1K
2020-04-11 1430 views
繼續在家抗疫,今次到Casa Pennington,一間我非常喜歡嘅西餐廳。為什麼選這間餐廳?收到了Facebook page 優惠,外賣自取以優惠卷惠顧,滿$200,可當$50現金使用。睇落即係基本上七五折,又係好吸引嘅優惠,於是就在這簡單外帶是晚晚餐。於銅鑼灣邊寧頓街的店,星期六的晚上,都有幾張枱的客人。由於食過幾次,主要食啲之前食過有品質保證嘅選擇。每次都會叫呢個Oyster soup,今晚也不例外,濃烈的蠔味,唔知點解今天的湯,特別香。而且由老銅攞返土瓜灣,都仲keep到好熱好暖。開頭害怕如果外賣嘅話,攞返屋企較長時間會有機會個味腥,但係結果完全唔係。印象中未吃過圓圓的蟹餅,Deep Fried Crab Cake Ball不是平時你吃開的一塊,反而成個龍珠咁,加上了粉紅色嘅醬汁,熱辣辣的外表,入面充滿着豐厚的蟹肉,好令人滿足。從來都是我favorite 的Razor Clam & Chorizo Spaghetti ,估不到外賣都保持着那種鑊氣,加上煙肉、洋蔥和火腿調味,蟶子肉好多,意粉都沾上海鮮嘅香氣,只怪外賣不大碟,我一個人幾啖就吃完。主菜選了Roasted Indian

於銅鑼灣邊寧頓街的店,星期六的晚上,都有幾張枱的客人。

由於食過幾次,主要食啲之前食過有品質保證嘅選擇。

主菜選了Roasted Indian Chicken,呢個我自己從來未食過,但係有個很喜歡吃印度野嘅朋友,佢話呢度嘅印度雞直逼中環嘅米芝蓮一星餐廳,誇張到咁便試試看。

每次來到都是食牛扒,都係第一次試吓新野。

幾驚喜,雞肉好嫩滑,有好多鷹咀豆伴碟,多到好似平時愛同薯條等主食一樣,旁邊嘅蕃茄加上印度香料醬汁後,更加出色。

以價錢來講係有少少貴,因為只係得半隻雞,不過如果七五折都尚可接受。

試咗一次呢度嘅外賣,覺得都可以encore,本身仲好想食呢度嘅apple Tart,不過我害怕呢個甜品返到屋企一定冇咁好食,因此還是係留待下次疫情過後,再堂食罷。

有興趣嘅就用以下link訂你哋嘅抗疫晚餐啦。

Casa Pennington
銅鑼灣邊寧頓街13-15號隆堡柏寧頓酒店三樓
2020-04-10 640 views
疫情繼續,自然就要繼續留喺屋企。。。日日喺屋企食飯,大人細路工人姐姐都覺得悶。。。終於出咗街買外賣,一家大細安坐家中都有好嘢食銅鑼灣隆堡柏寧頓酒店 Casa Pennington最近推出左外賣自取服務,先用watsapp(6270 9738)落單,之後夠鐘就可以去拎食物!可以外賣自取嘅食物款式都幾多!Jamón Ibérico de Bellota(48months) - 黑毛豬嘅豬後腿肉油花均勻、肥美,咸香味道久久不散,可惜欠一杯香檳。。。Deep Fried Crab Cake Ball - 蟹肉波波好足料,一份得三粒,眨吓眼就冇咗Spanish Iberico Pork - 必食推介!厚身嘅黑毛豬帶橡果甘香,煎完口感依然嫩滑,肥瘦均勻,好食!不過,拎到返屋企唔夠熱辣辣,一定冇堂食咁正嘅。。。Scallop Risotto - 飯粒軟硬度啱啱好,醬汁creamy ,仲撈咗魚子,味道更加豐富、鮮味4月份Casa Club會員仲有優惠,外賣自取或經Foodpanda光顧都可以 免費享有招牌甜品Pear Tart 一客

