今日我同朋友去咗海港城行街,六點零,都有啲肚餓啦。行到商場嘅盡頭,見到一間叫做六公館嘅中菜,門面相當有格局。而最近比較少食中菜,於是有衝動入去試下啦。首先,呢度環境相當寬敞,坐落相當舒服,而且裝修亦都相當華麗,給人一種十分高檔嘅感覺。除此之外,呢間餐廳嘅最大賣點係可以一邊用餐,一邊近距離欣賞維多利亞嘅海景。淨係餐廳嘅環境同設計已經令我印象深刻。好!睇下個menu先, 菜式嘅設計相當有心思和新鮮, 平時好少喺出面見到類似嘅菜式。最終我哋叫咗鮮柚子鱈場蟹腳, 樟茶鴨同魚湯竹笙蘆筍筒。呢度都會提供小食畀食客嘅,包括咗酸菜同花生。不得不讚揚下呢到嘅酸菜,酸中帶甜,十分開胃。 首先前菜係呢款鮮柚子鱈場蟹腳, 佢嘅蟹肉相當大塊,十分有滿足感,伴埋新鮮嘅柚子汁,食落甘甘甜甜的,配合埋腰果嘅口感,真係令人眼前一亮。緊接其後嘅係樟茶鴨,份量十足,對倆人嚟講已經相當多啦。 首先佢肉質鬆軟,食客輕易就可以將其肉骨分離。而且佢嘅皮相當脆口, 味道拿捏得岩岩好,淡淡地,唔會太鹹,吸引食客食完一塊又一塊,依然覺得未滿足。最後,係呢款魚湯竹笙蘆筍筒,每條蘆筍上都包有一塊竹笙,相當有咬勁,啱曬自愛最新嘅我。 而另一主

最終我哋叫咗鮮柚子鱈場蟹腳, 樟茶鴨同魚湯竹笙蘆筍筒。

緊接其後嘅係樟茶鴨,份量十足,對倆人嚟講已經相當多啦。
唔會太鹹,吸引食客食完一塊又一塊,依然覺得未滿足。

而另一主角魚湯都相當香濃同入味,一款菜式可以品嚐到兩個樣嘢,真係好抵!

最後埋單兩位773,喺尖沙咀嚟講,都唔算平。
但考慮到食物嘅質素,舒適嘅環境同無敵海境,呢個價錢真係物超所值。
下次想食中菜都一定會首選呢間!
Type of Meal
Dinner