🏽✨
👌🏽蟹鉗:普通,肉質爽彈,不過完全無味
👌🏽青口:普通,無沙冇渣,細隻無味
👌🏽翡翠螺:正常,爽口,不過唔夠鮮甜
👌🏽凍蝦:正常水準,爽口彈牙,新鮮有蝦甜味
刺身

👍🏽6款:八爪魚、吞拿魚、錭魚、油甘魚、希靈魚、三文魚🍣
熟食:
限定每人一份和牛
羊架、鵝肝

👍🏽燒牛扒:即使其他5星酒店都好難食到咁好食嘅燒牛扒,牛扒非常之嫩口有肉汁,連外皮都好淋,一啲都冇乾、硬、柴皮,成塊都食到,完全無咬唔開嘅情況,而且有牛肉味,非常之出色✨👍🏽✨👍🏽
👍🏽鵝肝:好香鵝肝味,唔會太肥膩唔會太溜,煎完外面香脆裏面軟滑,非常可口👍🏽✨👍🏽✨
👌🏽魷魚鍋巴:帝苑名物,可惜普普通通,鍋巴上面有一啲魷魚碎,咬落香脆配埋魷魚味道唔錯
👌🏽串燒:肉類較小、素菜為主,燒牛舌good!牛舌夠淋唔乾,重牛味,但唔會溜唔會蘇味。燒雞軟骨ok!輕易咬到,仲有小小油脂痴住軟骨,但唔會燒到乾哂,口感味道都唔錯
👌🏽蒸扇貝:蒜蓉蒸扇貝,味道唔錯,扇貝大隻,食完知道唔係新鮮扇貝,但咬落唔會霉唔會雪藏味,冰鮮扇貝來講口感味道都不錯
👌🏽吉列蝦:暖暖地夠脆,內面隻蝦較細隻
👌🏽咖喱雞:咖喱汁唔錯,好香咖喱味,唔似係用即食醬料包整,可惜雞肉有少少鞋&霉,印度脆簿片亦唔夠脆
👌🏽片皮鴨:鴨皮有少少香脆連帶小小油脂,鴨肉都嫩,唔會鞋/亁/肥膩,正常水準
👎🏽燒肉:差劣,又凍又唔脆又無味,啲皮淋哂
👎🏽叉燒:差劣,凍冰冰,巳經無放落口
👎🏽吉列蠔:差劣,凍冰冰又唔脆
帝苑哂燒味真係差,燒味同吉列蠔全晚都無人食
限定每人一份的「澳洲和牛 配 黑松露薯蓉」:

😀以上係二人份量😀
一個人得2片,好似食普通壽司上面嗰兩塊魚生咁… 要自己出去拎但每次只出少量,拎咗好多轉都拎唔到,等到差唔多食甜品先拎到。
又鞋又冇油脂,完全睇唔覺得係澳洲和牛,啱啱拎完返嚟即刻食都只係微微地暖嘅温度,放咗喺枱面多2分鐘已經變到凍冰冰…感覺仲差過出面任拎嘅燒牛肉。黑松露薯蓉只係感覺有少少黑松露味,而且薯蓉好鞋一啲都唔滑溜。👎🏽👎🏽👎🏽
冷盤:

有4款芝士,其中蒜蓉芝士十分之出色👍🏽✨
有兩款火腿,ok還好不錯
沙律有兩款,另外仲有自製沙律吧
甜品

蝴蝶酥:帝苑名物蝴蝶酥,啡色係原味,綠色嘅係抹茶味。感覺兩者都唔夠脆口,味道比較淡唔會係太甜比較少牛油香味,抹茶味相對罕有同好味👍🏽
抺茶/朱古力果仁曲奇:香脆鬆化、果仁有口感、抹茶味同朱古力味濃,好味👍🏽
鮮果拿破崙:冇芒果拿破崙有少少失望,但係鮮果拿破崙都唔差,拿破崙嘅酥皮多層鬆脆,裏面嘅吉士醬又係比較淡,整體食落香脆、味淡、比較依靠鮮果來出味👍🏽
迷你馬卡龍:細細粒有四隻味,外面脆脆地,識落有杏仁嘅香味又唔會太甜,呢個甜度同size啱啱好可以每隻味試一粒👍🏽✨
黑朱古力脆脆:右下角正方形細細舊嘅黑朱古力脆脆,雙層有黑朱古力cream,然後係黑朱古力醬,跟住係黑朱古力慕絲,最底有黑朱古力脆脆。非常香濃嘅黑朱古力味,唔會甜唔會溜,出色👍🏽✨👍🏽✨
P.s: Häagen-Dazs杯裝雪糕,四款口味✨

羊架、鵝肝
  • 羊架
  • 蟹腳
  • 魚生
2021-07-01 2536 views
約咗朋友去帝苑食自助午餐🥘🍜🍽由尖東地鐵站行去酒店距離5至10分鐘 好方便因見到網上勁多人推介呢度嘅自助餐😋所以就試下👍 海鮮 🦀🦪🦐蟹腳肉質鮮甜 👍 見到好多食客排隊拎蟹腳 🦀 三文魚刺身😊非常新鮮👍勁厚肉👍 帝苑甜品好出名🍰必食👍個芝士蛋糕勁重芝士味😋口感幼滑 另外蝴蝶酥香脆可口  一食就會停唔到口🤣

2021-05-30
2021-06-11 4931 views
聽講呢度既甜品好出色,咁岩見到午餐有58折就即刻book枱,頭50位好多日都爆曬,唯有專登請假黎試吓呢度既甜品…食甜品之前梗係要食海鮮先啦,海鮮有蟹腳,蝦,蜆,青口,蟹腳不會太咸,只係有d痴殼…蝦都幾大隻…味道仲幾好…刺生長期都好多人排隊,好多選擇有三文魚,吞拿魚,八爪魚….師傅刀工仲好好食完刺身行左一round 見到熱盤選擇都幾多,有叉燒包,炒麵,咖喱雞,燒牛,串燒粟米,煙肉腸仔,仲有燒味,最後我揀左好受歡迎既海南雞飯,海南雞飯真係好好食,仲好食過專賣海南雞飯既小店….甜品都係放題款式,比較好食既係自家製蝴蝶酥,蝴蝶酥夠酥脆..可以留肚食哈根大師..

2021-06-11
  • 海南雞飯