2024-03-30 148 views
今日同老婆兩人慶祝自己生日,去到西貢一定要食吓海鮮。之前同親友買過幾次海鮮去六福煮。佢最拿手我地一致覺得係椒鹽鮑魚。我地係艇家買咗本地龍蝦,角螺仔,鮑魚當然唔少得去六福整。上湯米粉底龍蝦非常正,椒鹽鮑魚唔食唔得。但今次啲白灼角螺仔就出咗少少事。可能係啲螺太新鮮,白灼完縮得好入,入到係撩唔。其實之前係屋企整過都知有可能會咁,所以問侍應希望廚房幫忙打碎個螺頭方便撩出。不過六福位男侍應只係一句話好難撩都無辦法,廚房亦無工具,還笑說如果食唔到就帶返屋企。最後有位好好嘅資深女侍應叫男嘅攞去用錘試下,同提醒佢整好記得洗淨先好比返客人食。最後當然係無成功到。我地為有用盡酒樓有嘅工具,千辛萬苦先整到出嚟食。味道係鮮味。但對於收$260白灼煮功嘅六福,我個人係有微言:廚房師傅應該可以多些明白食材特質,同為怎樣令食客可以享用美食多一點心思。舉例廚房可以唔切開隻龍蝦煮,但為咗能入味同食客可以容易食都會切開;侍應亦可以做多些幫忙,不應該只係說無能為力。這次經驗實在令我對這店有點失去信心。
白炮角螺
2024-03-30