2020-04-09
Dinner
  • Spanish Iberico Pork
2020-05-31 121 views
早前喺Casa Pennington預約咗位同男朋友慶祝週年紀念 餐廳環境安靜又有氣氛 職員都好有禮貌又會主動為我地介紹唔同嘅生蠔同菜式 不得不讚佢嘅前菜 生蠔 主菜同甜品都非常出色 尤其係鴨肝意粉係非常之香 勁推!🌟Duck Foie Gras Linguini🌟Oysters🌟Pear Tarte Tatin
🌟Duck Foie Gras Linguini
🌟Oysters
🌟Pear Tarte Tatin
2020-05-24 199 views
Had dinner there on 20 May 2020. There was a fan blowing strongly directly from behind which was 1 metre away… They should realize that it was not going to be comfortable for anyone. The table was also uneven, they put some paper underneath which fixed the problem. Food wise Oysters were not fresh, service was not up to standard. Other food was just so ordinary. I am not sure why the rating is so high on Openrice and Google… Overall very disappointment was the dining experience, never again for

Overall very disappointment was the dining experience, never again for sure.
2020-05-20
2020-05-13 263 views
🦞Lobster Bisque龍蝦湯好香濃,外賣都無蝦殼苦澀味👍🏻. Deep Fried 🦀 Crab Cake Ball初時都擔心炸野外賣會唔好食不過casa嘅蟹波好正番到屋企食都仲好有蟹味而且蟹肉好多,炸皮好薄💕. Spanish Iberico Pork肉質粉嫩鬆軟,番到屋企食都好多肉汁,唔會乾哂👍🏻正!調味合宜,伴碟配菜好豐富而且即使係外賣都有靚擺盤🤭真係估唔到take away都有呢個質素❣️。📌#More小知識Iberico黑毛豬是西班牙三大名種豬之一飼養方法嚴謹:飼料只會選用野草、香草、橄欖&主要嘅橡果😎所以🐷肉質份外優質甜美👍🏻油脂分佈均勻👍🏻帶有淡淡榛果香
🦞Lobster Bisque
龍蝦湯好香濃,外賣都無蝦殼苦澀味👍🏻
Deep Fried 🦀 Crab Cake Ball
初時都擔心炸野外賣會唔好食
不過casa嘅蟹波好正
番到屋企食都仲好有蟹味
而且蟹肉好多,炸皮好薄💕
Spanish Iberico Pork
肉質粉嫩鬆軟,番到屋企食都好多肉汁,唔會乾哂👍🏻正!
調味合宜,伴碟配菜好豐富
而且即使係外賣都有靚擺盤🤭
真係估唔到take away都有呢個質素❣️

📌#More小知識
Iberico黑毛豬是西班牙三大名種豬之一
飼養方法嚴謹:飼料只會選用野草、香草、橄欖&主要嘅橡果😎
所以🐷肉質份外優質甜美
👍🏻油脂分佈均勻
👍🏻帶有淡淡榛果香
2020-05-06 169 views
位於銅鑼灣柏寧頓酒店的Casa Pennington一向食物質素相當有保證,所以我同朋友耐不耐都會相約去到餐廳一齊食飯。其中餐廳嘅生蠔亦十分出色,相當回味。但抗疫關係已經很少外出用餐了,所以今次就叫了Casa Pennington外賣同家人過一過口癮啦。而最後我就叫了酥炸羊肋骨、炸蟹肉球配配紅桑子泡沫忌廉,配埋私伙紅酒真係完美。之後我再發現原來外賣自取會再抵啲,因為餐廳有不同限定外賣自取優惠,等我下次再試啦。酥炸羊肋骨酥炸羊肋骨烤至金黃色的色澤,望到已經流哂口水,而羊肋骨肥瘦均勻,且外酥內嫩,每一啖都有豐富肉汁及羊脂香,真係一絕。炸蟹肉球配配紅桑子泡沫忌廉賣相精緻之餘,其實外賣同堂食質素都相當唔錯,首先蟹肉球外層鬆脆而不油膩,再者香脆嘅蟹球內,有著澎湃嘅蟹肉,絕對真材實料。以紅桑子泡沫,令鮮味更加突出。整體嚟講Casa Pennington嘅酥炸羊肋骨、炸蟹肉球配配紅桑子泡沫忌廉性價比都好高,真係值得再食。
所以我同朋友耐不耐都會相約去到餐廳一齊食飯。

