2015-04-02 2652 views
ABC表妹來港探親,有空即約會其代母午聚,為方便小肥表哥作陪客,地點就定於灣仔一家越南餐室「悅木」。「悅木」正門大開,十二點八已見人龍,雖然我地一早訂定位,但結果都要準一時先有位坐。Auntie真係眼利,喺門口等位時已留意到「悅木」個招牌左下方刻有「老趙」二字,更大擔定斷餐廳同第一代越南菜館「老趙」有關連;小肥立即上網查證,並確認此店老闆原來真係老趙 !午餐時份,「悅木」坐滿客人,雖然食客未迫到話背貼背,但感覺仍頗為狹窄迫夾,不甚舒適。好奇怪,店舖樓面都幾高吓,唔知點解我地三個人都好難傾到計,周邊嘈雜得很 !此外,店內最大問題係空調不足,連平時夏天都要穿著長袖衫o既auntie都大汗dup細汗,好明顯室內溫度猶如熱帶雨林般酷熱!全店滿座,樓面伙計忙碌也在所難免,不過要我地等成五分鐘先有人得閒落單也未免太過份了吧?!傳菜生木口木面都算,當較為高級o既職員都唔多友善及顯得不太耐煩時,XO仔係絕對唔會姑息,要反映於超低o既服務分上 !餐廳午市主要做套餐為主,普通套餐以主菜定價錢,多咗甜品o既行政套餐則一率定為$158,另收加一服務費。餐牌上並無注明,不過食客可加$15轉點越南咖啡作餐飲

餐廳午市主要做套餐為主,普通套餐以主菜定價錢,多咗甜品o既行政套餐則一率定為$158,另收加一服務費。餐牌上並無注明,不過食客可加$15轉點越南咖啡作餐飲。
散叫餐牌要問先有,姐姐仔仲要好悔氣咁遞上。
餐具隨餐牌送上,每人一雙筷子放於紙巾上,加秘製調味汁一小壺,感覺似乎過於隨便,而家去茶餐廳咩
?!
秘製調味汁
我地三個人叫咗三個普通套餐,所點o既小食、主菜及飲品都唔同,方便大家互相分享。
自家製肝醬多士(兩件):兩件暖暖o既法包呈黃色,睇落似隔夜包,肝醬則胡椒味過濃,不甚討好
自家製肝醬多士
越南春卷(一卷):春卷皮層色澤較深,可能師傅用火太猛或因用上千年油所致,餐牌上o既相片更為吸引!雖然外表唔係好得,不過春卷o既餡料切得好幼細,咬落皮脆餡嫩,都幾好味。
越南春卷
蒸粉包(兩件):蒸粉包皮薄軟熟,餡料同春卷一樣清脆幼嫩,健康又美味
蒸粉包
豬肉蝦片(兩件$48):豬肉蝦片乃散叫食品,底層脆卜卜o既蝦片上有塊薄薄o既蒸粉皮,清滑o既粉皮上除咗有香嫩o既豬肉薄片之外,仲有幾款蒜葱調味,入口更嚐到多層香脆,多層惹味,當真美味非常
豬肉蝦片(
生牛肉粉(單點$68;套餐價$98):牛肉粉湯底好夠熱,加上「悅木」室溫如熱林般滾燙,小肥邊食邊抹汗,真係幾狼狽。雖然相片未必睇得出,不過大大隻碗入面,牛肉同河粉o既份量都好足,而且牛肉香薄軟嫩,湯底香濃甜美,芽菜洋葱同為爽脆,老趙果然有料到
生牛肉粉
茄汁牛腩河(單點$68;套餐價$108):ABC表妹形容湯底味道同生牛肉粉嗰個差唔多,只係多咗啲蕃茄。
茄汁牛腩河
咖哩雞檬粉(套餐價$118):Auntie話咖哩唔係好辣,椰汁味唔會過火,雞肉又唔嚡,唯一問題係湯內o既雞骨較碎
,怕骨o既朋友要食得特別小心。
咖哩雞檬粉
餐飲:跟餐o既汽水全為汽水機貨式,小肥真係後悔冇學表妹同auntie加$15轉越式咖啡
可樂
越式咖啡
打工仔閒日午飯時間大多只有一個鐘,「悅木」所提供o既午市套餐不但豐富高速,而且質量偏高,唔怪得知門外經常都排滿食客等位。不過,個人覺得,如果午餐時份每人平均都要消費上百多元,餐廳理應加強冷氣系統、改善室內環境、以及提升服務生之質素及衛生水平!
2015-03-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
秘製調味汁
蒸粉包