2024-03-26 758 views
🔹️位於將軍澳‘’ DHYC Dimsum Restaurant得閒飲茶 ‘’ 主打點心🥢 環境寬敞寧靜, 設置多坐位🪑有室外和室內坐位選擇🤗 服務貼心滿意👨‍💼👨‍💼 價錢相宜💰一於Chill住嘆點心🫖🧆🔸️桂花苦蕎🫖充滿甘香蒿麥味道, 加上桂花, 份外清甜👍🔸️人蔘烏龍🍵個人特別喜愛人蔘烏龍, 味道醇香甘甜👍👍🔸️蝦餃🥟以煙煙韌韌的外皮, 包着爽口彈牙鮮蝦, 味道鮮嫩、皮薄餡靚😋🔸️紫菜鮮蝦腐皮卷🫔色澤炸至金黃, 外皮卜卜脆, 濃濃鮮蝦味, 口感層次豐富🤤🔸️焗义燒包🫓外皮鬆脆、包包內有滿滿的蜜汁义燒Yummy👍🔸️蘿蔔絲酥餅🌯濃郁清甜蘿蔔味道, 外脆內軟😋🔸️鵪鶉蛋松露燒賣🧆面層以香濃黑松露, 內裡包着鵪鶉蛋, 滋味不膩🤤🔸️牛肉球🐮牛肉打至細嫩鬆軟, 味道鮮甜👍🔸️蒜蓉粉絲蒸鮮魷🧄🦑粉絲完全吸收了蒜蓉香, 加上爽脆鮮魷配椒絲, 味道鮮、香、辣俱全😋😋🔸️懷舊灌湯餃🥟這個與別不同的灌湯餃, 是以蒸餃方式, 內裡滿滿湯和餡料, 味道鮮甜🤤

🔸️桂花苦蕎🫖
充滿甘香蒿麥味道, 加上桂花, 份外清甜👍

🔸️人蔘烏龍🍵
個人特別喜愛人蔘烏龍, 味道醇香甘甜👍👍

🔸️蝦餃🥟

🔸️紫菜鮮蝦腐皮卷🫔
色澤炸至金黃, 外皮卜卜脆, 濃濃鮮蝦味, 口感層次豐富🤤

🔸️焗义燒包🫓
外皮鬆脆、包包內有滿滿的蜜汁义燒Yummy👍

🔸️蘿蔔絲酥餅🌯
濃郁清甜蘿蔔味道, 外脆內軟😋

🔸️鵪鶉蛋松露燒賣🧆
面層以香濃黑松露, 內裡包着鵪鶉蛋, 滋味不膩🤤

🔸️牛肉球🐮
牛肉打至細嫩鬆軟, 味道鮮甜👍

🔸️蒜蓉粉絲蒸鮮魷🧄🦑

🔸️懷舊灌湯餃🥟

Tea
2024-02-27 36 views
今日搵食搵到將軍澳南嘅DHYC Dimsum ,DHYC意思姐係夠鐘飲茶。餐廳裝修佈置比較新式,同酒樓或者其他點心店唔同,坐位比較闊落而且坐得比較舒適。餐廳望向將軍澳跨灣大橋,環境幽靜又夠chill,可以望住個夜景食點心。叫得夠鐘飲茶,當然講講佢啲茶先。餐廳以細細壺嘅茶壺上茶,可以自己加水,細細壺可以保持住水溫,唔怕好似一大壺茶飲到一半就凍晒。鐵觀音($9/每位) 佢呢到茶葉好靚,鐵觀音茶葉完全無苦澀味,飲落好好香好順口,飲完個人好舒服,超推薦。餐廳主打傳統同新派點心,點心即叫即蒸,仲有好多傳統同新派家鄉功夫菜。今次叫左幾款試下,全部都好正。蒜蓉粉絲蒸鮮魷($48)鮮魷爽口彈牙,而且充滿蒜香,墊底嘅粉絲吸收鮮魷同蒜蓉嘅精華,超惹味。鵪鶉蛋松露燒賣($55)鵪鶉蛋燒賣係一款傳統點心,DHYC將佢同黑松露結合埋一齊。豬肉嘅油香混合埋黑松露嘅香氣同鵪鶉蛋鮮嫩嘅口感,食完一啲油膩感都無,而且口感豐富。焗叉燒包($38)叉燒包用酥皮焗成,入口香脆鬆軟。叉燒同叉燒醬汁亦配合得好好,唔會太甜。最重要新鮮出焗,熱辣辣勁好食。蟹肉大良炒鮮奶($148)呢道功夫菜,好考廚司功力。鮮奶炒得好滑,唔怕散晒,

