2017-06-21
早前相約在太古工作的友人食晚飯, 我地想食得舒服一點, 選擇了在太古城中心的CIAK- All Day Italian食. 店內裝修以簡約為主, 位與位之間也夠寬闊, 令人坐得較舒服. 我地點了頭盤 - 意式炸海鮮拼盤. 主菜點了自家製豬肉腸仔拼蘑菇芝士薄餅和海鮮拼盤. 點完食物後, 店員先奉上一籃麵包. 麵包還是熱, 外層夠香脆, 內裡夠鬆軟, 非常好味. 有需要仲可以添加麵包. 意式炸海鮮拼盤. 材料相當豐富, 有蝦, 白飯魚, 南瓜, 魷魚圈等. 炸漿夠薄身, 入口時不會只食到粉漿. 每款食材也幾新鮮, 當中估不到有白飯魚, 仲要幾大條. 自家製豬肉腸仔拼蘑菇芝士薄餅. 薄餅是經麵包大師GIULIANO PEDICONI處方選用五種意大利麵粉而成, 所以不得不試. 上枱時已經香味撲鼻. 切開薄餅, 見到一絲絲的芝士, 非常吸引. 餅底幾脆身, 餡料有香腸, 蘑菇和芝士, 材料簡單, 但三者好夾, 令人食不停口. 海鮮拼盤. 愛食海鮮的我, 決定再點多一款海鮮. 海鮮拼盤有虎蝦, 鱸魚柳和墨魚. 鱸魚柳幾鮮美, 味道調教適中. 虎蝦不算好大隻,
我地點了頭盤 - 意式炸海鮮拼盤.
主菜點了自家製豬肉腸仔拼蘑菇芝士薄餅和海鮮拼盤.
點完食物後, 店員先奉上一籃麵包.
麵包還是熱, 外層夠香脆, 內裡夠鬆軟, 非常好味.
有需要仲可以添加麵包.
意式炸海鮮拼盤.
意式炸海鮮拼盤
材料相當豐富, 有蝦, 白飯魚, 南瓜, 魷魚圈等.
炸漿夠薄身, 入口時不會只食到粉漿.
每款食材也幾新鮮, 當中估不到有白飯魚, 仲要幾大條.
自家製豬肉腸仔拼蘑菇芝士薄餅.
自家製豬肉腸仔拼蘑菇芝士薄餅
上枱時已經香味撲鼻.
切開薄餅, 見到一絲絲的芝士, 非常吸引.
自家製豬肉腸仔拼蘑菇芝士薄餅
海鮮拼盤.
愛食海鮮的我, 決定再點多一款海鮮.
海鮮拼盤有虎蝦, 鱸魚柳和墨魚.
鱸魚柳幾鮮美, 味道調教適中.
虎蝦不算好大隻, 但勝在夠爽口和彈牙.
最後, 點番一杯Tiramisu Coffee.
Tiramisu Coffee
我也是首次飲, 入口有淡淡的Tiramisu香味, 幾香滑, 甜度較平日食的甜一點, 這樣啱晒我的口味.