2018-09-27 1306 views
今晚同一大班同事食雞煲,百斗記係我地第一次黎,環境都幾闊落,我地一行8個都可以容納到,嘈喧巴閉都冇人話,又有冷氣,坐得好舒服。雞煲係任飲任食,有分時段收費。每節為2小時,約$130一人,幾抵食。有唔同嘅湯底揀, 番茄薯仔鍋,皮蛋芫荽鍋,澳門豬骨鍋,藥膳醉雞鍋等,我地一心食雞煲,所以招牌雞煲走唔甩😋點左個微辣,因為辣🔥對我地黎講真係BB班,唔敢叫咁辣。一開蓋已經聞到濃烈嘅麻香味同好香嘅葱味。個醬汁真係香味濃郁,個汁會愈煮愈濃,勁惹味。雞肉嫩滑,不過份量唔太多,但可以添嘅。芫茜好多又新鮮,將成個雞煲帶上另一個層次,不過有朋友唔鍾意食,開左另外一個鍋😏食完雞就加湯打邊爐,豬覺得湯底較淡,雖然可以中和返雞煲本身嘅濃味,但加多左水,打邊爐時變左冇乜味。食材都幾新鮮,粟米超甜,大大塊午餐肉,黑椒味香濃嘅牛丸,魚皮餃同烏冬吸晒湯入面嘅味道,香濃而不鹹,都係豬今晚最愛食。其他都唔錯,不過有d order左都冇到。姐姐成日擔心我地8個女仔食唔晒,所以都唔太敢俾咁多我地,真係惜食。雖然味道唔算100分,不過作為茶餐廳嘅姐姐,都算幾好服務,成日幫我地炒雞雞,所以豬俾💯你地。

招牌雞煲

粟米