Hiring
See All 16 Jobs
Mak Mak (中環)📍中環皇后大道中15號置地廣場中庭2樓217A舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━真係隨便之下搵嘅一間泰國餐廳 估唔到真係發現咗寶藏✨ 每個人口味都唔同 同埋我都覺得呢間唔係最正宗嘅泰國味道🧐 不過我同家姐都覺得呢個餐廳好啱我地口味 🤤🤤🤤━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥗 YUM NUER YANG $178 +10% ▶︎ 烤牛肉沙律 入面有烤牛肉 青瓜 番茄仔 同某啲香草 加上泰國沾醬 食起上黎十分清爽開胃🤩▶︎ 老實講一開始見到接近二百蚊嘅沙律得咁細碟有啲驚訝😲 不過食吓食吓見到烤牛肉仲多過沙律菜就平衡返啲 🤏🏻▶︎ 入口唔會感受到辣味 等到就黎吞嗰陣先會辣你嘅舌尖 辣度都唔低所以食唔到辣就唔好試啦🫣▶︎ 唯一就係對我黎講烤牛肉有啲太硬🤨 如果可以軟身啲就perfect啦🔆好味指數:●●●◐○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥘 MASSAMAN LAMB $208 +10% ▶︎ 慢煮羊架馬沙文咖喱 入面有一件羊小腿 細薯仔 紅蔥頭 等▶︎ Menu 譯嘅係羊架 以為好細件 點知係一隻羊小腿 可能
Mak Mak (中環)
📍中環皇后大道中15號置地廣場中庭2樓217A舖
🥗 YUM NUER YANG $178 +10%
好味指數:●●●◐○
YUM  NUER  YANG

🥘 MASSAMAN LAMB $208 +10%
▶︎ Menu 譯嘅係羊架 以為好細件 點知係一隻羊小腿 可能仲大過我隻手😮 羊肉燉到極容易脫骨 既軟爛又入味 咖喱味又消除咗羊肉嘅騷 尤其帶皮嘅位特別好味!有驚喜🤩
▶︎ 馬沙文咖喱偏溫和 冇刺激嘅辣味反而帶有甜味
仲食得出有陣陣香料嘅香🤤 另外齋食都唔會太鹹 好適合口味偏輕嘅人👍🏻
▶︎ 入面嘅薯仔同洋蔥都係好適合嘅配料 帶皮嘅薯仔有好濃嘅馬鈴薯味 亦都好沙 而紅蔥頭就超香甜 同咖喱好夾 🙌🏻
好味指數:●●●●●🎖
MASSAMAN  LAMB

🍝PHAD THAI $138 +10%
▶︎ 大蝦豆腐炒金邊粉 入面有成五隻蝦 仲有豆腐粒 生芽菜 同最緊要嘅金邊粉😗
▶︎ 金邊粉嘅火候炒得啱啱好 唔會太濕或太乾 亦都唔會太油 口感好正!👏🏻
▶︎ 大蝦爽彈 豆腐粒有焦香感不過味道偏淡 整體而言帶有淡淡嘅甜味 食起上黎唔會覺得油膩 加埋爽脆嘅生芽菜就更清爽😍 都係適合口味比較清淡嘅人
好味指數:●●●●◐
PHAD  THAI

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 5月中(午餐)
今餐快樂指數😋: ⑨①/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌖🌑🌑
環境: 🟦🟦⬜️⬜️⬜️
服務分: 🔆🔆🔆🔅🔅
再訪意願: ❤️❤️❤️❤️❤️
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
每日提醒👉🏻: 唯一可惜嘅可能係呢度冇lunch set 所以價錢可能會稍稍偏貴 不過分量足就夠啦😌
YUM  NUER  YANG
MASSAMAN  LAMB