其中餐廳嘅生蠔亦十分出色,相當回味。
但抗疫關係已經很少外出用餐了,

酥炸羊肋骨
酥炸羊肋骨烤至金黃色的色澤,望到已經流哂口水,
而羊肋骨肥瘦均勻,且外酥內嫩,
每一啖都有豐富肉汁及羊脂香,真係一絕。

炸蟹肉球配配紅桑子泡沫忌廉
賣相精緻之餘,其實外賣同堂食質素都相當唔錯,
首先蟹肉球外層鬆脆而不油膩,
再者香脆嘅蟹球內,有著澎湃嘅蟹肉,絕對真材實料。
以紅桑子泡沫,令鮮味更加突出。

整體嚟講Casa Pennington嘅酥炸羊肋骨、
炸蟹肉球配配紅桑子泡沫忌廉性價比都好高,真係值得再食。
Delivery
2020-05-03 180 views
大家食咗晚餐未?未食不如試吓外賣羊架😂😂保證你有驚喜🤪🤪呢間位於銅鑼灣邊寧頓街嘅Casa Pennington喺隆堡柏寧頓酒店三樓最近佢地啲美食做埋外賣自取服務🥡諗得到嘅龍蝦湯、黑松露煎帶子、銀雪魚意大利粉同埋澳洲燒羊架都可以帶晒佢地返屋企開餐😍😍上碟擺盤都一樣可以整得好靚仔㗎😬味道仲keep到 依家仲做緊4月份推廣Casa Club會員外賣自取或者經app惠顧都可以免費享有招牌甜品Pear Tart (乙客)仲可以Whatsapp落單架 正!
大家食咗晚餐未?未食不如試吓外賣羊架😂😂

保證你有驚喜🤪🤪呢間位於銅鑼灣邊寧頓街嘅
Casa Pennington喺隆堡柏寧頓酒店三樓

最近佢地啲美食做埋外賣自取服務🥡
諗得到嘅龍蝦湯、黑松露煎帶子、

銀雪魚意大利粉
同埋澳洲燒羊架

都可以帶晒佢地返屋企開餐😍😍
上碟擺盤都一樣可以整得好靚仔㗎😬

味道仲keep到

依家仲做緊4月份推廣Casa Club會員
外賣自取或者經app惠顧
都可以免費享有招牌甜品Pear Tart (乙客)
仲可以Whatsapp落單架 正!
2020-04-18
2020-04-25 265 views
🦪Jet Fresh Oysters $68-$78當日同行朋友唔食生蠔所以我打算淨係食兩隻過下癮😆請侍應介紹嘅時候知原來做緊買一送一,即刻覺得好抵🤩揀左佢介紹黎自法國嘅Black Pearl🦪幾好食啊鮮甜creamy👍🏻下次要再黎食返半打先得!.🦪Oyster Soup $98用新鮮生蠔打成濃稠鮮味嘅蠔湯,好足料啊仲有大大隻蠔喺入面👌🏻飲完成碗已經有飽肚感!建議Request餐廳將碗湯一分二,同朋友share就啱啱好,唔會飽到食唔落主菜🤣.🍝French Duck Foie Gras Linguini $228鴨肝煎香再切粒,脂香豐腴~再用煎鴨肝嘅油煮個扁意粉,再撈埋creamy又濃郁嘅野菌cream sauce🍄兩者又幾夾!不過真係超邪惡同埋有D膩,都係同朋友share會好D🤩.🥩U.S Prime Rib Eye $428兩個女人啪完一人一碗湯同個heavy pasta已經唔係好食得落😂所以rib eye只係食左兩三啖,剩返嘅打包左比細佬宵夜😂😂佢話都ok,不過始終reheat完會過熟🥩.📍Casa Pennington
🦪Jet Fresh Oysters $68-$78

