2022-10-08 1756 views
今日試咗呢間聽講係老字號嘅潮州酒家,啲點心都唔錯,我哋四個人叫咗10樣嘢,分別有金燕島蝦餃王、家鄉糯米卷、蒸潮州筍粿、柱候牛孖筋、潮州煎大韭菜粿、蜂巢芋角、汕頭煎蘿蔔粿、鮮明蝦腸粉同埋反沙芋。金燕島蝦餃皇皮薄餡靚,d蝦大粒新鮮家鄉糯米卷糯米夠香,細細粒唔會大滯蒸潮州筍粿其實可以揀煎或者蒸,不過諗住冇咁熱氣預時間蒸,個味道都唔錯,不過如果多啲筍會應該好食啲柱候牛孖筋嘅牛筋好腍而且冇一陣雪味潮州煎大韭菜粿嘅韭菜味唔會泰龍但係有有韭菜嘅香,佢將啲韭菜切到細細粒,好似會無咁容易癡牙蜂巢芋角個蜂巢酥皮唔係好夠鬆化,入面啲芋頭餡都唔錯,冇乜油,值得一讚汕頭煎蘿蔔粿係神彩色,蘿蔔絲幾香幾好食幾爽鮮明蝦腸粉啲蝦好新鮮同埋好大隻反沙芋都OK,因為好怕食到難食嘅反沙芋,因為如果又唔好食又滯住晒真係好慘,呢度OK嘅,唯一就係啲糖粉比較厚

金燕島蝦餃皇皮薄餡靚,d蝦大粒新鮮
家鄉糯米卷糯米夠香,細細粒唔會大滯

柱候牛孖筋嘅牛筋好腍而且冇一陣雪味
汕頭煎蘿蔔粿係神彩色,蘿蔔絲幾香幾好食幾爽
鮮明蝦腸粉啲蝦好新鮮同埋好大隻
2022-10-08