2018-01-08
今日係我地相識周年紀念, 呢間餐廳係有2種唔同叫法既, 有餐牌鍾意食咩叫咩食, 有廚師發辦既型式食, 我地選左廚師發辦的那種, 因為覺得咁樣好有新鮮感, 哈哈….首先大廚為我地送上頭盤有煙燻日本雞肉沙律, 呢個菜色真係好特別, 煙燻雞肉一般係出面都好少會有得食, 而且呢到整得非常特別, 感覺好似食緊魚生似的, 一D都唔似雞肉會有鞋口感, 再加埋D沙律菜一齊食增加口感.呢款係黑松露酸汁薄切魴鮄魚, 卷埋D蔥粒點下黑松露酸汁一齊食好開胃, 大廚刀功勁切得簿簿, 可令到魴鮄魚口感爽口.跟住黎個熱食小食, 蒜片雞肝, 呢個炒得香口, 我地叫左支清酒, 用黎送口感覺超正.頭盤黎啦, 刺身拼盤, 所有刺身大廚都會將呢段時間最靚最正最鮮的都會為我地送上, 有超大隻爽口鮮甜既牡丹蝦, 啖啖肉呀真係, 如果唔食個蝦頭大廚仲會拎黎整個蝦頭麵豉湯比我地TIM, 不浪費, 讚!! 跟住仲有鮪魚腩, 入口即溶既感覺超正, YUMMY YUMMY, 另外仲有原隻響螺, 超鮮甜爽口, 仲有一D平時都會好少會食到既刺身, 有大口血引, 羽太, 曹以, 鰤魚腩, 有D會係爽口鮮甜, 有D會係入口即溶, 一D都唔會醒,
頭盤黎啦, 刺身拼盤, 所有刺身大廚都會將呢段時間最靚最正最鮮的都會為我地送上, 有超大隻爽口鮮甜既牡丹蝦, 啖啖肉呀真係, 如果唔食個蝦頭大廚仲會拎黎整個蝦頭麵豉湯比我地TIM, 不浪費, 讚!! 跟住仲有鮪魚腩, 入口即溶既感覺超正, YUMMY YUMMY, 另外仲有原隻響螺, 超鮮甜爽口, 仲有一D平時都會好少會食到既刺身, 有大口血引, 羽太, 曹以, 鰤魚腩, 有D會係爽口鮮甜, 有D會係入口即溶, 一D都唔會醒, 但都會有佢原本既鮮魚味.
食完刺身, 大廚為我地準備了壽司, 有海膽, 赤身醬油漬, 炙左口魚邊, 筋子, 全部只可以用一個字黎形容《鮮》. 最特別係筋子係採用左新鮮的, 再加埋大廚自家制醃法, 味道更鮮, 而且粒粒都爽口彈牙.
跟住呢個菜式又係好特別, 白子天夫羅配櫻花蝦炸豆腐, 白子本身賣相不好看, 大廚將佢做到好似天夫羅般, 外脆內軟, 而且豆腐超滑, 一次過食左唔同口感既菜色.
哈哈….心情興奮又期待, 食極都仲有, 呢款係汁煮安鱇肝 & 大蝦北海燒.
最後就係甜品啦, 大廚會跟隨季節而製作出特別既季節性既甜品, 不過我最欣賞係唔會太甜, 但又有番原有既味道.