2014-06-13 2537 views
星期日 7:30pm, 上到R&B (3/F), 見好多人排隊, 但原來上前留底名及電話, 就可以隨便企, 或到後面有座位坐住等都得, 所以好輕鬆等左60分鐘, 唔覺唔覺就到我同友人啦.其他店內地方算大, 但座位距離好近, 直接跟隔離枱答話都可以, 本人厚面皮地問了隔離坐的POTATO BRICK如何, 都讚好, 也不錯的評語. 不過店的樓底高, 而且有落地大玻璃窗, 增加空間感, 環境舒適.雖然全晚都好多客人, 但店員都服務很好, 會講解說明食物, 而且上菜速度岩岩好, 食完一道上一道, 因為枱唔算大, 一次上哂會唔夠位放. - ICE CUBE + MILK (chocolate) ($52) :玩味十足, 不論冰定熱, 都可以自己調製口味, 而且有coffee , chocolate 選擇. 將暖熱牛奶倒入朱古力冰內, 可以加入橙皮或薄荷葉, 而且整杯凍朱古力都唔甜膩, 分量仲好大杯. - Elote (fresh corn, chile, cheese) ($48) : 原條燒栗米, 睇得出冇花冇假, 新鮮一整條上菜給客人. 除左有好香燒烤味, 仲好香甜濕潤, 燒得一d都唔乾.

原條燒栗米, 睇得出冇花冇假, 新鮮一整條上菜給客人. 除左有好香燒烤味, 仲好香甜濕潤, 燒得一d都唔乾. 經芝士, 紅番椒調味, 帶少少辣同咸香, 仲有強烈牛油香味. (要求店員切開2份, 方便分食)

- steak frites (shortrib boneless, fries, garlic aioli) ($173) :

個牛扒真係唔知我地叫錯定係俾左d麻麻地既部位俾我地, 我地叫7成, 我諗人地叫5成掛, 隔離枱個碟扒好靚, 同我地個碟好唔同. 我地個碟既牛扒雖然都有肉汁唔乾身, 而已味道濃郁, 不過多肥高又多筋位, 有d似平時d牛筋腩feel, 不過邊位加西式醃料同煮法. 薯條係好特別, 極之幼細, 好香脆, 但食唔出薯味, 可能我食慣粗薯同重薯味, 甘我先覺得似食緊薯條.

- buttermilk fried chicken benedict (egg, biscuit, hollandaise) ($108) :

好多人order既, 食前我仲覺得用上scone係特色, 應該唔差, 但我預計錯誤, 都係用返English muffin好d, 因為鬆軟d, 而且可以吸蛋汁, 但scone食完成口濕濕野, 痴實哂, 好難吞, scone都係岩tea time配cream & jam好d.

不過個egg benedict 做得幾多, 雖然1隻ok, 1隻麻麻地, 但流蛋汁時好吸引, 配上牛油炸雞, 令雞肉嫩滑唔乾身.

- lemon tiramisu(S) (mascarpone, lemoncello) ($48) :

外觀吸引, 檸檬香味較強, 中間的餅好濕潤, 係應有既質感. mascarpone 打得軟滑, 只係可能雪得太勁, 帶點結冰口感.  酸甜味平衡到, 值得一讚. 細份2-3人食就岩岩好.

- 送餐後甜點 (橙朱古力花生) :

橙味特出既朱古力, 跟香脆花生結合, 完美.

今次試既食物都半好半差, 不過可能水準未穩定, 但我會再試, 下次會試potato brick 同 caramel parfait, 看食評都不錯.
steak frites
steak frites
lemon tiramisu
送餐後甜點 (橙朱古力花生)
2014-06-08
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
lemon tiramisu
送餐後甜點 (橙朱古力花生)
  • Elote (fresh corn chile cheese)