2020-08-08
💪🏻好想疫情快啲過去呀🙏🏻喺疫情前,我哋一家人去灣仔古琴雅苑食飯,呢度以片皮鴨而聞名,所以特登帶鍾意食中國菜嘅爸爸過嚟試下一到達餐廳,已經俾呢度嘅裝潢吸引咗,Open kitchen吸引眼球,夠哂乾淨企理,全間店舖牆壁以木嘅顏色做主色,現代化嘅裝修mix帶中國風嘅設施🤩店員仲安排咗梳化位俾我哋,夠晒闊落舒適👍🌟花雕醉雞~充滿酒香,肉質嫩滑,明顯雞肉係浸熟,每啖都鎖住肉汁🌟揚州水晶肉晶凝通透嘅水晶餚肉 ,點埋酸酸地嘅醋汁 ,冰涼透心 ,夏天食就最啱🌟小籠包 兩個小朋友一向都好鍾意食小籠包 ,可惜媽媽我真係唔識整 ,呢度嘅小籠包皮薄餡靚 ,我應該學10年都唔識 ,下次佢哋想食 ,都係直接帶佢哋黎呢度食😆🌟帶子賽螃蟹我一向都好鍾意食賽螃蟹 ,大量嘅蛋白 ,同帶子都含有豐富嘅蛋白質 ,卡路里唔高之餘,味道又好好 ,減肥人士絕對會鍾意 ,加上呢度嘅味道整得真啱啱好!❤️烤北京填鴨 一隻 ❤️又厚又嫩嘅鴨肉🦆伴上又薄又彈嘅皮 ,入口鴨油香味必晒出嚟 ,令人心情非常愉快 ,師傅喺客人面前片,手勢非常好!全家都非常鍾意 ,亦都係我哋黎呢一度食飯 ,最期待嘅其中一個菜式✌🏻🌟甜品紅糖桂花湯圓 ,淡淡嘅桂花味
店員仲安排咗梳化位俾我哋,夠晒闊落舒適👍
🌟揚州水晶肉
🌟小籠包
🌟帶子賽螃蟹
❤️烤北京填鴨 一隻 ❤️
🌟甜品
紅糖桂花湯圓 ,淡淡嘅桂花味 ,軟糯嘅湯丸 ,清清甜甜又唔會太甜
😍為我哋嘅午餐作為一個圓滿嘅結束👍