香港系一個多國美食聚集嘅好地方,認真啲講你數得出嘅東南亞或者周邊地區嘅食物,都會有佢嘅餐廳出現!再加上中國內地咁多個地方嘅菜式,就算你食一個月都肯定食唔晒咁多種品種嘅菜。我哋最常吃嘅不外乎,中西日韓泰,當然唔少得嘅就有啲台灣菜廣東菜等等。。唔知大家鍾唔鍾意食印度菜呢?我自己呢就覺得印度菜係我哋幾值得要去食嘅菜。最主要嘅原因係,印度呢個地方實在有點危險,好難去旅行。所以好難去到嗰個地方食到正宗嘅印度野。因此呢個菜式都幾值得響香港食!我今次黎到嘅呢一間大受好評嘅印度餐廳,據我所知好似係有米之蓮推薦,其實呢一間西環分店都開咗好耐架啦!對上一次食呢就係早兩個月嘅事,今次呢我就得意帶咗爸爸去食!因為爸爸未食過正宗印度菜。首先我叫咗一杯雜果賓治,平時好驚飲印度餐嘅飲品,點解?因為次次都係得個甜字。二呢一杯雜果賓治味道剛好,肯定係有注意到中國人唔係咁喜歡飲太甜。接着唔少得當然係食返個印度正宗咖喱角啦,每次嚟到呢度都覺得呢個嘅咖喱角,特別好食,上枱熱辣辣配上薄荷乳酪醬,餡料好多而且脹卜卜!好吃好吃!不得不點啊!然後叫左呢個烤魚係呢度嘅餐廳經理強烈推薦我嘅,佢話呢個烤魚係佢哋嘅皇牌產品之一,烤魚十分之大

然後叫左呢個烤魚係呢度嘅餐廳經理強烈推薦我嘅,佢話呢個烤魚係佢哋嘅皇牌產品之一,烤魚十分之大件份量好多,一碟呢就大概$130左右,佢形容左比我聽係咩魚不過唔記得咗!總之就係冇乜骨,帶點鹹香,美味而且不辣的烤魚!
配上其他嘅蔬菜,食落完全唔覺油膩
應我爸爸期待已久嘅就係呢一個咖喱羊肉,仲要係云云咁多種咖喱羊肉中,選擇咗勁辣咖喱。。。佢嘅道理就係食印度野唔識勁辣咖喱就好似冇食過一樣喎。。。anyway ~ 佢鍾意啦!可惜嘅係我唔識樣但係呢問過呢位專業嘅老食家嘅評論,佢話冇想像中咁辣應該係按照中國人嘅口味已調低左,羊十分之嫩,分量很夠,香料味10分至均勻,汁好適合撈飯或者薄餅。
即刻點左薄餅俾爸爸食叫咗個原味薄餅,同埋呢一度獨有嘅黑松露醬薄餅。黑松露醬薄餅十分之香,完美薄餅就覺得特別香脆。分量很大抵吃!

最後我見到爸爸一路話唔,辣點不知錶到成身都係汗,只可以講辣味嘅選擇因人而異,不要因為去食印度野就覺得一定要食最辣。當值嘅經理同我講話其實呢一個辣,對於印度人來講只不過係普通料。佢哋因為左中國人嘅口味而作出小小的改變,令到更加多人喜歡上印度菜。

今次係同爸爸第一次挑戰印度菜,希望佢下次唔好再明明食唔到辣,扮自己食到!