2011-05-09
上星期六到紅屋仔食飯, 訂枱時, 對方要求先寫菜, 否則不能俾枱, 都無所謂, 咪先寫菜, 同紅屋仔訂咗, 豬肚湯、蝦沙律、薑醋雞、苦瓜抄蛋、蒸鱔羊架、豬肶仔及薑汁撞奶, 我仲想去到時加多一至二個抄青菜類, 10個人是否已足夠, 點知去到老板娘一路都唔同我confirm 餸菜, 我追咗好耐, 佢先至同我confirm 菜式, 我發現多咗混醬鴨同薑蔥蠔, 我立即同佢講, 我無訂到這兩味餸, 點知佢講話已經準備咗, 所以無得唔要, 其實當時我已經好唔開心, 好似俾人屈, 同行朋友見佢啲態度咁差, 同埋咁遠入到黎, 都算啦, 咁再問佢不如取消薑汁撞奶, 點知佢都話準備咗, 無得取消. 其實我都喜歡煮吓飯仔嘅人, 試問薑汁撞奶點解都無法取消? 到最後我哋都無法食得落混醬鴨同薑撞奶, 鴨都可以打包, 但薑撞奶只好放棄, 咁樣浪費食物, 實非我所想, 另外當晚的餸菜實在肉多菜少(其實我己加多一碟抄青菜), 加外上菜的次序亦非常有問題, 個味蝦沙律係最後先上, 我問佢點解, 佢話要等埋其他order先致一齊做, 係咪一肚氣.除咗蝦沙律, 整體呢講, 佢哋啲食物味道係唔錯, 但上食物的先後次序不是
除咗蝦沙律, 整體呢講, 佢哋啲食物味道係唔錯, 但上食物的先後次序不是根據食物的等質而安排, 可以講佢哋沒有對食物係"No heart", 其實錢不是問題, 浪費食物同食得唔健康才是問題, 所以提醒各位想食這間私房菜的朋友, 最好叫佢fax菜單俾你confirm, 以免浪費食物,