2025-07-26
週六瞓到自然醒👻,心血來潮搭西鐵去荃灣搵食!Sol House藏喺工廈角落,推開玻璃門就見到開放式廚房同霓虹燈管裝飾💡,工業風鐵皮枱凳配高腳椅,播住輕快英文歌,啱晒同friend吹水hea足半日~🍔烤芝士牛肉漢堡+炸薯角 ★★★★☆漢堡包面層烘到微脆,中間嗰塊手打牛肉厚到呢~咬落肉汁爆出嚟💦!芝士唔會搶味,夾埋焦糖洋蔥嘅甜幾平衡。薯角外脆內軟,不過略嫌調味偏淡,要自己加茄汁先夠kick。🐚意式香草醬+海鮮意大利貓耳朵意粉 ★★★★青醬羅勒味夠香但唔油膩,貓耳朵粉煮得al dente,掛汁力滿分👌🏻!蜆肉同蝦仔鮮甜無沙,可惜帶子得半粒咁大把,食落有啲唔夠喉啊~🍠炸日本甜薯薯條 ★★★★即叫即炸夠熱辣辣🔥,外皮脆到似天婦羅衣,咬開係紫心蕃薯嘅綿密甜味!配埋蜜糖芥末醬,鹹甜交錯好過癮,不過食多幾啖會覺得略滯,兩個人share啱啱好。成間店嘅vibe似足外國嗰種casual dining,食物無乜花巧但夠哂分量,最正係唔會趕人走👋🏻~ 窗邊位仲可以望住街景發呆,啱晒週末想逃離鬧市嘅打工仔。