2019-08-31 100 views
前排去完泰國旅行又開始有d掛住泰國野喇。好在香港都唔少泰國餐廳!前晚去咗食灣仔間新泰,聽過但一直都未去過。都係講咗環境先啦!環境同一般光猛嘅泰國餐廳唔同,呢間d燈光係暗少少,有d黃燈咁:因為6點幾就到,我地可以坐入去d有「帳篷」嘅卡位入面,入面係檯隔離有盞好靚嘅小黃燈:我地連埋甜品叫我五樣食物,第一樣係越式春卷:入面都幾多料下,粉絲都好食,個汁酸酸地幾夾,但我覺得個皮有d太厚,有d太韌,薄d會好食好多。之後係牛油蒜香雞翼!好香口:雞翼肉質非常嫩,唔會炸到太乾。重點係出面嘅炸蒜好好食,有牛油味,非常香口,加埋d洋蔥,味道非常唔錯,係我今餐評價最高嘅菜式。點少得肉碎生菜包呢:呢個d肉碎嘅香料味啱啱好,唔會過份重(因為我之前食過d香料味好重嘅肉碎,我個人唔係咁鍾意)呢個個味啱嗮香港人口味,攞生菜包住食or送飯送麵都好食。主食叫咗鮮蝦Pad Thai:個蛋網好有誠意wor!最怕就係食d好濕身嘅pad thai,好彩呢個唔係咁!麵質啱啱好,味道都唔錯。唯獨d蝦我覺得冇乜蝦味,不過雪蝦都係咁上下㗎喇...甜品叫咗最穩陣嘅芒果糯米飯:有兩舊飯,黑糯米同白糯米。芒果好甜,椰汁都好好味,濃稠度啱啱好。不

我地連埋甜品叫我五樣食物,第一樣係越式春卷:

之後係牛油蒜香雞翼!好香口:

點少得肉碎生菜包呢:

主食叫咗鮮蝦Pad Thai:

甜品叫咗最穩陣嘅芒果糯米飯:

有兩舊飯,黑糯米同白糯米。芒果好甜,椰汁都好好味,濃稠度啱啱好。不過呢,佢d糯米係熱嘅,出煙果隻,應該啱啱煮好/有保溫。熱嘅飯配上凍嘅芒果會有d奇怪。個人prefer成碟野都係凍會好d。

價錢黎講,兩個人加埋一食咗$400。ok啦!地方又就腳。食咗咁多樣野wor!滿足嗮🥰