2023-07-09 20 views
係日本池袋有一間拉麵好出名,叫麵創房無敵家,原來上環都有間無敵家居酒屋,裝修十分懷舊日式,老闆娘好好禮貌又同食客打成一片 ✌🏼居酒屋門口有一面好特別既石牆,刻住無敵家呢個店名,大招牌旁邊係用木板襯托,成個店面好有霸氣。入門口會有一個吧檯位,我地揀左坐樓上,行過樓梯時見到餐廳自己釀既梅酒 😋 樓上有小閣樓既感覺 薯仔沙律 $68大路既前菜,份量好充夠 👍🏼明太子玉子燒 $88好~軟~滑,玉子蛋夾住明太子,配上日式醬汁,有驚喜串燒飯團(味噌)$35飯團頂部同底部係味增既飯焦,建議一啖過食,口感特別芝士明太子燒長芋 $68呢個配搭十分之出色,明太子配上山芋,令成個味道唔會太咸,亦有特別口感,推薦要點呢個小食 😁串燒: 小青椒$28、厚切黑豚腩肉$48、豚肉荔枝卷 $38串燒出色,豚肉荔枝卷唔係間間居酒屋有,都係十分特格,可以一試 炸廣島生蠔 $108生蠔俾想像中大隻,夠鮮,炸粉岩岩好唔會太多,好食叉燒拉麵 $88麵質剛剛好,叉燒夠大件Mutekiya 梅酒 $60餐廳自家釀既梅酒,甜度合適,梅味亦濃烈呢間居酒屋好適合一班同事放工後食飯飲野,見到老闆娘會同熟客飲埋一份,好有氣氛,下次會再食

薯仔沙律 $68
大路既前菜,份量好充夠 👍🏼

明太子玉子燒 $88
好~軟~滑,玉子蛋夾住明太子,配上日式醬汁,有驚喜

串燒飯團(味噌)$35
飯團頂部同底部係味增既飯焦,建議一啖過食,口感特別

芝士明太子燒長芋 $68

炸廣島生蠔 $108
生蠔俾想像中大隻,夠鮮,炸粉岩岩好唔會太多,好食

叉燒拉麵 $88
麵質剛剛好,叉燒夠大件

Mutekiya 梅酒 $60
餐廳自家釀既梅酒,甜度合適,梅味亦濃烈

呢間居酒屋好適合一班同事放工後食飯飲野,見到老闆娘會同熟客飲埋一份,好有氣氛,下次會再食 😋