2019-05-16
自己係一個鐘意食牛既狂熱份子,每逢見到有以牛為主題既餐廳,都會感到份外親切。而呢日就喺尖沙咀行完街經過見到呢間潮牛莊,感覺幾特別,就前來一試。餐廳位於金馬倫廣場既2樓,因為不是地舖,要乘搭升降機才能到達,所以我到訪當日既人流都唔多,大約3:00既午飯時間也只有4枱客。餐廳以火鍋為主打菜式,但係亦都有各式粉麵,最平既粉麵大約 $40已經有交易,而咖哩飯都係只售大約$50,都算幾抵食,最少平過茶餐廳。說明係火鍋專門店,所以即使係午飯時間來到,餐廳都有火鍋套餐既選擇, $98-$138已經有火鍋連湯底,加埋幾個火鍋配料。餐廳枱面既設計係標榜一人一鍋,每個座位前面都會有一個獨立既爐,用以放獨立既鍋,感覺更衛生,而且食物煮熟既速度亦都更快。牛腩清湯鍋 $138最後我揀佐呢個牛腩清湯鍋,套餐會包埋騸牯牛一份,手工餃,魚皮餃,香菇貢丸,娃娃菜,海鮮菇,唐生菜,珍珠筍,秋葵,蕃茄,同埋粟米,可算是應有盡有。主打既騸牯牛都幾大碟,而每一塊牛都係呈扇狀既,好靚,肥瘦分佈做得好好,食落牛味濃郁。而其他配料係會用一個大碗去盛載既,基本上每一種類都有少少,加埋就變成多多,好適合喜歡打邊爐都有懶於約一大班人去食既
牛腩清湯鍋 $138
而其他配料係會用一個大碗去盛載既,基本上每一種類都有少少,加埋就變成多多,好適合喜歡打邊爐都有懶於約一大班人去食既火鍋族。
食火鍋,欠缺了麵條感覺真的不夠完滿,所以我就加了一碟粗麵 ($18),跟麵上既會有一個較剪,煮完可以剪開方便食,拿著較剪感覺自己變成了一個雲吞麵師傅。
大食既我再加佐一碟手工水餃皇 ($38),一碟有4粒,每一粒都好大粒好足料,而且係餐廳自己包既,個皮做得好薄身,食落啖啖肉。
而火鍋套餐會送埋飲品既,加錢又可以轉其他,我就加佐 $8 要一杯凍既竹蔗茅根水,飲落唔甜,似係新鮮煲既,竹蔗同埋茅根既味都好出,好好味。
離開既時候發現餐廳有一張牛既全身圖,講解唔同部位既叫法,下次食牛望佳呢張圖就更清楚明白。
夜晚9:30後入座更有7折優惠,絕對要Bookmark ,下次再試!