鐵觀音($9/每位)

蒜蓉粉絲蒸鮮魷($48)
蒜蓉粉絲蒸鮮魷

鵪鶉蛋松露燒賣($55)
鵪鶉蛋松露燒賣

焗叉燒包($38)

焗叉燒包
蟹肉大良炒鮮奶($148)
呢道功夫菜,好考廚司功力。鮮奶炒得好滑,唔怕散晒,而且好多蟹肉,配埋鎮江醋,真係以為自己食緊賽螃蟹,但食落又無賽螃蟹咁油膩,同埋多左一份牛奶香味。好一款新舊融合嘅菜式。
蟹肉大良炒鮮奶

櫻花蝦家鄉煮米粉 ($148)
湯底完全無味精,簡簡單單連埋豬肉絲、娃娃菜,櫻花蝦同冬菇絲,將最普通嘅米粉帶到另一個層次,味道好鮮甜。
櫻花蝦家鄉煮米粉

餐廳每款出品都非常有心思,特別鵪鶉蛋松露燒賣及蟹肉大良炒鮮奶,有新意之餘又不失傳統風味,配合埋優美景色,下次可以再翻兜黎試埋其他點心。
2024-02-27
2024-02-10 366 views
呢日平日可以同家人食個午餐,選擇呢一間點心,環境同食物簡直一流,侍應安排我們坐餐廳外,望到將軍澳大橋,一邊食嘢一邊睇風景,環境好舒適。茶好特別,不是普通飲茶那種只有普洱香片,好多選擇!我哋叫左四季春和桂花苦蕎,係好有趣既茶!桂花苦蕎大推,四季春也很好,是綠茶,好清新。點了家人都喜歡吃的各種點心。上菜速度很理想,慢慢嘆茶看風景,真係好身心舒暢。點左韭菜金錢蟹盒,好特別有趣組合!新年必須金銀滿屋,好好意頭,屋企人很喜歡這道菜,炸物好脆口,平常不喜歡吃炸物也忍唔住食咗一嚿又一嚿!還有我最愛的鵪鶉蛋松露燒賣,不是很多地方有這種懷舊燒賣,比較特別,上面仲有奢華既黑松露,成個燒賣好香!見menu有市面上好少見到既懷舊灌湯餃,即點!唔係平時會食到嘅湯餃形式,係餃入面包住所有湯,果然係傳統做法,好有驚喜!裏面的蝦滑很多。我們還叫了買懷舊雞包仔,牛肉球,傳統的潮州粉果及XO醬炒腸粉,非常滿足!點心好好吃,環境好舒服,屋企人食到好多傳統手法做嘅點心,比平常去酒樓滿意太多了,下次一定還要來!!

茶好特別,不是普通飲茶那種只有普洱香片,好多選擇!