🦪Oyster Soup $98

🥩U.S Prime Rib Eye $428

📍Casa Pennington
🎂生日月外賣 都要食豪啲!疫情下都係喺屋企食嘢,呢個餐,滿足咗我好似出邊食五星西餐咁🍽❤️呢個set 我係銅鑼灣 CasaPennington 外賣自取 架!佢哋依家做緊晚市外賣優惠:🔥晚餐可以選Starter. Soup 二選二,Pasta. Risotto. Main Course則三選二。 ✨我今次就食咗: 🍴Pan Seared Hokkaido Scallop 🍴Pan Fried French Duck Foie Gras (2pcs) 🍴Razor Clam & Chorizo Spaghetti 🍴Australian Grain-fed Rack Of Lamb帶子、鵝肝多士、羊架、意粉全部都超好味😋!! 特別係個🐏羊架!剛剛熟,D肉香口又嫩🥰。帶子半熟鮮甜,淡淡肉,好新鮮!鵝肝多士好香口意粉蒜香味好出,惹味之選:
🎂生日月外賣 都要食豪啲!

✨我今次就食咗:
🍴Pan Seared Hokkaido Scallop

帶子、鵝肝多士、羊架、意粉全部都超好味😋!!
特別係個🐏羊架!剛剛熟,D肉香口又嫩🥰。

帶子半熟鮮甜,淡淡肉,好新鮮!

鵝肝多士好香口

意粉蒜香味好出,惹味之選:

2020-04-08
TakeAway
  • Australian Grain-fed Rack Of Lamb
武漢肺炎疫情持續,home office的日子寧願留在家中,減少社交接觸,不過日日住家飯難免吃到悶,所以這晚就在Casa Pennington買外賣回家。惠顧外賣自取每滿 $200,只需在餐廳Facebook Download優惠劵,就可即減 $50,外賣自取只需Whatsapp 落單,十分方便。不要以為外賣一定吃得頹,其實都可以食得好豪,細味一頓高質精緻fine dining。Pan Fried French Duck Foie Gras $198鴨肝配多士當然是最經典的食法,絕對是極級奢華享受。油脂豐腴的鴨肝煎得表皮香脆並帶有焦香,內裡卻是軟綿順口,與脆卜卜的多士互相輝映。Deep Fried Crab Cake Ball $188蟹餅就適合我這些愛吃蟹但又最怕拆蟹的懶人,配上酸酸甜甜的紅莓醬,令人胃口大開。外層炸得金黃脆身,裡面真材實料載滿鮮拆蟹肉,肉質細嫩多汁,每口都充滿蟹肉的鹹鮮味,點上紅莓醬,份外鮮香甜美。Roasted Indian Chicken $368燒雞夠厚肉,火候控制得恰到好處,外皮燒得帶有陣陣焦香,裡面卻仍然保留肉汁。雞肉肉質嫩滑,以充滿印度異國風味的咖喱調味

