2017-06-24 106 views
6月雨一直下, 困了在家不知多少天, 這一天到銅鑼灣coco cafe 參觀後,適逢朋友想到西貢逛逛好吧,也想看看海到了西頁碼頭後, 閒日及微雨的關係, 的確同平時見既西貢好唔同沿著海旁走了走, 我們便轉向左方海旁一直行差不多要吃晚飯,難得一場黎到, 又唔想行返出碼頭先食, 所以我地就望下附近的餐廳, 就揀左呢間泰國餐廳, 入黎前先有四面佛, 餐廳都幾大, 由於朋友要抽煙所以揀左戶外坐, 女侍應勁nice 放左個蚊香係檯底, 同埋都無味, 細心我們先叫左兩杯野飲, 經理推介我地飲冰沙, 朋友揀左芒果冰沙, 試左啖,芒果之餘仲有少少香茅味, 好清新我就穩陣叫左個椰青,解渴之選我地拎住本餐牌, 款款都有相, 望左好耐之後經理就問我地想食咩 , 咁岩朋友都想食海鮮, 佢揀左蝦, 我就最近好想食蟹, 之後經理誠意推介食燒雞同黃金菜, 初時都諗叫咁會食唔哂, 不過諗住黎緊幾日要留家閉關, 有d野食拎走係屋企起碼可以維生吧, 好啦叫左先算, 原來雞係即刻燒, 大概等35分鐘第一碟黎左個黃金菜皇帝菜,原來係炸既, 好脆同埋到最後都依然翠緣(所以最尾都有打包),食落好爽口, 唔錯唔錯不一會, 朋友點既
好吧,也想看看海

沿著海旁走了走, 我們便轉向左方海旁一直行

我就穩陣叫左個椰青,解渴之選

我地拎住本餐牌,
款款都有相, 望左好耐之後經理就問我地想食咩 , 咁岩朋友都想食海鮮, 佢揀左蝦, 我就最近好想食蟹, 之後經理誠意推介食燒雞黃金菜, 初時都諗叫咁會食唔哂, 不過諗住黎緊幾日要留家閉關, 有d野食拎走係屋企起碼可以維生吧, 好啦叫左先算, 原來雞係即刻燒, 大概等35分鐘

不一會, 朋友點既蝦都到左, 勁大碟, 以為爆炸大頭蝦會用河蝦,原來用海蝦~
有好多炸粉絲裝飾,
食左係無味既, 撥開白色既面層, 戲肉黎了,
炸蝦肉質挺實,新鮮蝦既香味不停傳出,忍不住用手食, 佢地好似避風塘既做法,不過就係泰式香茅幼絲,好泰feel,蝦非常入味香口,輕易離殼,師傅將蝦炸得到位及到家
蝦煮得耐就會縮水, 呢d 原隻咁大, 一d都無縮水

食食下已經落手食, 咖哩蟹都黎左, 好大隻蟹,
我地傾緊究竟隻蟹有幾大隻?係咪斤半定係兩斤重?(好無聊既對話,hahaaa) 咖喱味香, 蟹身好索咖哩味, 應該走過油, 蟹鉗不得之了啖啖肉, 有部iPhone 6 咁大,D 汁真係送飯一流。。, 應該可以食多碗

但係我地叫左招牌燒雞, 點都要留肚既, 雞到~~~~~~

我地叫左半隻雞, 雞唔算大隻, 一放係檯上面會feel 好大陣雞油香, 唔係炸雞脾個種油膩,係濃味雞香,真係勁邪惡
雞皮唔會因為燒烤而乾身左, 係好似燒味飯上熱既油雞而無咁多油, 唔算脆身, 不過雞肉真係好嫩滑有肉汁, 好想8下師傅點燒, 下次自己去bbq 唔使再燒到乾憎憎, 我諗應該需要好多耐性

食完慢慢散步出去, 突然食到餐好味既, 係下雨天以外的收穫。。。。
整體服務都好好,因為之後諗返我地食海鮮但都無堆到成堆殻無人理,臨尾仲同個泰國人傾左陣計,都好nice

Other Info. : 第二天微波爐丁返菜同雞當午餐,菜竟然係脆返,好神奇
2017-06-14
Type of Meal