點了家人都喜歡吃的各種點心。

上菜速度很理想,慢慢嘆茶看風景,真係好身心舒暢。

2024-02-06
$225 (Lunch)
  • 鵪鶉蛋松露燒賣
  • XO醬炒腸粉
  • 懷舊灌湯餃
  • 牛肉球
2024-01-30 1096 views
餐廳名稱DHYC是“得閒飲茶”的英文簡稱, 是益新旗下一間新式茶樓, 由第三代後人打理, 面對住將軍澳跨灣大橋, 環境一流, 裝潢幽雅高尚, 播著外國慢歌, 蠻有情調 ☺️ 除了普羅大眾已喝慣的茶類🫖外, 還有其他新穎的。 我們嚐試了桂花觀音, 入口有觀音的香, 桂花的甜味會在喝完後才體會到, 非常特別 😚窩貼蝦多士 $88五件蝦多士炸得金黃, 超酥脆鬆化的, 咬一口咔嚓幾聲, 香口味美, 蝦味甚濃, 口感一流! 而且完全不油膩!! 😋 吃完一件隨即想再吃多件, 另配牛油果和沙律醬, 兩款醬都同樣出色, 令人垂涎欲滴, 是非常有驚喜的點心! 焗叉燒包 $38正確來說是焗“菠蘿”叉燒包, 外面是菠蘿包的雪山酥皮, 既熱又軟熟, 餡料是有香甜蠔油的叉燒, 縱使如此, 不會如一般茶樓的叉燒包甜過頭 😀蟹肉大良炒鮮奶 $148混合鮮奶, 雞蛋, 蟹肉, 草菇一起炒, 口感滑溜, 另外米粉墊底, 目的主要是吸油, 不過這個菜本身也不油膩 😁 再加配陳醋更添味道!魚香脆肉寶 $178切碎豬肉和咸魚搞拌後再炸, 咸香味重, 乾身而不油膩, 更配了紅酒醋, 酸酸甜甜更開胃! 🤗鵪鶉蛋松露燒賣 $55小

窩貼蝦多士 $88

窩貼蝦多士

焗叉燒包 $38

蟹肉大良炒鮮奶 $148

魚香脆肉寶 $178

魚香脆肉寶

鵪鶉蛋松露燒賣 $55
小籠包 $48

鵪鶉蛋燒賣色澤比傳統魚肉燒賣淺淡, 觀感上相對差一點 😬 最驚喜的是鵪鶉蛋有流心效果 🤩 要做到這個效果也不容易! 小籠包皮薄多汁, 同樣美味。皆因其他食物太出色, 顯得這兩款點心相對普通 😅

鵪鶉蛋燒賣

小籠包

秉承著益新六十多年宗旨, 真材實料和認真的烹調, 果然沒令人失望 👍🏻 味道如何在上面篇幅已經描述了, 但想再多讚一點, 所有食物都不油膩 😊 正如標題所言, 這餐廳是寵物友善餐廳, 儘管如此, 餐廳衛生情況沒受影響, 員工服務周全又有禮貌, 絕對是很推薦的一間餐廳!

2024-01-26
窩貼蝦多士
魚香脆肉寶
鵪鶉蛋燒賣
2024-01-27 712 views
有少少難搵的地點,要上到去將軍澳Don Don Donki樓層,在Donki入口右手邊有一通道到達餐廳。下午六點到埗,我們可以選擇坐較出較開揚可望到跨灣大橋的位子 。so chill~ 先點了茶~ 各人一盅~ 茶類選擇亦跟一般點心餐廳很不同牛肚很淋很入味燒賣內暗藏流心鵪鶉蛋!菠蘿包皮义燒包 。其實我平日飲茶唔食义燒包,但一試之後都都讚不絕口!蝦多士好酥脆~但跟嚟嘅牛油果🥑醬同雜果沙律醬唔係咁夾… 都係就咁當開胃小食空口食好味啲 。一輪點心品嘗完後,隔咗廿分鐘左右先再上最後兩道菜,可能係準備需時,又好似提我哋要慢下來,專登俾啲時候要我同朋友談下心先🤣咕嚕魚好好味😋👍🏻 酸甜度剛好,魚又炸得好脆身,啖啖肉!最後係西檸雞。檸檬汁另上,可隨自己喜好鐘意加幾多都得 。雞嘅粉醬係有厚度嘅麵包醬 。雞好滑多汁。但嗰晚有啲涼,咕嚕魚同西檸雞差不多時間上,食唔切所以好快就凍,影響左味道 。所有食物都非常精緻美味有特色😋值得推介

先點了茶~ 各人一盅~ 茶類選擇亦跟一般點心餐廳很不同

牛肚很淋很入味

燒賣內暗藏流心鵪鶉蛋!