外賣自取

外賣自取

鴨肝配多士當然是最經典的食法,絕對是極級奢華享受。

Roasted Indian Chicken $368
Roasted Indian Chicken

雞肉肉質嫩滑,以充滿印度異國風味的咖喱調味,微辣惹味得吃不停口。

Spanish Iberico Pork $388
黑毛豬調味不重,更能細味當中的脂香豐腴,煎得香口帶有焦香。
Spanish Iberico Pork

平時食到的煎豬扒通常都是又韌又乾,但這裡的厚切黑毛豬扒煮至約九成熟,中心位仍是微微粉紅色,留有肉汁,發出陣陣油香。
Spanish Iberico Pork
Other Info. : 現凡於Casa Pennington 或Su Casa惠顧外賣自取每滿 $200,只需在餐廳社交網站 Download優惠劵,就可即減 $50,外賣自取只需Whatsapp 落單,十分方便,4月份更有Casa Club會員優惠,外賣自取或經Foodpanda光顧都可以免費享有招牌甜品Pear Tart 乙客。
2020-04-19 97 views
今日黎到銅鑼灣,行到隆堡柏寧頓酒店,見到一張抗疫價$58 外賣自取既單張,好吸引囉,就係咁帶埋小朋友上3樓,Casa Pennington外賣自取。叫左A餐 Barramundi Spaghetti w/ Marinara Sauce 意式蕃茄醬海鱸魚意粉,同埋C餐 Grill Steak Salad w/ Pitta Bread 燒牛肉配阿拉伯烤餅。以為外賣自取就hea 煮?其實都唔係呀,經化骨龍1,2號將個外賣袋左fing 右fing,2盒飯盒仲好靚仔,仲好好味添。$58有酒店級西餐食👍 呢個外賣自取價,正。

$58有酒店級西餐食👍 呢個外賣自取價,正。

2020-04-16 126 views
同事中午叫外賣預埋我,先知道原來呢間餐廳有做外賣自取,而且抗疫價只係$58 ,餐牌仲兩星期轉一次添,似乎唔錯。同事一早WhatsApp落單,夠鐘我哋就自己去拎,餐廳位於隆堡柏靈頓酒店3樓,環境都幾安靜,行政午餐都係百零蚊一個,黎見客都唔錯喎。我哋嚟等左一陣已經可以拎走個外賣,都好方便。我哋要咗一個黑松露意大利飯配63度溫泉蛋,令一個係燒牛肉沙律配阿拉伯烤餅。我個黑松露意大利飯香氣撲鼻,飯裏面有蘑菇和洋蔥粒,意大利飯有咬口,加埋流心滑滑的溫泉蛋,好正啊!同事嗰個沙律有椰菜、車厘茄粒、烤牛肉有幾條,有沙律醬撈好,味道都唔錯的,我試咗牛肉條,好似有少少黑椒味,唔會太鞋都唔錯,仲可以夾落阿拉伯烤餅裏面食。我後來先知道原來呢間餐廳嘅姊妹店,就係石門嗰間親子餐廳,我都幾鍾意嗰間,而呢間作為一間酒店餐廳有咁抵嘅價錢,外賣自取都好呀!

黑松露意大利飯配63度溫泉蛋

烤牛肉沙律
烤牛肉沙律配阿拉伯烤餅

黑松露意大利飯配63度溫泉蛋
烤牛肉沙律
烤牛肉沙律配阿拉伯烤餅
2020-04-12 134 views
防疫期間, 我和家人也盡量避免外出用餐🍴, 有時會外賣食物帶回家吃。這間餐廳有提供外賣自取服務 (12pm-2:30pm), 有午市外賣推廣抗價 $58 (每星期會轉一次menu), 抵吃的午餐!食物會放進微波爐膠盒裏面, 賣相仍然很不錯, 很吸引😉~ 回家的途中會聞到外賣紙袋裏傳來陣陣黑松露香味。 //Barramundi Spaghetti with Marinara Sauce//煎魚鮮嫩, 啖啖肉, 意粉的軟硬度適中, 充滿蕃茄醬的味道, 裏面還有香菇片。//Black Truffle Risotto with 63°C Spa Egg//未吃已經聞到很香的黑松露味, 它的味道突出, 意大利飯煙煙韌韌, 有口感, 同時亦有忌廉汁的味道, 質感creamy。上面還放上一隻溫泉蛋, 將溫泉蛋刺穿, 然後把蛋黃漿和意大利飯撈勻一起吃, 味道更豐富。

