2022-05-01
將軍澳海濱嘅餐廳已經多到數唔晒,不過而家大部份酒樓都係連鎖集團,而依間有少少特別屬於比較精緻、真 chill住飲茶,叫DHYC諧音係得閒飲茶😂有別於傳統酒樓嘅裝修反而係比較新派,有露天茶座,對住海景有一望無際嘅景色,而且可以帶埋狗仔一同用餐🐶但同時因為間中都有幾句寵物叫聲所以你唔可以當係cafe甘expect環境好寧靜,但環境都好大嘅你可以揀適當嘅位置坐。環境唔同當然價錢亦有少少唔同,屬於中價位置但食物款式同賣相係成比例😛除咗點心之外亦有粉麵飯——👓蘿蔔絲酥餅 $42其實而家好少地方有得食千絲酥餅,有時有啲酒樓會將個酥皮整得好粗鞋唔夠細膩。蜂巢外皮,酥皮整得好薄唔會太厚,整體感覺都輕盈唔會太漏,餡料蘿蔔糕多。👓焗叉燒包 $38本身以為有少少似酒樓嘅雪山叉燒包,但佢面頭只係少少菠蘿包果種脆皮,只係少少薄薄的,餡料係正常嘅叉燒餡普普通通,整體上反而稍為普通唔算太大特別👓竹炭奶黃包竹炭包都幾鬆軟,奶黃餡料係流心而且係有少許蛋黃鹹香味,都唔錯👓蓮蓉西米布甸 $42西米都多幾大粒,整體唔算太甜,餡料有好多蓮蓉,幾重奶香味同蓮蓉香,如果想食個甜品滿足下另一個胃都係個幾好嘅選擇。👓脆皮炸鮮奶 $48
——
👓蘿蔔絲酥餅 $42
外皮香脆的確係外脆內軟,不過餡料鮮奶條味道稍為普通,可能本身鮮奶條係咁嘅味😅淨係稍為單調嘅奶味,似純粹加咗生粉凝固而成,雖然唔太甜,不過唔算好好食😂
👓蝦餃 $42
賣相就隻隻都非常飽滿脹卜卜,餡料嘅蝦仁係好大粒爽口,至於蝦餃皮都稱得上薄皮
腸粉皮的確滑嘟嘟又薄😍見到係透餡,而且叉燒粒都好多質素唔差,有少許芫荽襯托,整體好食
👓鮮蝦脆米網腸粉 $48
有少少似炸兩,但用上越式鮮蝦米網春卷,所以口感更正更好食,脆卜卜嘅春卷又有大粒蝦又有腸粉皮,都幾滿足。