咕嚕魚好好味😋👍🏻 酸甜度剛好,魚又炸得好脆身,啖啖肉!

所有食物都非常精緻美味有特色😋值得推介

2023-12-20
4 day(s) ago 0 views
今日突然想去飲茶諗起之前將軍澳海邊嗰度有一間餐廳夜晚都可以飲茶就決定喺嗰度食晚餐。呢度有唔同款式嘅茶類選擇,今次我哋就揀咗桂花觀音同埋玫瑰烏龍。桂花觀音飲落有淡淡嘅清甜味另外玫瑰烏龍,則有好香濃嘅玫瑰香味。焗叉燒一共有三個叉燒包外皮焗得非常鬆化,入面嘅叉燒肥瘦適中,而且甜度剛剛好。韭菜金錢蟹盒外皮炸得香脆,入邊有韭菜同埋有啲蟹肉非常香口。鵪鶉蛋松露燒賣燒賣上面加咗啲黑松露醬,再配上一咬落入邊個流心鵪鶉蛋,口感非常豐富。紫菜鮮蝦腐皮卷外皮香脆,配上中間夾住嘅紫菜增添口感。小籠包皮薄多汁蒜蓉粉絲蒸鮮魷鮮魷份量十足,咬落非常彈牙特別係底下啲粉絲朔晒d味,真係食唔停口。

焗叉燒

韭菜金錢蟹盒
外皮炸得香脆,入邊有韭菜同埋有啲蟹肉非常香口。

紫菜鮮蝦腐皮卷
外皮香脆,配上中間夾住嘅紫菜增添口感。

皮薄多汁

5 day(s) ago 0 views
📍DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)💥冷泡桂花觀音&冷泡玫瑰烏龍兩款茶都非常清爽解渴桂花觀音帶住淡淡嘅桂花香味玫瑰烏龍就散發住玫瑰嘅芬芳好適合喺炎炎夏日飲☀️💥焗叉燒包外皮金黃酥脆內裏叉燒香甜可口水準非常高😋💥韭菜金錢蟹盒韭菜同蟹肉嘅比例啱啱好🦀食落唔會太油膩💥紫菜鮮蝦腐皮卷腐皮薄而酥脆內餡鮮蝦爽口彈牙紫菜嘅鮮味都好好咁融入其中💥鵪鶉蛋松露燒賣松露嘅味道好突出將流心嘅鵪鶉蛋釀咗喺燒賣入邊🥚係非常創新嘅點心💥小籠包皮薄彈牙肉餡鮮美爆汁🥟湯汁十分豐富💥XO醬炒腸粉腸粉滑嫩爽口XO醬嘅味道同腸粉極配👍🏻必點推薦DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 1樓2A號舖#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#香港美食#生日餐廳#食評
📍DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)

💥冷泡桂花觀音&冷泡玫瑰烏龍

💥XO醬炒腸粉

腸粉滑嫩爽口
XO醬嘅味道同腸粉極配👍🏻
必點推薦

DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)

