2022-04-12 257 views
一直都非常鐘意食Omakase,坐係師傅前面欣賞佢準備每一道菜式,每一次都令人非常享受💕今次黎到一間好有特色既Omakase店,主打熟成魚,我都係第一次食。😍😍😍聽店員既介紹,佢地首創二段熟成技術,第一段熟成係濕式熟成,將魚嘅纖維分解,令魚肉變得柔軟,而蛋白質亦會轉化為胺基酸,有助提升魚本身嘅味道、甜味及旨味。而第二段熟成就會係乾式熟成,令魚味進一步濃縮,成為最精華既味道👍🏻餐廳內置有兩個大既熟成櫃,專門就係用黎做熟成魚類。聽佢地講,特登訂反黎,都所費不菲架👍🏻👍🏻👍🏻拋左咁耐書包,係時候開餐啦🤣🤣🔸愛媛 鯛白子▪️第一道已經緊緊抓住我嘅胃☺️白子鮮美十足,比一般食既白子多咗一份爽口嘅感覺🤤🔸大分 皮剥 熟成8日▪️熟成過後嘅剝皮魚,味道更濃郁,加上wasabi 一齊食,正😋😋食到呢道,已經忍唔住,要叫支清酒飲,美食真係要配美酒,店員跟據我既口味推介既清酒🍶深得我心,比較甜少少既味道,配上黎緊既美食實在非常夾👍🏻👍🏻👍🏻🔸富山 蛍烏賊▪️醬汁帶點鹹香嘅味道,鮮美👍🏻🔸北海道 蝦夷鮑▪️配有大根,上面既醬汁係鮑魚肝醬,提升左鮑魚既鮮味🔸新潟 舞茸 茶碗蒸▪️高湯做得非常好,香氣十足,🔸漬物 青森牛蒡

拋左咁耐書包,係時候開餐啦🤣🤣

🔸愛媛 鯛白子

🔸大分 皮剥 熟成8日

🔸富山 蛍烏賊
▪️醬汁帶點鹹香嘅味道,鮮美👍🏻

🔸北海道 蝦夷鮑
▪️配有大根,上面既醬汁係鮑魚肝醬,提升左鮑魚既鮮味

🔸新潟 舞茸 茶碗蒸
▪️高湯做得非常好,香氣十足,

🔸漬物 青森牛蒡、大根
▪️清清口,迎接繼續既美食

🔸北海道 赤海膽
▪️大大份海膽見到都流晒口水🤤🤤🤤 師傅包好直接放入我既手中,爭d相都冇影就食左😂😂海膽高質👍🏻👍🏻

🔸愛媛 蜜柑鯛 熟成14日
▪️師傅話呢種鯛魚係養殖時,飼料中會加入蜜柑,所以會有淡淡蜜柑嘅香氣

🔸三重 鰤 熟成30日
▪️油脂豐富,熟成後味道更濃厚

🔸青森 桜鱒 熟成14日
▪️滋味非常濃郁👍🏻

🔸岩手 冠雪蠔
▪️大大隻,鮮味十足👍🏻

🔸青森三厩 天然大吞拿魚腩 熟成3個月
▪️師傅放低時話,呢個係熟成左3個月零1日既青森吞拿魚腩。我問:點解要零一日?師傅打趣地答:今日就係果一日🤣🤣🤣
所以食Omakase,同師傅傾下計都係一種樂趣黎架!味道當然就係非常正👍🏻入口即溶,魚鮨味道喺口中散開🤤

🔸青森三厩 天然大吞拿魚腩醬油漬 熟成3個月
▪️呢款吞拿魚食落有煙燻嘅味道,慢慢咀嚼,肉味更濃

🔸兵庫 鳥貝
▪️師傅大力一拍,新鮮既鳥貝即時收縮立起,食落爽口甘甜

🔸北海道 沙甸魚 熟成10日
▪️呢道都係令我印象好深刻!一路都覺得沙甸魚總係會腥腥地,原來係因為我一直都冇食過真正好味既!呢道一入口滋味非常豐富,仲有係口中溶化嘅感覺,完全顛覆咗我一向對沙甸魚嘅印象 👍🏻👍🏻

🔸長崎 赤鯥 熟成14日
▪️作為最後一款壽司,師傅話佢被稱為白身魚中既拖羅👍🏻👍🏻當然都係非常好味🎉😋

🔸沖繩 水雲
▪️酸酸甜甜既水雲解解滯

🔸特濃魚湯稻庭烏冬
▪️太飽冇加到烏冬,但呢碗魚湯真係好飲到呢👍🏻👍🏻佢係用今日所食既魚既魚骨熬製而成,有晒精華係入面😋😋

🔸北海道 赤肉蜜瓜
▪️完美結束撒花 🎉

佢既壽司飯係特別調配,溫度會比較高配合返熟成魚味道😋😋連佢既飯我都覺得好好食🤤🤤🤤 環境舒適,店員服務好,絕對值得再訪👍🏻👍🏻

Lunch $1800
Sake $450

結縁 (西環)
📍西環香港西營盤西邊街38號明德山地下B舖

Booking: 9123 9102
2022-04-09
$1980 (Lunch)