2011-03-11 185 views
聞名Balalaika已久, 今晚終於與同事一同前往品嚐這裡的環境一流, 燈光昏暗, 每檯都有蠟燭台, 火光營造出浪漫的氣氛現場更有Live band坐陣, 俄羅斯的音樂圍繞著全餐廳, 感覺好舒適裡面有間Ice vodka bar一定要入去看看感受俄羅斯-15度的感覺, 正!我們一行4人點左共8個菜&2個甜品---俄式麵包配免治豬肉---本來好期待食呢個包, 但一咬落去味道一般, 有點失望---蟹肉蘑菇俄式班戟---好好味呀, 佢個汁配合蟹肉的口感, 正!---俄式豬肉腸伴酸菜及燒薯---豬肉腸太咸, 可能要連酸菜一齊食會比較好一點, 但估唔到最好食的竟是燒薯, 一放入口眼前一亮*---西伯利亞豬肉雲吞---味道真的太普通, 沒有什麼特別---串燒雞---見佢o係我地面前點火, 又切晒俾我地食, 初時都好期待這道菜, 但完全唔掂, 雞肉仲"鞋"過Kfc的雞=_= 咁貴但口感咁差, 真係唔值, 反而伴碟薯蓉比主菜的雞仲要好食10倍(upload相有限, 所以show唔到以下的相片)---芝士喬麥焗忌廉鮮蝦菠菜---菠菜加上芝士忌廉, 味道真的一流, 鮮蝦都算大隻, 口感煙un, 連平時唔
聞名Balalaika已久, 今晚終於與同事一同前往品嚐

裡面有間Ice vodka bar一定要入去看看
感受俄羅斯-15度的感覺, 正!
Live Band
Ice Vodka Bar
我們一行4人點左共8個菜&2個甜品
(上):俄式麵包配免治豬肉 (下):蟹肉蘑菇俄式班戟
---西伯利亞豬肉雲吞---味道真的太普通, 沒有什麼特別
(上):俄式豬肉腸伴酸椰菜及燒薯 (下): 西伯利亞豬肉雲吞
串燒雞
(upload相有限, 所以show唔到以下的相片)
---芝士喬麥焗忌廉鮮蝦菠菜---菠菜加上芝士忌廉, 味道真的一流, 鮮蝦都算大隻, 口感煙un, 連平時唔鐘意食蝦的我都要讚!
---俄式牛尾羅宋湯---份量比平時西餐的餐廳多, 而且好足料, 味道夠辣, 唔錯
---芝士焗貝殼粉釀蕃茄牛尾肉醬---整粒貝殼粉充斥滿滿的蕃茄醬, 味道好濃, 如果唔咁咸會好一點

飲品方面, 我自己叫左杯Cranberry vodka, 本身唔係太鐘意飲酒, 所有點擔心, 但飲落又ok wor, vodka的份量應該好少, 你飲到係有酒的味道但又唔會太強勁, good* 另外亦試飲同事的西伯利亞熱朱古力溝vodka, 佢果杯完全飲唔出有酒味, 而且朱古力唔夠濃, 所以我覺得麻麻
Cranberry vodka
食得好飽, 但甜品絕對唔可以唔食
有CitiBank credit card關係, 甜品買一送一
---火焰雪山---$100我覺得比較貴, 但因為我從未食過所以同事說要讓我試一試, 淡淡的酒味配上類似紅莓的雪巴, tatse good*
---士多啤梨拿破崙---$65 相對地火焰雪山比較抵食, 因為拿破崙的size真係好細, 1人份量only, 味道還可以啦
(上): 火焰雪山 (下): 士多啤梨拿破崙
今餐4人共消費$1310, 感覺有點貴但總括來說都值得來一試
2011-03-10
Ice Vodka Bar