6 day(s) ago 0 views
餐廳:DHYC Dimsum地址:將軍澳澳南海岸唐俊街23號 MONTEREY Place 1樓2A號舖平時可以约上三五亲朋好友,来DHYC Dimsum一齊飲茶,將軍澳一望無際嘅海景可以睇埋,餐廳裝潢時尚又舒適,消費環境好好,茶点燒卖、蟹盒、叉烧包每一道菜式都是精心制作,酥脆香口,配搭茶水,食落又唔油腻,口感好豐富!福建炒飯$148有营养有颜值,原料很奢侈,新鮮虾仁粒又大又肥,但是营养均衡,荤素搭配,饱腹又快手,是非常实在的comfort food。你是不是也是一个主食控?这一款湿哒哒的福建炒饭走过路过不要错过!韭菜金錢蟹盒$55系做到极致的美味,里面包着蟹肉、冬菇和韭菜,外面是两边很薄很薄的猪肥膘,只有猪肥膘够薄,蟹盒才会有入口即化的口感。蓬松薄脆的外壳,配合蟹肉韭菜的内馅,恰当好处的猪油香气……火候精准到位,味道自然是非常好的。鵪鶉蛋松露燒賣$55表面上看,是普通的烧麦,但其实是用黑豚肉包住流心鹌鹑蛋,咬下一口之后,蛋黄流出,让流质的蛋黄带出伊比利黑毛猪肉质的丰润,松露味道略淡,但是还是让人惊艳,丰富美味!小籠包(3件)$48传统工艺的黑猪肉小笼汤包,皮薄汁多,怎麼吃都不會膩的那
餐廳:DHYC Dimsum
地址:將軍澳澳南海岸唐俊街
23號 MONTEREY Place 1樓2A號舖

福建炒飯$148

韭菜金錢蟹盒$55

鵪鶉蛋松露燒賣$55

小籠包(3件)$48
传统工艺的黑猪肉小笼汤包,皮薄汁多,怎麼吃都不會膩的那種感覺,好Feeling 到!

蟹肉大良炒鮮奶
它是以鲜牛奶为主料,搭配鸡蛋清、熟蟹肉,采用软炒的方法烹制而成,具有味道鲜香、质感软滑、入口如芙蓉般细滑,啖啖渗出奶香!

焗叉燒包(3個)$38
超正宗港式做法,松软味香,圆嘟嘟香喷喷叉烧焗餐包,新鲜出炉,绝对好味,超贊一个!

趁住今日放假,帶埋我家umi同家母去屋企附近飲啖茶食個包🫖🥢餐廳就痴住將軍澳donki,都好易搵😌帶住寵物就可以坐係出面望住海景食野,好鬼chill😌😌當然唔帶寵物都可以坐出去啦🤭因為起身咩都未食好鬼肚餓,茶方面我揀左四季春🫖野食我地就叫左好鬼多😳眼闊肚窄結果兩個捧住個肚走🤣韮菜金錢蟹肉盒🦀韮菜好鬼香,但又唔會蓋過晒蟹肉味👍🏻蟹肉份量都唔少一啲郁唔孤寒😋而且外面炸到好鬆脆又唔油,大推🙌🏻焗叉燒包🐖叉燒餡熱辣辣,調味唔會過重太咸👍🏻窩貼蝦多士🦐上面係蝦肉下面係麵包,應該係成件一齊炸,但可以做到完全唔油膩🤩墊碟張紙都唔算多油,食三四件都唔會覺heavy,呢個都大推🙌🏻🙌🏻鵪鶉蛋松露燒賣上枱時叫我地食果陣小心熱會流汁,仲諗緊燒賣有咩汁流🤔又,諗緊粒鵪鶉蛋去鬼左邊🤔一咬落去原來內有乾坤😳粒鵪鶉蛋巧妙地放左入去粒燒賣度,仲要係流心😳😳真係估佢唔到🙈招牌小籠包小籠包皮夠薄😍而且成粒啪落口成口都係湯汁🤩🤩非常之正🤤🤤XO醬炒腸粉欣賞佢調味唔會太咸,又有XO醬輕微辣吊一吊味,令到碟腸粉更加惹味😋蝦餃蝦餃一樣皮夠薄👍🏻啲蝦又好鬼彈牙🤩真係好鬼正,好彩有四粒一人兩粒😋😋蒜蓉粉絲蒸鮮魷睇得出食得出係屎筒(即

