2021-04-15
是日出到旺角煙廠街,黎到呢間幾乎睇唔到佢招牌係咩名既cafe🤣睇真d原來係帶點文青潦草英文字體「ocio」,入左門口大概有20-30個位,燈光偏暗,細心留意會見到牆上既裝飾偏向走少少藝術風,有油畫同復古鐘,而打開Menu卻係帶點可愛既動物手工theme,睇得出老闆係設計menu上每一頁都花好多心思☺️.呢到有午餐意粉,但更多既係主打熱香餅、刨冰窩夫、同埋鑊仔既甜品系列🍰 而我今次就試左以下兩款甜品:.#鑊仔焦糖肉桂蘋果雪山熱香餅 ($79) 我諗大家睇幅圖都會聯想起充滿空氣感既日式梳乎厘,既然佢叫得熱香餅我諗應該煮法有少少分別,所以我決定試下!熱香餅嘅種類總共有七款咁多,我呢一款就係佢哋最新推出嘅口味❤️ 相比空氣梳乎厘,佢嘅蛋香更加明顯 (我估可能用嘅蛋白冇咁多掛?) 佢既口感都係軟綿綿,相對地就比較厚實少少少少~最值得欣賞嘅係用鑊仔上熱辣辣,配埋涼浸浸嘅雲呢拿雪糕,加埋超重玉桂味又帶點酸味嘅軟身蘋果同提子乾一齊食,Overall味道嘅平衡感都夾得幾好😚 值得一試~除左我呢款新口味,佢地另一款仲要用左台灣鳳梨製作tim🍍😍😍#朱古力布朗尼窩夫($65)☺️ 另外我地都叫左一客窩夫,窩夫嘅種
#鑊仔焦糖肉桂蘋果雪山熱香餅 ($79)
#朱古力布朗尼窩夫($65)☺️
另外我地都叫左一客窩夫,窩夫嘅種類都係超多,搞到我哋選擇困難症揀咗超耐!最後我地衝住果舊brownie叫左呢款🤣🤣🍫🍫老老實實其實我都唔係食過好多次brownie,我相信唔同嘅地區都有唔同嘅整法,呢一款就相對厚實味道濃郁d,入邊都幾多核桃粒粒 (我份人鐘意多d粒粒) 但就唔係chewy有嚼口/脆皮軟身似蛋糕易碎開果種黎既。至於窩夫方面口感比較似雞蛋糕,絕對會食得飽你🤣 加埋朱古力醬同朱古力雪糕,即刻變左四重朱古力🤣 我就會覺得配雲呢拿雪糕開心d啦😆 總括而言,比起窩夫,熊小編更推薦熱香餅喔😘