2013-09-09 13804 views
之前已到過逸亭餐廳食自助晚餐,印象不錯,雖然地方不大,但勝在食物質素在水準之上,而且refill 得很快,所以一直都想再來一試。見到openrice 有65折coupon, 好似好抵咁,就決定來試一試這裡的自助午餐。見到之前有啲食評話啲野有時好快無晒,所以我同朋友專登12點半左右就到,等自己可以試多啲款式坐低之後,急不及待就出去睇下有啲咩好野食,兜左個圈,啲野都幾靚喎!先試左刺身壽司沙律冷盤既counter,刺身有三種,試左最鍾意食既三文魚同魚立魚,好新鮮,負責切刺身既師傅一啲都唔手軟,好大方咁每樣都切左6,7塊俾我,我即刻分左幾塊俾友人,因為我要留肚食其他野吖嗎!隔離仲有擺兩盤壽司,款式比較大路,不妨一試。即叫即切既日式刺身,夠新鮮再行過啲,就係海蝦、青口同蜆,三樣都夠鮮味,尤其係蝦同蜆,襯埋啲酸酸甜甜既汁,真係幾開胃! 大大兜冷麵拚盤,雖然我個人唔係好食冷麵,但見廚師咁有心機排得咁靚,都忍唔住要影番張相上黎同大家share一下!食完冷盤,開始進攻熱盤啦!呢度熱盤既款式都算ok 多,有魚,有牛舌,有豬頸肉等等,其中一樣不得不提,就係個咖哩羊腩啦!咖哩夠晒香濃,再配埋側邊啲薄餅食,真係

新鮮sashimi
即叫即切既日式刺身,夠新鮮
排得齊齊整整既壽司

海鮮

食完冷盤,開始進攻熱盤啦!呢度熱盤既款式都算ok 多,有魚,有牛舌,有豬頸肉等等,其中一樣不得不提,就係個咖哩羊腩啦!咖哩夠晒香濃,再配埋側邊啲薄餅食,真係食到唔停得口呀!
呢個咖哩羊腩,食完第一round 已經好快俾人"筆"晒,仲好失望咁唔知要等幾耐先出既時候,點知waiter 好快就refill 啦! 不過我食左2 round 都停手了,皆因我仲要留肚食第二啲野嗎!

呢度仲有一個麵檔 (上次黎食夜晚都有),一次過有好多種麵同配料任客人自己配搭,好似打邊爐咁, 有各式各樣既丸, 腸仔, 菇等,友人食左話幾好味, 但我無試, 因為我對以下呢樣興趣大啲!
對於喜愛食肉既我黎講,lunch buffet 以咁既價錢有燒牛肉食,已經係有十個喜了!

食到呢度,都係時候來到甜品呢一part 啦,除左喜歡食肉,甜品亦是我所愛,試左斑蘭蛋糕同自制格仔餅 (再加2 球dreyers) ,再食左mini 葡tart+豆腐花+幾杯杯仔甜品,另再飲左一杯可樂+一杯coffee+一條"支支冰",係呢個moment, 我已經可以用飽到"動彈不得"黎形容自己了

總結:用左openrice coupon, 加埋一一人都係150 左右,雖然甜品款式係略嫌小左啲,但以呢個價錢黎講,絕對係物超所值,抵食到不得了!

Other Info. : openrice coupon 65折
2013-08-22
$150 (Lunch)
新鮮sashimi
海鮮