韮菜金錢蟹肉盒🦀
韭菜金錢蟹肉盒

焗叉燒包🐖
叉燒餡熱辣辣,調味唔會過重太咸👍🏻

窩貼蝦多士🦐
鍋貼蝦多士

鵪鶉蛋黑松露燒賣

小籠包皮夠薄😍而且成粒啪落口成口都係湯汁🤩🤩非常之正🤤🤤

蒜蓉粉絲蒸鮮魷
睇得出食得出係屎筒(即係夏天釣既魷魚仔)一樣好彈牙🤩好鮮味,墊底既粉絲索晒味🤤🤤
蒜蓉粉絲蒸鮮魷

一路望住海景一路飲茶食野真係好正好chill😌😌而且仲有微風吹過唔會太熱,帶埋家中主子去真係一流🐱🐶👍🏻👍🏻

🤩 推薦指數:9 / 10
📍 餐廳資料:DHYC Dimsum Restaurant (將軍澳)

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #將軍澳美食 #點心 #得閒飲茶 #蝦餃 #燒賣 #寵物友善 #澳南
韭菜金錢蟹肉盒
鍋貼蝦多士
鵪鶉蛋黑松露燒賣
  • 韭菜金錢蟹盒
  • 窩貼蝦多士
望住海景嘆茶食點心🍵🫖好chill好正🥰🥰別有一番風味❤️呢間餐廳製作食物有一份堅持同埋用心🥹牛肉球堅持用新鮮牛肉自家碎肉自製,有牛肉味、香氣十足👍🏻👍🏻蝦餃用海蝦,食到點心的美味和用心👍🏻超喜歡窩貼蝦多士 超鬆脆超好味,配雜果沙律真係一流😋😋韭菜金錢蟹盒好出色,外皮鬆脆鬆化,韭菜蟹肉配搭美味👍🏻👍🏻鵪鶉蛋松露燒賣好有特色,鵪鶉蛋仲要係流心蛋😚桂花鐵觀音好清香,靚茶配點心一絕🙌🏻可以再encore的海景點心餐廳👍🏻👍🏻

望住海景嘆茶食點心🍵🫖好chill好正🥰🥰別有一番風味❤️

桂花鐵觀音好清香,靚茶配點心一絕🙌🏻

可以再encore的海景點心餐廳👍🏻👍🏻
2024-05-28
  • 窩貼蝦多士
去將軍澳探朋友,順便行吓Donki朋友推介呢度有一間點心好好食,一去到不得了🤩望住個景好靚,望住大橋環境好清幽🤩✨桂花觀音桂花本身都好鍾意加埋鐵觀音清香🌼配襯點心適合😁✨焗叉燒包$38叉燒包嘅外皮好香口,有甜甜脆脆的酥頂,加埋入邊蜜汁叉燒餡好夾✨鵪鶉蛋松露燒賣 $55呢個見到個個都嗌,平時唔多地方有得食。真係幾好食🤤鵪鶉蛋入邊係流心的😍加埋松露好配襯✅特別又有驚喜。呢個本人覺得係必叫😆✨蒜蓉粉絲蒸鮮魷 $48鮮魷新鮮彈牙🦑加埋蒜蓉好惹味個粉絲索晒啲汁✨韭菜金錢蟹盒$55呢個一上枱熱辣辣,韭菜味非常之突出同埋炸到好香口!最估唔到係入邊食到一梳梳的蟹肉🦀十分足料👍🏻✨小籠包$48皮薄但唔會一夾就穿,入邊多肉汁👌🏻✨牛肉球 $38多汁啖啖肉🥰肉質彈牙😍點埋喼汁正✨XO醬炒腸粉 $78炒得好香口😊XO醬辣辣地好惹味❤️真係樣樣點心都好高質👏🏻同埋上枱熱辣辣🔥如果住喺附近應該會成日同屋企人嚟飲茶😋因為環境同埋點心都好好👍🏻
去將軍澳探朋友,順便行吓Donki

