2023-03-16
同朋友gathering想搵啲特別嘅餐廳試下,係中環蘭桂坊上少少有間隱世嘅印度餐廳,紅藍色嘅門口帶點神秘感覺😎推門而入先發現係地庫有超級大嘅空間,分開唔同區域,有少少錯綜複雜,好似去咗一個好colourful充滿異國風情嘅地方咁🌼🪷星期五晚非常爆場🔥好多外國人係呢度品嘗印度唔同地方特色嘅菜式。略嫌燈光較昏暗同嘈吵,不過都幾有feel🤣Pani Puri with Jal-Jeera印度菜小食必試pani puri,係空心嘅脆球入面釀入薯仔粒,再另外倒入酸酸咪咪嘅醬汁一齊食,微辣惹味嘅味道加上香脆口感都幾得意😗😗Crab egg Bhurji前菜叫咗個蟹肉加蛋🦀食落有啲似洋蔥炒蛋😂😂不過加入唔少蟹肉,食到啲蟹鮮味。Old Delhi Butter Chicken食印度菜唔知食咩,叫butter chicken實無死😏醬汁幾滑,雞肉唔算特別嫩滑不過都唔會鞋,幾入味。醬汁配naan就啱晒😻Nalli Roganjosh 經過8小時慢煮嘅羊膝,用匙羹輕輕一推已經起晒啲肉,羊肉軟滑入味👍🏻Wagyu Seekh Kebab 除咗咖喱以外有一系列tanddori菜式,呢款烤免治牛肉條加naan嘅配
Pani Puri with Jal-Jeera
Crab egg Bhurji
Old Delhi Butter Chicken
Nalli Roganjosh
Wagyu Seekh Kebab
除咗咖喱以外有一系列tanddori菜式,呢款烤免治牛肉條加naan嘅配搭幾新鮮未見過😯炭燒味混和些微膻嘅牛肉味同香料味,加上底下鬆軟嘅naan都幾好食😋😋
Buttered Naan, Lots of Truffle Naan
呢度嘅naan都有幾款揀,牛油naan鬆軟,帶麵粉香;黑松露naan真係有好多原片黑松露灑係面,不過黑松露味就唔算強。
Bollywood Style
最後當然要叫個甜品😝印象中對印度甜品都覺得太甜好難接受,好彩呢度都有啲正常甜度嘅甜品🤪呢個奶凍好香滑,側邊脆脆嘅crumble同酸酸咪咪芒果嘅配搭,好食👍🏻
Rose Lassi, Banna Lassi, Rosetta
Lassi好滑而且酸酸咪咪幾開胃。玫瑰Lassi飲到啲玫瑰香🌹
人均消費:$340
推介指數(10分為滿分):7.5分