2021-01-10 1002 views
在網上見到這間雲吞麵店的食評不錯,因事路經太子,見距離六點還有半小時,仍然可以堂食,匆匆走入這麵字試一試真偽。叫了一個$35雲吞撈,因為係下午茶時段,+$6可以加多個蠔油芥蘭。雲吞撈,有四粒雲吞,雲吞size 都幾大,但我覺得包得太鬆散,而且啲蝦唔夠大隻,唔爽口彈牙,比較失色。再講個撈麵,得一讚的是完全沒有鹼水味,但可惜相對上亦都唔算彈牙,食到最後直情淋淋地。跟撈麵上嗰碗湯,反而係咁多一樣食物之中最好嘅一樣!個蠔油芥蘭,直情係敗筆,我從來都未食過喺街上嘅白灼芥蘭會淋到冇牙都咬得開。👎🏻👎🏻👎🏻試了朋友叫的豬手撈的豬手,反而覺得驚喜。味道剛剛好,不會過甜,亦都唔會過份漿住過口。👍🏻總括來講, $41有撈麵加個菜,算非常抵食。同埋,間舖頭非常企埋,乾淨。枱櫈亦唔似一般嗰啲雲吞麵舖咁迫夾,所以可以坐得很舒服。

跟撈麵上嗰碗湯,反而係咁多一樣食物之中最好嘅一樣!

雲吞撈
蠔油芥蘭
豬手撈
2021-01-08
$41 (Tea)
豬手撈