2022-01-09 563 views
尖沙咀開餐,朋友推介左一間日式串燒小店「火赤」餐廳雖然店面唔大,但係好有日式居酒屋小店嘅感覺為煩囂城市帶來喘息的一片小綠洲多數一般我哋見到嘅都係日式燒鳥串燒店但「火赤」特設【料理長推薦】餐set加設少量豚肉串燒,讓你一次過試出師傅真功夫。💥三色漬物漬物色彩繽紛,看得出店家的用心💥長崎銀杏銀杏經過鹽燒嘅做法,很少係其他地方見到用鹽原粒即炒嘅做法,食到原味之餘更加甘香可口。💥燒鱈魚干作為小食真係一流,鱈魚直接在鐵網上烤至脆卜卜配上沙拉醬及七味粉稍稍調味就滿足。💥香草難5串盛合餐廳保留左日式風味食客能品嚐到食物的原汁原味。🎈雞頸肉 - 彈牙爽口Juicy,是用心之作🎈雞腿肉 - 雞皮分佈平均,香口惹味,皮脆肉結實。🎈雞尾 - 油脂夠多夠香,啖啖肉十分滿足🎈雞腎 - 表面微焦,依然能夠保持雞肉嘅鮮味🎈免治雞肉棒 - 配上紫蘇葉絲更加突顯香氣,配埋流心蛋黃伴著吃。💥豚野菜3串盛合🎈豚肉梨卷 - 尤其推而梨肉搭豚肉則解膩🎈明太子豚肉卷 - 濃郁味道的明太子以豚肉作主料,可中和味道🎈青椒仔 - 調味恰到好處🫑💥火赤の玉子運白湯雞白湯飲落太重罪惡感啦就好似雞既精華濃縮在白湯內口感豐厚綿密💥醬油燒飯團🍙
尖沙咀開餐,朋友推介左一間日式串燒小店「火赤」
餐廳雖然店面唔大,但係好有日式居酒屋小店嘅感覺

為煩囂城市帶來喘息的一片小綠洲

多數一般我哋見到嘅都係日式燒鳥串燒店

💥三色漬物
漬物色彩繽紛,看得出店家的用心

💥長崎銀杏

💥燒鱈魚干
作為小食真係一流,鱈魚直接在鐵網上烤至脆卜卜
配上沙拉醬及七味粉稍稍調味就滿足。

💥香草難5串盛合
餐廳保留左日式風味
食客能品嚐到食物的原汁原味。
🎈雞頸肉 - 彈牙爽口Juicy,是用心之作
🎈雞腿肉 - 雞皮分佈平均,香口惹味,皮脆肉結實。

🎈雞尾 - 油脂夠多夠香,啖啖肉十分滿足
🎈雞腎 - 表面微焦,依然能夠保持雞肉嘅鮮味

💥豚野菜3串盛合
🎈豚肉梨卷 - 尤其推而梨肉搭豚肉則解膩

🎈青椒仔 - 調味恰到好處🫑

💥火赤の玉子運白湯
雞白湯飲落太重罪惡感啦
就好似雞既精華濃縮在白湯內
口感豐厚綿密

💥醬油燒飯團🍙
飯團經過慢火燻烤之後,但有脆面的外層,入口軟糯

💥日式藏餅
涼浸浸的蕨餅,口感比較粉糯美味
作為今頓美食既終結。
Type of Meal
Dinner