✨桂花觀音

鮮魷新鮮彈牙🦑加埋蒜蓉好惹味
個粉絲索晒啲汁

✨韭菜金錢蟹盒$55

✨小籠包$48

皮薄但唔會一夾就穿,入邊多肉汁👌🏻

✨牛肉球 $38

多汁啖啖肉🥰肉質彈牙😍點埋喼汁正

✨XO醬炒腸粉 $78

炒得好香口😊XO醬辣辣地好惹味❤️

2024-06-01 0 views
這家位於將軍澳海旁的新派中菜正對跨灣大橋美橋。今回有幸坐得室外最靚景的位置,望著大橋亮燈,享受著輕柔的海風,十分寫意啊!望著這個美景彷彿能洗盡一天的疲憊。喜歡飲茶,這裡的茶選擇頗多,亦以獨立的壺盛載,可以每人選不同的茶。這回分別試了碧螺春和桂花觀音,兩款茗茶都飄來清香,當中以碧螺春的餘韻更勝一籌。窩貼蝦多士金黃香脆,配牛油果醬和鮮果沙律醬,當中鮮果沙律醬調得酸甜美味多果肉,溫度亦夠低,與熱騰的多士同吃能降溫兼解膩,超讚!焗叉燒包面層焗至微脆,內裡叉燒蜜甜,惜這回叉燒偏肥了一點。牛肉球超大粒,少肥肉,不錯。蝦餃大粒,蝦肉足料、紮實爽彈,讚!鵪鶉蛋松露燒賣,鵪鶉蛋是流心的,真材實料,少肥肉,松露味濃。蒜蓉粉絲蒸鮮魷相對普通一點。韮菜金錢蟹盒和紫菜鮮蝦腐皮卷兩項炸物,炸得酥脆可口,雖然邪惡,卻值得給它們quota。服務勤快,有熱誠。各方面皆不錯,回頭之選。

焗叉燒包面層焗至微脆,內裡叉燒蜜甜,惜這回叉燒偏肥了一點。

牛肉球超大粒,少肥肉,不錯。

蝦餃大粒,蝦肉足料、紮實爽彈,讚!

蒜蓉粉絲蒸鮮魷相對普通一點。

服務勤快,有熱誠。
各方面皆不錯,回頭之選。
2024-05-30 0 views
去環保大道放完狗過嚟搵野食最後揀左飲夜茶!DHYC位於將軍澳海旁,面向住海景,海風吹送加埋餐廳本身雖然半開放式但都有足夠嘅冷氣,所以好舒服茶葉選擇好多,我地揀左碧螺春鵪鶉蛋松露燒賣($55)有得食鵪鶉蛋燒賣嘅地方真係買少見少呢度除咗有鵪鶉蛋燒賣之餘,佢仲加上松露,而且佢嘅鵪鶉蛋仲係處於一個流心嘅狀態,真係好出色!韭菜金錢蟹盒($55)炸雲吞皮金黃香脆;蟹肉味道唔算好突出,但係適當地蓋過咗韭菜嘅草青味,唔食鍾意韭菜嘅我都可以接受到蒜蓉粉絲蒸鮮魷($48)鮮魷爽甜,下面擺咗大量嘅粉絲,粉絲索咗先有嘅醬汁,係呢個點心嘅靈魂牛肉球($38)正常發揮招牌小籠包($48)皮薄多汁!餡肉大大粒好嫩滑,一口爆汁! 焗叉燒包($38)外皮金黃好似菠蘿包咁,入面有滿滿嘅叉燒餡,外酥內濃XO醬炒腸粉($78)XO醬又香又辣,配上本身冇乜味道嘅腸粉好夾加上有芽菜令到口感豐富啲推薦!
去環保大道放完狗過嚟搵野食
最後揀左飲夜茶!

茶葉選擇好多,我地揀左碧螺春

鵪鶉蛋松露燒賣($55)
有得食鵪鶉蛋燒賣嘅地方真係買少見少

韭菜金錢蟹盒($55)

蒜蓉粉絲蒸鮮魷($48)

牛肉球($38)
正常發揮

招牌小籠包($48)
皮薄多汁!餡肉大大粒好嫩滑,一口爆汁!

