Restaurant: Coucou Hotpot‧Tea Break (K11 Art Mall)
Offer: Cathay members can link a card to earn up to HKD4 = 2 miles via Card Linked Earn. T&C apply.
Terms & Details:
  • Members wishing to use Card Linked Earn must link eligible Visa and MasterCard credit and debit cards to their membership account.
  • Cathay members may earn Asia Miles with Card Linked Earn by paying for eligible purchases with Linked Payment Cards through Apple Pay, Google Pay and Samsung Pay. However, Cathay members will not be able to earn Asia Miles with Card Linked Earn with third party platforms such as Alipay, Wechat Pay and Paypal.
  • Cathay members can earn HKD 4 = 1 mile when dining at Cathay partner restaurants. Standard Chartered Cathay Mastercard® holders can earn an additional HKD 4 = 1mile dining rewards when they pay with their card, for a total of HKD 4 = 2 miles.
  • Asia Miles will be credited to members’ accounts 10 working days after each eligible dining transaction. .
某日午飯時間經過K11,為食既我一時興起就去食火鍋,仲要係台式火鍋!😌湊湊火鍋,淨睇門面同廣告招牌都吸引到我去試下佢!門口仲貼心地提供麥茶俾客人☕️夏日炎炎,身為辣妹既我(😂其實只係食到譚仔四小辣程度),當然二話不說揀辣火鍋底啦!明明台式麻辣鍋就無理頭改左勵志鍋,非常台式style 唷~🌪[接下來每一個台式用心位會以🌪標記啊]我哋兩個人打算叫鴛鴦鍋,朋友就1516唔知揀呢個定呢個好🤔恭喜哂!最後係花膠雞勝出左既👏🏻👏🏻 你睇個湯底幾足料😍店員全程以台式普通話同我哋落單,加上佢唔正既廣東話,絕對相信佢係地道台灣人啊~🌪火鍋上台時,店員用台式溫柔腔🌪提醒我哋記得要小心攪拌花膠湯底唷~😳見到我哋偷懶就馬上過黎幫我哋繼續攪拌,仲裝埋靚湯俾我哋,溫馨提示我哋要小心燙唷~😳湯底好足料,有魚肚,鮑魚,雞粒,湯底好濃稠,鮮味非常又唔會太咸,非常合我口味😋 朋友大讚好飲,仲要encore多碗添!火鍋料方面,由於勵志鍋係可以任refill 鴨血同豆腐😳 最出名港人去台灣捧場個幾間火鍋都一定有任添鴨血的!呢個位超台哩!~🌪鴨血係我食到停唔到口😋,直頭好食過台灣人氣店,夠哂滑嘟嘟,我最唔中意好鞋口既鴨血或豬紅,

[接下來每一個台式用心位會以🌪標記啊]

我哋兩個人打算叫鴛鴦鍋,朋友就1516唔知揀呢個

定呢個好🤔

恭喜哂!最後係花膠雞勝出左既👏🏻👏🏻
你睇個湯底幾足料😍

鴨血係我食到停唔到口😋,直頭好食過台灣人氣店,夠哂滑嘟嘟,我最唔中意好鞋口既鴨血或豬紅,記得唔好放太耐先食啊☺️

所以我哋簡單叫左肥牛同飛魚子墨魚滑!
呢碟最普通既肥牛上碟好靚,大大塊,睇落夠哂新鮮,只係$98,完全唔欺場,肉質無根唔過肥,抵食之選😋👍🏻

飛魚子墨魚滑同樣出色,彈牙鮮味,仲佈滿勁多蟹籽😍,大大舊先$68!睇下張相幾誇張😂🙈

調味料區仲設有兩款水果任食,當日既西瓜好新鮮好甜😋 我忍唔住食左好多舊下下火哩🤭

驚喜嘅環節就係店員會送上一款沙冰俾你降降溫繼續作戰🌪 最後仲送上梅子茶凍做甜品作結,超級滿足哩!~🌪

我真心要大讚呢個茶凍,呢度有台式茶飲外賣,佢哋既茶真係好飲,茶味濃,無特別講幾多甜度下飲品都唔會太甜,好難得👍🏻

用佢哋既靚茶做到咁濃茶味既果凍,再配上酸酸地少甜既梅子汁,我想再食多個添啊😋😋😋

最後送上全家幅,我哋慢慢傾計,好食既火鍋,好飲既茶飲,靚湯底靚料十下十下,又有任食水果,豆腐同鴨血,免費沙冰同甜品,超級滿足😍 渡過左一個彷如去左台灣既下午😙

評分:

我第一個感覺就係湊湊火鍋贏左新加坡個間網紅火鍋店,同樣有花膠湯底,sell服務,任食水果,但個間湯底太咸,配料品質唔及呢間高,份量好少,湊湊火鍋CP值高好多!

當日仲有優惠,係31/7 前到k11店6:30前離座有85折啊!你都想過下台灣癮就不妨一試啦🤗

希望大家喜歡人家這次的分享唷!~(突如其來的台妹mode😳🙈)

2020-07-07
$260 (Lunch)