2020-04-12
TakeAway
$60 (Lunch)
2020-04-10 173 views
抗疫期間😷,少咗出街食飯🍚,晏晝通常買外賣,食嚟食去茶餐廳嗰幾款,真係有啲厭😑。今日喺銅鑼灣,見到隆堡柏寧頓酒店嘅Casa,做緊午市外賣自取推廣,抗價價$58💪🏻!真係有驚喜🥳,茶餐廳價錢,酒店級質素😋!即刻買番兩份外賣自取午餐,慰勞下 work from home🏠嘅老公先!小虎蝦🍤露筍意大利飯忌廉汁虎蝦爽滑彈牙,新鮮有蝦味。鮮露筍清新爽脆。意大利飯🍚香口軟熟煙韌,米粒吸收了忌廉醬汁精華,香濃幼滑稠身有口感!燒牛肉🥩配阿拉伯烤餅採用牛柳部分脂肪較少,表面微微燒焦,肉香撲鼻,肉質嫩滑清甜,軟熟無筋唔鞋口,食材高質素! 配 pita bread 鬆軟煙韌,突出牛肉鮮嫩質感!今餐老公十分滿意😍,對食物讚不絕口,仲話下次要再去外賣自取!餐廳每兩星期會轉一次menu,唔會食到厭👍🏻!仲可以預先whatsapp落單,真係幾方便!「外賣自取」午市抗價價$58!🔸午市時間為12:00-14:30🔸📲Whatsapp落單:(852) 6270 9738 📍餐廳資料名稱:Casa Pennington 地址:銅鑼灣邊寧頓街13-15號隆堡柏寧頓酒店三樓

小虎蝦🍤露筍意大利飯忌廉汁

燒牛肉🥩配阿拉伯烤餅

「外賣自取」午市抗價價$58!
🔸午市時間為12:00-14:30
🔸📲Whatsapp落單:(852) 6270 9738

📍餐廳資料
名稱:Casa Pennington
地址:銅鑼灣邊寧頓街13-15號隆堡柏寧頓酒店三樓
2020-04-10 124 views
疫情期間晚晚 #留在家中 吃住家飯,食到全家都好鬼悶,今日外出工作經過銅鑼灣,見Casa Pennington有外賣自取服務,下午Whatsapp落單,做完嘢約定時間去拎就得,勁方便👍🏻#今晚有食神 點左以下好嘢👏🏻🌟Razor Clam & Crab Meat Salad悠最愛蟹及蜆,這個有蟹肉又有蜆肉的沙律🥗,放低未開動,兩隻小鬼已爭住偷食😂,蟹肉同蔬菜🥬是分開裝的,非常貼心,就算返到屋企依然新鮮好味😋🌟Black Truffle & Mushroom Soup黑松露蘑菇湯非常入味,內裏還有刨碎的松露和菇菇,我自問麻麻地西湯都覺得好正❤️🌟Scallop Risotto帶子意大利飯,帶子肉質嫩滑,意大利飯配以青醬調味,真心正!不是太硬,連樂食都冇問題👍🏻🌟 Pacific Cod Fish Spaghetti這個黑黑的鱈魚🐟意大利粉,是bb至愛,驚喜之作,望落去同聞落去都唔知咁好味,意粉軟硬度適中,黑松露蘑菇醬混合鱈魚清清地又唔太「漏」,相當唔錯🥰其實餐廳最出名食蠔食海鮮,而且極之有情調,待疫情完結,一定要拉埋大老闆來一個甜蜜約會唔好講笑🥳 而家風頭火勢就食住外賣🥡好了🙏🏻

#今晚有食神 點左以下好嘢👏🏻

🌟Razor Clam & Crab Meat Salad