2017-11-14 469 views
又打邊爐!!! 是日朋友生日, 又約左去打邊爐, 雖然11月天氣仍然好熱, 但已經急不及待要打邊爐喇!!!! 8點多去到已經full 晒, 好彩我地訂左位~~~ 打頭陣叫左個三文魚刺身, 真係非常非常肥美, 厚切既三文魚係正d架, 好滿足呀 ^^ 重點係$68足一磅, 真心覺得好抵食! 小食 – 即炸響鈴卷 堅係即叫即炸, 好熱, 咬落去辣口架, 勁脆勁香口, 加埋佢配既酸甜醬, 真係好好味! (本來仲諗住凈返一條留黎浸湯食,點知~~無機會啦! 因為實在太好食,比班fd秒殺左) 湯底我地叫左個 ”魚翅花膠雞湯鍋”, 絕無花假, 成碟花膠上俾你自己倒落去, 果種感覺除左滿足,就係滿足! 未落花膠已經聞到個鍋有好重既雞味, 試飲左啖湯, 都幾入味, 仲要唔多覺口乾,應該無加味精! 雞肉夠嫩滑, 花膠又補身, 呢個湯底咁補身, 真係女士恩物, 進補一流! 今日同班fd齊人打邊爐, 一班食肉獸, 夠多人食, 可以盡情叫~~爽啊~~~ ^^ 頂級手切鮮肥牛 : 話明頂級,當然同平時食既薄牛好多分別啦,雖然切得好薄,但望到d雪花已經流晒口水,齋睇d紋理咁平均已經知好食啦! 食呢種頂及肥牛,一定要續
8點多去到已經full 晒, 好彩我地訂左位~~~

三文魚刺身

小食 – 即炸響鈴卷

即炸響鈴卷

魚翅花膠雞湯鍋
花膠

頂級手切鮮肥牛 : 話明頂級,當然同平時食既薄牛好多分別啦,雖然切得好薄,但望到d雪花已經流晒口水,齋睇d紋理咁平均已經知好食啦! 食呢種頂及肥牛,一定要續片淥, 落水要攘兩下就好夾上黎, 果種入口即溶, 牛味又重既口感,同d普通肥牛冇得比.
頂級手切鮮肥牛

生串海蝦: 生猛指數10分, 皆因上台果陣d蝦腳仲係咁郁, 放佢落鍋果下雖然係殘忍d, 不過爽口彈牙既口感無得輸, 啜埋蝦頭d膏都幾鮮甜.
生串海蝦

廣島蠔: 上台果陣成碟都係冰, no good啊! 因為要解凍先食得, 好心急架嘛! 哈哈~ 不過講真 d 蠔夠大夠肥美, 重要係唔會腥, 勁勁勁勁鮮味. 外面好Creamyyyy, 裡面綠色d膏好甜啊~
廣島蠔

野生竹笙: 呢味真係不得不講, 打左咁多次邊爐好少可見到有竹笙食, 就算有都係細細條 (事關唔平), 不過呢度叫既野生竹笙, 真係超surprise, 好好好粗啊, 仲要$68一d都唔貴! 用咁粗既竹笙打邊爐真係第一次, d竹笙, 配埋個雞湯底, 啖啖都吸左d湯, 滿足!
野生竹笙

蝦滑拼墨魚滑: 兩種滑都幾有水準, 打到起晒膠, 夾落去淥果下幾實淨! 食果下果然爽口彈牙, 蝦滑蝦有蝦味~
蝦滑拼墨魚滑

白鱔片: 我地一入去就坐左係魚缸隔離, 朋友仔哇左一聲 ”好大條白鱔係個缸度游緊啊!” 既然咁新鮮又點可以唔點呢? 不過都唔知師傅點切既, 碟鱔片又薄又大塊, 仲要無乜細骨添, 淥完可以成塊食, 夠晒脆!
白鱔片

野菌什菜盤: d菜好新鮮, 完全冇爛菜 (呢間餐廳用料真係好認真)

野菌什菜盤

珊瑚蚌