2019-06-06 163 views
地理位置非常方便,銅鑼灣C出口行3分鐘,就會見到京都廣場,上到10樓,就會見到今日嘅目標,瀛豐放題料理專門店。係香港好少見,加$118法國皇家生蠔+海膽火焰帶子嘅放題,好抵食!諗起生蠔、帶子海膽呢D貴價海鮮可以任食,就流哂口水。飲品方面好多大路,五花八門,咩都有得飲,茶、果汁、汽水,而酒就要另點。餐廳好貼心提供左兩種size嘅飲管,一粗一幼,好貼心,因為其中有款飲品係有仙草,可以比客人用。甜品主要就係有雪糕、雪條同蛋糕。成間餐廳比我嘅感覺好整齊,所有野會分門別類咁放好,值得一讚!法國皇家生蠔法國皇家生蠔,新鮮原殼即開即食, 非常新鮮,食黎好CREAMY,好濃蠔味,加少少檸檬汁同辣醬,更能調出出生蠔嘅味道。生蠔好大隻,隻隻都有我半隻手掌咁大!同場仲有愛爾蘭生蠔,呢種就會淡味D,啱一D平時唔敢食生蠔嘅食客,而我就比較鐘意法國皇家生蠔多D,因為我個人比較重口味。海膽火焰帶子放題好豪氣咁供應海膽火焰帶子,我今日食嘅係無火燒版本,海膽非常新鮮,唔會有平時食到嘅苦臭味,口感好軟滑,帶子好大粒,好似食緊個包咁,兩個係一個天衣無裁嘅組合,唔會搶左對方嘅鮮味。刺身併盤刺身併盤好啱一大班人食或者心大心細嘅

甜品主要就係有雪糕、雪條同蛋糕。

法國皇家生蠔

生蠔好大隻,隻隻都有我半隻手掌咁大!

海膽火焰帶子

刺身併盤
刺身併盤好啱一大班人食或者心大心細嘅人揀,因為咩刺身都有,最值得讚嘅係三文魚刺身,切得好厚身,咬落口魚油香擴散;第二推介係鮑片,好鮮甜爽口。

三文魚面鼓湯
食左咁多生冷,飲返碗湯暖胃,呢碗湯煮得好有心機,飲得出煮左好耐,湯煮到乳白色,魚骨嘅精華溶入左湯入面,啖啖到飲到魚嘅鮮甜,入面仲有豆腐,唔會得湯飲咁寡。

壽司
花之戀:厚厚嘅三文魚包住壽司飯,沙律醬甜甜酸酸,好開胃!
蟹膏龍蝦沙律:蟹膏好鮮甜,龍蝦沙律好好食!

鹹蛋黃薯條

好好食,薯條係粗薯,個人鐘意粗薯多過幼薯,食果時食到粒粒鹹蛋黃包係出薯條出面,起哂沙,有鹹香,令人不禁一條接一條咁食。

炸紫薯波

外脆內軟,外面個炸皮炸到好炸,入面嘅紫薯好軟,好香甜!

溏心蛋

溏心嘅程度啱啱好,好軟滑,好有蛋香味!

炭燒豬頸肉

燒到好林D肉,肉好易咬,仲有少少炭香味,好正!

甜品
豆腐雪糕,好少放題店會提供豆腐味呢D特別味道,呢個好推介,濃濃豆味,唔係好甜,好啱飽腹一頓後作為點綴嘅甜點。

朱古力brownie,好濃朱古力味,cream好軟滑,蛋糕好鬆軟!

後記:
好少放题會做兩個國家菜嘅放題,如果食日式放題食厭左,可以試試!
2019-05-28
$268 (Dinner)