2017-06-29 7554 views
朋友知道我很喜歡英倫風,皮製既梳化,木製既傢具,也是我那杯茶,於是向我介紹了這間位於銅鑼灣酒店裡的餐廳,喜愛試新野,鐘情四處覓食既我便決定放工立刻過黎一試!餐廳位於隆堡柏寧頓酒店,位置還算方便,但雖然是酒店餐廳,但這裡是沒有免費泊車優惠的,駕車人仕要留意。步進餐廳,那昏暗的燈光,木製的餐桌,單是這個浪漫的環境,已經令我們露出心心眼。開放式的酒吧枱成為了生蠔的showroom,而餐廳的特選生蠔現正做緊買一送一既promotion。這裡的餐前小食並不是一貫的麵包加olive oil,而換上了外國人最愛的olive橄欖,個人其實對橄欖既興趣不大,甚至有點不喜歡,但在等食既時候因為冇乜好做,所以都試佐幾粒,橄欖上加上了橄欖油,慢慢咀嚼,原來又幾好味喎,未知是沒有選擇下覺得好味?還是環境讓我把它接受了?我也分不清。水可以揀Sparkling Water or Mineral Water,我們選了Mineral Water ($80),今次呢隻唔係法國既,而係用蘇格蘭既品牌 (Speyside Glenlivet) ,比較特別。餐具印上了餐廳的名字,十分統一。看一下餐牌,生蠔選擇很多,由$58-$

餐具印上了餐廳的名字,十分統一。

看一下餐牌,生蠔選擇很多,由$58-$78,價錢不算貴,而join埋餐廳既買一送一優惠更加抵。

Oyster Soup $88

從餐廳的優惠,和餐牌的佈局可見,餐廳的主打拓牌菜一定係生蠔,所以我們特地點了一個蠔湯,而店員亦都好貼心地問我地係唔係share食,自動幫我地分開佐兩碗。

生蠔湯味道很香濃,而且份量夠大,即使一個湯兩個人分都唔會覺得唔夠飲,生蠔亦都夠大隻,一開二都仍然吃得出既濃郁蠔味。

Sea Urchin Linguini $238

海膽係我既one of最愛,而配上西式意粉真係第一次試,order之前都會感覺有點格格不入,因為海膽一般都係凍食既,而意粉,又要熱食。

估唔到,將兩樣野mix and match,出黎既效果也不錯,我首先要叉吃了一啖海膽,味道十分鮮甜,然後嘗試把海膽和意粉伴勻,忌廉醬汁和海膽攪勻後,海膽既味道的確淡了,而轉變成一種after taste,香濃比較杰既忌廉醬汁連帶意粉一啖一啖食,其實都heavy,而海膽俾到既after taste鮮甜感,令整個味覺層次感十足。

Black Chocolate Fondant $88

最後加上一個朱古力心太軟去為整頓晚飯劃上完美句號,朱古力蛋糕的朱古力味很濃,感覺高於70%,而流心效果也做得很出色,配上vanila ice cream去中和朱古力既濃味亦係最match既做法。

這裡的環境很relax,最岩同朋友放工飲一杯,傾下計,而難得既係食物也不錯,是一個適合放工happy hour,又適合兩小口子慶祝生日既好地方。
2017-06-19
$300 (Dinner)