焗叉燒包($38)
外皮金黃好似菠蘿包咁,入面有滿滿嘅叉燒餡,外酥內濃

XO醬炒腸粉($78)
XO醬又香又辣,配上本身冇乜味道嘅腸粉好夾
加上有芽菜令到口感豐富啲
推薦!

2024-05-29 0 views
依家飲食業經營環境嚴峻,發覺好多比較好的店也選擇結束營運,我今日再次嚟到將軍澳南呢邊, 發覺有好多中式菜館已經關門了,真的可惜。今次唯有再次揀返呢間比較好嘅食肆,坐低咗,環境依舊好好,我哋分別揀咗自己鍾意飲嘅茶。 點心都分別叫做煎韭菜餃,叉燒包, 小籠包,鵪鶉松露燒賣,XO醬炒腸粉。 -煎韭菜餃呢個做得幾出色,韭菜餃的外皮煎到金黃色,而且香脆,識落口仲有肉汁。-焗叉燒包出嚟嘅時候,焗到熱辣辣,而且味道恰到好處-小籠包小籠包咬落口啲肉汁都出晒嚟,肉質鮮嫩,而且有味道,整體都算高質-鵪鶉蛋露燒賣呢個鵪鶉蛋燒賣都幾特別,又唔會太肥膩,份量啱啱好-XO醬炒腸粉用XO醬炒腸粉,味道適中嘢味, 整體都不錯,因為我唔食得辣,所以如果冇咁辣會好啲。
-煎韭菜餃
-焗叉燒包
出嚟嘅時候,焗到熱辣辣,而且味道恰到好處
-小籠包
-鵪鶉蛋露燒賣
呢個鵪鶉蛋燒賣都幾特別,又唔會太肥膩,份量啱啱好
-XO醬炒腸粉
  • 焗叉燒包
  • 鵪鶉蛋松露燒賣
將軍澳中式打卡靚餐廳《DHYC Dimsum Restaurant 》位於將軍澳海旁,面向住無敵大海景既超靚中式點心餐廳👍🏻,茶:碧螺春&龍井,兩者比較下,龍井味比較香,碧螺春飲落比較甘甜。另外餐廳有唔同茶可供選擇,包括特級普洱、鐵觀音、烏龍等等。點心:蝦餃 / 鵪鶉蛋松露燒賣 / 蒜蓉粉絲蒸鮮魷 / 牛肉球 / 招牌小籠包;蝦餃皮好煙韌,燒賣既鵪鶉蛋好香,蒜蓉粉絲既酸辣汁配上粉絲好惹味,鮮魷彈牙,牛肉球多少少喼汁就好🤪,小籠包肉汁鮮👍🏻,煎焗炸點:焗叉燒包 / 蘿蔔絲酥餅 / 鮮蝦脆米網腸粉;焗叉燒包係驚喜之作,用咗菠蘿包既包皮,加上即焗即出,香噴噴好食😋;而蘿蔔絲糕餅朋友好喜歡,內脆外軟,蘿蔔絲夠清甜;值得讚賞既係腸粉,唔會食一啖然後散曬,一啖一小口,師傅功夫一流,總結,對住大海景食野特別寫意,雖然係夏天季節,但有少少風好清涼,店員態度有禮,雖然遲咗小小,但都有禮貌安排入座,然後介紹餐單。值得一提,呢間餐廳係歡迎毛孩去,用餐時隔離枱帶咗兩隻好可愛既狗仔,如果有養寵物既朋友都可以帶埋寵物去嗰度打卡食嘢,一定會好開心🤓。
位於將軍澳海旁,面向住無敵大海景既超靚中式點心餐廳👍🏻,

煎焗炸點:焗叉燒包 / 蘿蔔絲酥餅 / 鮮蝦脆米網腸粉;

2024-05-20